Gebakken aardappels, zonder blancheren – Je kunt aardappels bakken op verschillende manieren. Je gebruikt aardappels die je over hebt van de vorige dag. Maar weet je dat je ze ook ongekookt aardappels kunt klaarmaken? Kijk maar eens naar het recept dat je onderaan het artikel vindt.
Rauwe aardappels
Gebakken aardappelen als bijgerecht, wie is er niet gek op? Vaak wordt er voor het gemak een zakje al dan niet gekruide krieltjes gekocht en gebakken. Maar probeer de andere manier van aardappels klaarmaken ook eens. Gewoon van verse, zelf geschilde aardappels. Het is een ander recept dan je waarschijnlijk gewoon bent, maar o zo lekker. In de tijd dat je vlees en je groenten klaar zijn, zijn ook je aardappels gaar. Hoe handig is zo’n recept?
Gebakken aardappels, een recept zonder blancheren
De geschilde aardappel wordt in dunne plakjes gesneden en in een grote pan in een beetje boter met olie gaar gebakken. In het begin gaat de deksel op de pan om eerst een beetje te garen. Het korstje dat die aardappels hebben is zo lekker dat moet je echt eens geprobeerd hebben. En zo heel veel werk is het eigenlijk helemaal niet.
Neem vastkokende aardappelen!
Voor de bereiding van het recept voor gebakken aardappels zonder blancheren heb je stevige piepers nodig, vastkokend dus. Als je de bloemige variant neemt vallen ze uit elkaar en heb je een prakje in plaats van schijfjes. Met voorgekookte aardappels kun je nog wel eens valsspelen en bloemige aardappels nemen. Wat trouwens best een idee is, omdat de structuur van bloemige aardappels erg lekker is en ze een heel ander korstje krijgen dan de vastkokende soort. En ja, als vaker bloemig aardappels eet, heb je die ook vaker over om te bakken de volgende dag. Maar als je ze rauw bakt moet je dus echt de vastkoker hebben.
Aardappels bakken; over de basisrecepten!
Aardappels bakken: hier lees je hoe je een goede basisvaardigheid aardappels bakken krijgt. Ook jij kunt leren perfecte aardappels te bakken!
Gebakken aardappels, zonder blancheren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram vastkokende aardappels
- 25 gram boter
- 25 gram olie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken aardappels, zonder blancheren:
Schil en was de aardappels. Snijd ze in heel dunne plakjes en dep ze droog met keukenpapier.
Verwarm een grote koekenpan met deksel en verhit hierin de olie met de boter.
Doe de aardappels in een gelijke laag in de pan en leg de deksel er op. Zet het vuur op middelhoog. Kijk na 5 minuten en schep de aardappelen om. Leg de deksel er weer op en herhaal dit na 5 minuten.
Laat de deksel er nu af en zet het vuur hoog. Bak onder regelmatig omscheppen de aardappels goudbruin en gaar.
Bestrooi naar smaak met zout en serveer.
Tafel lekker !!