• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken kool met krokant ontbijtspek

Een koolgerecht met pure smaken

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
gebakken kool

Gebakken kool met krokant ontbijtspek – een heerlijk simpel en puur gerecht met witte kool.

Beleef de pure smaak van kool

Kool, en in dit geval witte kool kan heel vlak van smaak zijn, het wordt ook vaak ouderwets of te gewoon gevonden. Ga je diezelfde witte kool bakken, dan krijg je een groentegerecht met echt heel veel smaak. Het is de kunst om de groente zo te bakken dat hij mooie donkere randjes heeft, maar niet is aangebrand. Als je kool eenmaal zo hebt bereid ga je dat zeker vaker zo doen. Het hoeft niet bij witte kool te blijven want groene of rode kool kunnen ook perfect gebakken worden.

Gebakken kool met een topping van spek

De groente heeft door het bakken al veel smaak gekregen, door er een topping over te strooien van zoute uitgebakken ontbijtspek krijgt de smaak meer diepte. Uitgebakken ontbijtspek zorgt ook voor een krokantje wat een lekker contrast is met de stevige smaak van de groente. Zwicht niet voor de spekblokjes, maar neem echte plakjes ontbijtspek. Die plakjes bak je heerlijk krokant in de boter waar je later ook de kool in bakt, zo blijft het spek krokant en de smaak trekt in de boter die op zijn beurt weer smaak aan de kool geeft. De gebakken ontbijtspek wordt er vlak voor het serveren pas over gestrooid zodat hij heerlijk krokant blijft.

Even geen melksausje maar een echte krachtpatser

Groente wordt vaak gegeten met een melk of kaassaus. De gebakken kool is een bijgerecht dat prima zonder saus kan, maar wil je er graag een saus bij? Kies dan voor een krachtige saus. Probeer de saus van de patatas bravas.

patatas bravas

Patatas bravas; Spaanse aardappeltjes met paprikasaus

Gebakken aardappeltjes (patatas bravas) met een heerlijke paprikasaus (salsa brava). De saus kun je ook bij vlees, vis of groenten inzetten.

De bravassaus is een licht rokerige paprikasaus wat de smaak van de gebakken kool nog meer tot zijn recht laat komen. Geef de saus er apart bij zodat iedereen zelf kan nemen zoveel als hij lekker vindt.

Witte kool

Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten

Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.

Gebakken witte kool met krokant ontbijtspek

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 700 gram witte kool
  • 2 flinke uien
  • 100 gram gerookt ontbijtspek
  • 25 gram roomboter
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken kool met krokant ontbijtspek:

Snijd de kool in niet te fijne repen en snijd de ui in halve ringen.

Verhit een grote koekenpan en smelt daarin de boter. Bak de plakjes ontbijtspek hierin krokant. Haal de krokante plakjes uit de pan en leg ze op een stukje keukenpapier.

Doe de ui in de pan en zet ze even aan. Voeg er nu de helft van de kool aan toe en bak die tot hij iets zachter is en je daardoor meer ruimte hebt in de pan. Doe er de rest van de kool bij en bak op middelhoog vuur tot de kool beetgaar is. Dit is, afhankelijk van de kool en hoe dik de kool gesneden is, ongeveer 20 tot 30 minuten. Roer af en toe even door, maar niet te vaak anders krijg je geen donkere randjes. Gaat het te hard voeg dan extra boter of een klein scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.

Proef de kool en voeg peper en eventueel zout toe. Bedenk dat de uitgebakken ontbijtspek ook al zout is. Doe de gebakken kool over in een schaal en bestrooi met verkruimelde ontbijtspek. Serveer met gebakken worst en gekookte aardappelen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin73VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief