• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gegratineerde aardappels met kwark

De oven doet het meeste werk!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Gegratineerde aardappels met kwark

Gegratineerde aardappels met kwark – Aardappelschotels uit de oven, daar scoor je altijd mee. Dus ook met een romige aardappelschotel met kwark. Dit gerecht is makkelijk te maken en snel voor te bereiden. Je kookt de aardappels niet voor, maar je laat in dit geval de oven het meeste werk doen. Bij gratineren denk je al snel aan een gerecht met kaas, maar je kunt ook heel goed gratineren met kwark. Al is kwark stiekem ook een soort kaas natuurlijk. De gegratineerde aardappels met kwark zijn een lekker bijgerecht bij een maaltijd met gekookte groenten en een stukje vlees of vis. De schotel zelf is vegetarisch.

Kwark, is dat kaas?

Zoals de titel al aangeeft, gebruik je in dit gerecht kwark om te gratineren. Kwark is een product dat wordt gemaakt van magere koemelk, waaraan stremsel en melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Er ontstaat dan magere kwark. Er bestaat ook halfvolle en volle kwark. Aan die zuivelproducten is room toegevoegd. Dat verklaart waarom volle kwark veel romiger is en vaak lekkerder wordt gevonden dan magere kwark. In het recept voor de gegratineerde aardappels met kwark gebruik je volle kwark, vanwege de veel romiger smaak. Kwark is eigenlijk een soort heel verse kaas. In Frankrijk heet het dan ook fromage frais, verse kaas, wat eigenlijk een veel betere benaming is dan kwark.

Welke aardappels kies je?

Gebruik voor het klaarmaken van gegratineerde aardappels vastkokende aardappels. Die behouden hun vorm tijdens het klaarmaken. Kies een soort als Bildstar, Nicola, Accent of Opperdoezer ronde voor dit gerecht.

Gegratineerde aardappels met kwark; een paar handige tips

Je kunt gegratineerde aardappels met kwark prima voorbereiden. Maak het dan zover af dat je het alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Omdat je de aardappels niet voorkookt, is het voorbereiden snel gebeurd.

Wil je liever een minder calorierijk gerecht? Vervang de volle kwark dan door magere kwark en de kookroom door een light variant. Dat scheelt calorieën.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.

Gegratineerde aardappels met kwark

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 85 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 100 gram sjalotten, in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, in flinterdunne plakjes
  • 250 gram volle kwark
  • 100 ml kookroom
  • 1 ei
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde aardappels met kwark:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in flinterdunne plakjes. Doe de plakjes in een grote mengkom.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin op een laag vuurtje de sjalotten en de knoflook. Doe dit bij de aardappels in de kom. Schep de aardappels en het uienmengsel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Meng in een andere kom de kwark en de kookroom. Klop het ei er met een garde doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de helft van de aardappels in een ingevette, passende, ovenschaal. Verdeel de helft van het kwarkmengsel er overheen. Schep de andere helft van de aardappels er over, en schenk daar de andere helft van het kwarkmengsel overheen. Strijk glad met de achterkant van een lepel of met een rubberen spatel.

Zet de schaal in het midden van de oven en bak de gegratineerde aardappels met kwark in een uur gaar en goudgeel.

Haal de schaal uit de oven en laat even iets afkoelen.

Serveer het gerecht meteen. Lekker met wat gekookte groente bij een stukje vlees of vis.

Tafel lekker !!

DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 3

  1. Gerard van der Leeuw says:
    2 jaar geleden

    LEUK RECEPT. Maar het woord kwark (een slavisch woord) is etymologisch zeer verwant met het woord fromage en betekent dus gewoon ‘kaas’. Het woord fromage frans’ is dus nauwelijks beter dan kwark, alleen je moet wel iets weten….

    In Vlaanderen heeft men het over platte kaas, ook een prima woord..

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dat klopt, Gerard, alleen zijn er veel mensen in Nederland die geen idee hebben dat kwark gewoon kaas is…

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!