Gebakken groene kool met kikkererwten –Ā Kool kun je koken. Maar je kunt het ook op een andere manier klaarmaken. Door het te wokken of te bakken, met toevoeging van wat kruiden of specerijen krijgt de kool veel meer smaak. In dit artikel vind je een recept voor gebakken groene kool, aangevuld met kikkererwten en lekker op smaak gebracht met onder andere kurkuma. Door die kurkuma krijgt het gerecht ook nog eens een mooie gele kleur. Dit bijgerecht is helemaal vegetarisch en het past bij allerlei soorten andere gerechten. Op zijn oosters, met rijst, maar het is net zo smakelijk met een romige aardappelpuree. De keus is aan jou!
Savooiekool of gele kool
Ga je gebakken groene kool maken en dus kool kopen? Let dan op het volgende: groene kool heeft nog een andere naam, namelijk savooiekool. Misschien is dat een beetje verwarrend, want bij de ene groenteboer heet het groene kool, bij de andere savooiekool. Die mooie, grote groene kool met de gebobbelde bladeren heeft ook nog een geel broertje, die ook savooiekool heet. Helaas zijn beide soorten in Nederland niet meer heel makkelijk te vinden. En dat is jammer, want het is een echt lekkere kool. Wil je gebakken groene kool maken en vind je alleen een gele? Neem die dan maar mee en maak het recept met die gele kool. Dat is een prima alternatief.
Gebakken groene kool met kikkererwten; vol smaak
Er worden in dit recept, behalve kikkererwten, de nodige smaakmakers aan de kool toegevoegd. Denk aan de nodige specerijen, als kurkuma, paprikapoeder, komijnpoeder en chilipoeder. Daarnaast gaan er uien en knoflook in de gebakken groene kool. Zo maak je een heerlijke verse groenteschotel die vol smaak zit. De kikkererwten voegen ook nog eens de nodige eiwitten aan het gerecht toe en dat maakt de vegetarische koolschotel ook nog eens extra gezond. Let er wel op als je het gerecht echt vegetarisch wilt houden, je voor de optionele Worcestershiresauce een vegan variant kiest, of het gewoon weglaat. In de gewone variant van de saus is ansjovis verwerkt en dat maakt hem dus niet vegetarisch.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor Ć©Ć©n koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Gebakken groene kool met kikkererwten
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 1 kleine groene kool of een halve grotere
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram gekookte kikkererwten
- het sap van een halve citroen
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel chilipoeder
- zout en peper
- optioneel: 2 theelepels Worcestershiresauce
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gebakken groene kool met kikkererwten:
Snijd de groene kool in reepjes. Verwijder wel de grote nerf uit de bladeren.
Snipper de ui en de knoflook.
Verhit een scheut olie in een grote braadpan. Bak hierin de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is. Voeg de komijn, de kurkuma, het paprikapoeder en het chilipoeder toe. Bak die ook even mee, zodat de smaken goed vrijkomen.
Voeg de groene kool toe en bak die ongeveer 7 minuten tot hij wat zachter begint te worden.
Schep nu de kikkererwten erdoor en bak die nog een minuut of 4 mee.
Breng de gebakken groene kool op smaak met het citroensap, wat zout en peper, en eventueel de Worcestersaus.
Serveer direct. Lekker met witte rijst en een oosters vis- of vleesgerecht of een vegetarisch alternatief.
Tafel lekker !!