Gebakken banaan – Misschien ken je ze wel van de afhaalchinees, die zoete, een beetje machtige hapjes, gevuld met banaan. Je eet ze als bijgerecht, maar ze doen het ook goed als toetje, na bijvoorbeeld een rijsttafel of een ander oosters gerecht. Ze worden ook wel pisang goreng genoemd en in de Nederlandse volksmond heten ze gewoon gebakken banaan. Je kunt dat gerechtje ook heel makkelijk zelf maken, wist je dat? Met een makkelijk recept als dit, is het zo gepiept.
Bakbananen in plaats van gewone bananen
Voordat je de keuken in duikt om gebakken banaan te maken, moet je wel even op zoek naar bakbananen. Want die ga je gebruiken om gebakken banaantjes te maken. Die bakbananen vind je in de supermarkt vast niet, maar een goed gesorteerde groenteboer kan je er ongetwijfeld wel aan helpen, en anders de toko. Ook sommige Turkse supermarkten of groenteboeren verkopen ze wel.
Het verschil tussen een bakbanaan en een gewone banaan zit hem in het zetmeelgehalte. Dat is bij bakbananen veel hoger dan bij gewone bananen. Dat maakt wel dat ze niet lekker zijn om zo te eten en dat je ze dus op een of andere manier moet klaarmaken. Na bereiding zijn de bakbananen wel lekker zoet. En dat maakt ze dus heel geschikt om een recept als pisang goreng mee te maken. Let er wel op dat de bakbananen rijp zijn.
Gebakken banaan of pisang goreng
De oorsprong van pisang goreng is nauw verwant aan de culinaire tradities van Indonesië. In dat land worden natuurlijk veel bananen geteeld en gegeten. Het frituren, want dat is eigenlijk wat je gaat doen, is waarschijnlijk ontstaan als een manier om rijpe bananen een langere houdbaarheid te geven en van een andere textuur te voorzien. Pisang goreng, of gebakken banaan zijn dus stukjes banaan in een jasje van luchtig beslag, dat knapperig wordt als je het frituurt.
Je serveert gebakken banaan als snack, bij een rijsttafel, of als dessert na een oosterse maaltijd. Je kunt er simpel wat poedersuiker of geraspte kokos overheen strooien. Het gerecht is ook heerlijk met een bolletje vanille-ijs en eventueel wat gesmolten chocolade.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie
Gebakken banaan
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 rijpe bakbananen
- 200 gram bloem
- 200 ml melk
- 2 eieren
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels bakpoeder
- een snufje zout
- olie om te frituren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken banaan:
Meng de bloem, de melk, de bakpoeder, de eieren, de suiker, het vanille-extract en het zout tot een glad beslag.
Pel de bananen. Snijd ze in de lengte door en vervolgens in stukjes van een centimeter of 5.
Verhit de frituurolie tot 180 graden.
Haal de stukjes banaan door het beslag en frituur ze in een minuut of 4 goudbruin en gaar.
Laat de pisang goreng uitlekken op wat keukenpapier.
Je kunt de gebakken banaan zowel warm als koud eten.
Tafel lekker !!