• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gegratineerde prei met blauwe kaas

Een pittige preischotel uit de oven

0
Gegratineerde prei met blauwe kaas

Gegratineerde prei met blauwe kaas – Prei en kaas, dat is een geweldig lekkere combinatie. Zeker de kaasliefhebbers zullen dit weten te waarderen. En als je dan ook nog eens voor een pittige kaas, als een blauwader kiest, dan heb je helemaal een feestje op je bord!

Gegratineerde prei met blauwe kaas past prima bij een stukje rood vlees als een biefstukje of wild. Met een lekker glas rode wijn erbij is het feest compleet!

Prei, niet alleen als ‘onderdeel van’…

Prei is een groente die vaak gebruikt wordt als onderdeel van iets anders. In gemengde wokgroente zit meestal prei, als je bouillon trekt gebruik je vaak prei, in soepgroente zit prei… Die preien worden tegenwoordig in de supermarkt zelfs per stuk verkocht en niet per kilo. Maar eigenlijk is het heel jammer dat prei minder vaak als een op zichzelf staande groente (als bijgerecht dus) wordt gegeten, zoals bij de gegratineerde prei met blauwe kaas. Want prei is heerlijk en gezond. En weet je dat je het groene gedeelte ook gewoon kunt eten? Dat wordt soms weggegooid om dat men in de veronderstelling is dat alleen het witte gedeelte eetbaar is. Onzin. Gewoon gebruiken dus!

Een paar tips voor gegratineerde prei met blauwe kaas

Als je een echte liefhebber bent, en je houdt van pittig, neem dan voor het maken van gegratineerde prei met blauwe kaas een echt pittige soort. Een kaas met een heftige smaak als de Spaanse Cabrales, Valdéon of op zijn minst een Franse blauwader Roquefort of Saint Agur. Ben je een voorstander van wat mildere smaken? Een zachte gorgonzola of een Nederlandse Blauwklaver geeft een wat subtielere blauwe kaassmaak aan het gerecht.

Houd je echt niet van blauwe kaas? Maak het gerecht dan gewoon met oude Goudse kaas.

Je kunt de prei schotel heel goed van tevoren klaarmaken. Je zet hem dan een half uurtje in de oven voordat je wilt gaan eten. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

Gegratineerde prei met blauwe kaas

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 600 gram prei, in stukjes van 10 cm
  • 150 gram pittige blauwe kaas
  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 50 gram boter, om in te bakken
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde prei met blauwe kaas:

Snijd de prei in stukjes van 10 cm. Je kunt het groene gedeelte gewoon eten, dus dat kun je ook gebruiken. Spoel de prei wel heel goed schoon. Er zitten vaak grondresten tussen de bladeren.

Smelt 50 gram boter in een koekenpan en bak de stukken prei op een laag vuurtje tot ze zacht worden. Bestrooi met wat zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt in een sauspan 40 gram boter, maar laat die niet bruin worden. Voeg de bloem aan de gesmolten boter toe en bak die 3 minuten om gaar te worden. Dit is belangrijk, anders gaat de saus naar bloem smaken. Schenk de melk er in gedeelten bij, terwijl je blijft roeren. Als je een gladde saus hebt laat je die een paar minuten zachtjes doorkoken. Smelt vervolgens de blauwe kaas in de saus en roer hem er goed door.

Doe de prei over in een vuurvaste schaal en schenk de kaassaus er overheen. Zet de schaal een half uur in het midden van de oven.

Serveer de gegratineerde prei met blauwe kaas direct. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en een stukje vlees.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.