• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Geglaceerde bospeen, heerlijk zoete worteltjes!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
1
Geglaceerde bospeen

Geglaceerde bospeen – Prachtige, glanzende, feloranje worteltjes, dat is geglaceerde bospeen. Een heerlijk bijgerecht bij een stukje vis of vlees!

Bospeen, verse wortels in een bosje

De naam zegt het al, bospeen zijn verse wortels die samengebonden in een bos worden verkocht. Ze komen dus niet uit het bos, en ze groeien ook niet in bosjes. In het voorjaar is er verse, Hollandse bospeen. Koop eens een lekker verse bos bospeen, en bereidt ze eens op een andere manier!

Bospeen glaceren

Er zijn verschillende manieren om bospeen klaar te maken. Stomen, koken, wokken, in de oven roosteren, het kan allemaal. Lees ook ons kookschoolartikel over het klaarmaken van bospeen. Glaceren is ook een manier om bospeen klaar te maken. Bospeen zijn heerlijk knapperige worteltjes, die nog veel lekkerder worden als je ze glaceert. Zo houden ze een bite, en krijgen ze een prachtig glanzend laagje. De worteltjes worden zo nog een beetje zoeter dan ze al zijn, maar het citroensap geeft er een frisse touch aan.

Voortaan verse worteltjes!

Als je één keer verse bospeen hebt geproefd, dan wil je nooit meer de zachte worteltjes uit een blik of een pot. Je tafelgenoten blij zullen zijn met de superlekkere, verse, geglaceerde bospeen, beloofd!

Bospeen, anders dan andere wortels

Bospeen, anders dan andere wortels

Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.

Geglaceerde bospeen

Porties: 2 a 3 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bospeen
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel agavesiroop, maissiroop of eventueel suiker
  • 150 ml water
  • 1 eetlepel verse dille
  • zout en witte peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je geglaceerde bospeen:

Ontdoe de bospeen van het loof, en snijd de bovenkant en het puntje eraf. Was en schrap de wortels. Snijd ze in schuine plakken.

Verhit de boter in een hapjespan of wok. Laat de boter niet bruinen. Zet de worteltjes ongeveer 5 minuten aan in de boter.

Voeg dan het water en het citroensap toe. Laat de bospeen 5 minuten zachtjes stoven, met het deksel op de pan.

Haal na 5 minuten het deksel van de pan en roer de siroop of de suiker door de worteltjes. Zet het vuur hoog en blijf roeren, terwijl je het vocht laat inkoken tot het stroperig is. Dit zal ongeveer 3 minuten duren.

Breng de wortels op smaak met zout en witte peper.

Doe de bospeen over in een schaal en bestrooi met de gehakte dille. Serveer de geglaceerde bospeen bijvoorbeeld bij een stukje zalm uit de oven en wat aardappelpuree.

Tafel lekker !!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 4

  1. Karin says:
    7 maanden geleden

    Kan ik de geglaceerde bospeen van te voren maken en dan opwarmen?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      7 maanden geleden

      Dat kan hoor, Karin, geen probleem.

      Beantwoorden
  2. H. says:
    3 jaar geleden

    Wat n leuke recepten! Net weer even anders dan anders

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Dankjewel! Fijn dat je onze recepten waardeert!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!