Gegratineerde prei met blauwe kaas – Prei en kaas, dat is een geweldig lekkere combinatie. Zeker de kaasliefhebbers zullen dit weten te waarderen. En als je dan ook nog eens voor een pittige kaas, als een blauwader kiest, dan heb je helemaal een feestje op je bord!
Gegratineerde prei met blauwe kaas past prima bij een stukje rood vlees als een biefstukje of wild. Met een lekker glas rode wijn erbij is het feest compleet!
Prei, niet alleen als ‘onderdeel van’…
Prei is een groente die vaak gebruikt wordt als onderdeel van iets anders. In gemengde wokgroente zit meestal prei, als je bouillon trekt gebruik je vaak prei, in soepgroente zit prei… Die preien worden tegenwoordig in de supermarkt zelfs per stuk verkocht en niet per kilo. Maar eigenlijk is het heel jammer dat prei minder vaak als een op zichzelf staande groente (als bijgerecht dus) wordt gegeten, zoals bij de gegratineerde prei met blauwe kaas. Want prei is heerlijk en gezond. En weet je dat je het groene gedeelte ook gewoon kunt eten? Dat wordt soms weggegooid om dat men in de veronderstelling is dat alleen het witte gedeelte eetbaar is. Onzin. Gewoon gebruiken dus!
Een paar tips voor gegratineerde prei met blauwe kaas
Als je een echte liefhebber bent, en je houdt van pittig, neem dan voor het maken van gegratineerde prei met blauwe kaas een echt pittige soort. Een kaas met een heftige smaak als de Spaanse Cabrales, Valdéon of op zijn minst een Franse blauwader Roquefort of Saint Agur. Ben je een voorstander van wat mildere smaken? Een zachte gorgonzola of een Nederlandse Blauwklaver geeft een wat subtielere blauwe kaassmaak aan het gerecht.
Houd je echt niet van blauwe kaas? Maak het gerecht dan gewoon met oude Goudse kaas.
Je kunt de prei schotel heel goed van tevoren klaarmaken. Je zet hem dan een half uurtje in de oven voordat je wilt gaan eten. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Gegratineerde prei met blauwe kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram prei, in stukjes van 10 cm
- 150 gram pittige blauwe kaas
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 400 ml melk
- 50 gram boter, om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde prei met blauwe kaas:
Snijd de prei in stukjes van 10 cm. Je kunt het groene gedeelte gewoon eten, dus dat kun je ook gebruiken. Spoel de prei wel heel goed schoon. Er zitten vaak grondresten tussen de bladeren.
Smelt 50 gram boter in een koekenpan en bak de stukken prei op een laag vuurtje tot ze zacht worden. Bestrooi met wat zout en peper.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt in een sauspan 40 gram boter, maar laat die niet bruin worden. Voeg de bloem aan de gesmolten boter toe en bak die 3 minuten om gaar te worden. Dit is belangrijk, anders gaat de saus naar bloem smaken. Schenk de melk er in gedeelten bij, terwijl je blijft roeren. Als je een gladde saus hebt laat je die een paar minuten zachtjes doorkoken. Smelt vervolgens de blauwe kaas in de saus en roer hem er goed door.
Doe de prei over in een vuurvaste schaal en schenk de kaassaus er overheen. Zet de schaal een half uur in het midden van de oven.
Serveer de gegratineerde prei met blauwe kaas direct. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en een stukje vlees.
Tafel lekker !!