• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter

De smaak van verse nieuwe aardappelen komt pas echt tot zijn recht als je ze zelf bakt in goede roomboter

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
gebakken nieuwe aardappelen

Niets maakt een simpele maaltijd zo compleet als gebakken nieuwe aardappelen. Zeker in het voorjaar, als de eerste aardappelen van Nederlandse bodem er zijn, wil je daar iets mee doen. De dunne schilletjes, de zachte smaak, en die stevige structuur die uitnodigt om te bakken — dat is puur genieten. In dit recept gebruik je ze op hun best: gekookt, gekoeld en daarna gebakken in echte roomboter. Zo maak je van iets simpels iets waar iedereen voor terug aan tafel komt.

Laat die voorverpakte aardappelpartjes vooral links liggen. Vers koken is niet alleen gezonder en lekkerder, maar ook verrassend makkelijk. Je hoeft nieuwe aardappelen niet eens te schillen. Die schil wordt tijdens het bakken lekker stevig en geeft net dat beetje extra bite. Het maakt koken niet alleen makkelijker, maar je behoudt ook meer smaak en voedingsstoffen. Voor het beste resultaat kook je de aardappelen eerst beetgaar, laat je ze afkoelen en snijd je ze dan pas in plakken.

Zelf bakken geeft meer smaak

De kracht van gebakken nieuwe aardappelen zit in de eenvoud. Gebruik roomboter van goede kwaliteit — of als je echt wilt uitpakken, kies voor geklaarde boter. Die verbrandt minder snel en geeft een rijke, nootachtige smaak aan je aardappeltjes. Laat de boter goed heet worden voordat je de plakken toevoegt. Bak ze in één laag, zonder te veel te schuiven, zodat ze een mooie korst kunnen vormen.

Heb je aardappels over van gisteren? Prima! Dan kun je die de volgende dag bakken zonder eerst opnieuw te koken. Een restje wordt zo een feestje. En met een beetje grof zeezout en wat gehakte peterselie til je alles naar een hoger niveau zonder moeite.

Vers is gewoon lekkerder

Verse gebakken nieuwe aardappelen horen wat ons betreft bij elk seizoen. Maar in de maanden mei en juni, als de eerste kleine aardappeltjes van het land komen, smaken ze echt het allerlekkerst. Koop ze op de markt of bij de boer, waar je vaak nog zand aan de schil ziet. Dan weet je zeker dat je iets goeds in handen hebt. Die versheid proef je.

Serveer de aardappelen bij een stukje vlees of vis, of gewoon bij een frisse salade. Ze zijn ook lekker als borrelhapje, met wat huisgemaakte mayonaise of aioli. Wat je ook kiest, je zult merken: zelf bakken is het echt waard.

En het mooie is, iedereen kan dit maken. Geen ingewikkelde technieken, geen lange lijst ingrediënten. Gewoon goede aardappelen, boter en wat aandacht in de pan.

geblancheerde gebakken aardappels

Aardappels bakken; over de basisrecepten!

Aardappels bakken: hier lees je hoe je een goede basisvaardigheid aardappels bakken krijgt. Ook jij kunt leren perfecte aardappels te bakken!

Gebakken nieuwe aardappelen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg nieuwe aardappelen
  • 25 gram roomboter
  • grof zeezout
  • 1/2 eetlepel gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Was de aardappelen grondig.

Snijd de grote aardappelen een keer door. Kook de aardappelen in water met een beetje zout tot ze gaar zijn.

Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen.

Snijd de afgekoelde aardappelen in dikke plakken.

Verhit de boter in een grote koekenpan. Bak de aardappelplakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Bestrooi de gebakken aardappelen met grof zeezout en gehakte peterselie. Schud de pan om alles goed te mengen.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!