Gegratineerde paddenstoelen – Maak paddenstoelen eens op een andere manier klaar. Gebakken paddenstoelen zijn heerlijk, maar als je ze van een lekker laagje kaas voorziet en even in de oven schuift, maak je er iets bijzonders van. Gegratineerde paddenstoelen dus! Heerlijk om als extra bijgerechtje naast een andere groente te serveren! Het is een recept dat je zonder vlees maakt, dus het past prima in een vegetarisch menu. En de smaak van de kaas die je gebruikt? Die kun je heel makkelijk aanpassen naar jouw eigen smaak. Bij de tips lees je hoe je dat doet.
Kies voor dit gerecht de paddenstoelen die jij lekker vindt!
In het recept is een mengsel van witte champignons, kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen gebruikt. Je kunt er ook heel goed voor kiezen om de gegratineerde paddenstoelen te maken met een andere mix, met andere soorten, of bijvoorbeeld alleen champignons of oesterzwammen. Die laatste soort zijn als enige paddenstoelensoort een volwaardige vleesvervanger. Dus maak het gerecht eens in een wat grotere portie, en dan met alleen oesterzwammen, en serveer het in plaats van vlees bij de maaltijd. Met een aardappelgerecht en een frisse, groene salade of wat gekookte groente erbij, serveer je zo heel makkelijk een complete maaltijd voor een dagje zonder vlees.
Tips bij het maken van gegratineerde paddenstoelen
De paddenstoelen worden in het recept gegratineerd met belegen Goudse kaas. Mag het van jou wel wat pittiger? Gebruik dan eens oude kaas. Wil je het nog meer uitgesproken en ben je een echte kaasliefhebber? Doe dan eens gek en kies eens voor gegratineerde paddenstoelen met blauwader kaas!
Dit is een handig recept om te gebruiken voor een etentje. Je kunt dit gerecht namelijk helemaal van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren tot gebruik. Zet de paddenstoelen dan wel een paar minuten langer in de oven.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Gegratineerde paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gemengde paddenstoelen, kleintjes heel, grote grofgesneden
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, gehakt
- 25 gram boter
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 80 gram geraspte belegen Goudse kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde paddenstoelen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt de boter in een koekenpan. Bak hierin de sjalot en de knoflook en aan. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe en bak ze tot ze bruin en gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper en roer de peterselie er doorheen.
Doe de paddenstoelen over in een vuurvaste schaal. Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal een minuut of 10 in de oven.
Serveer de gegratineerde paddenstoelen als bijgerecht of als vleesvervanger.
Tafel lekker !!