Gegratineerde spruitjes – Spruitjes zijn niet bij iedereen even geliefd, en vooral kinderen lopen er vaak het liefst hard van weg. Het is in Nederland dan ook een van de minst populaire groenten. Dat is best jammer, want op de juiste manier klaargemaakt, zijn ze echt wel lekker! Kaas en spruitjes zijn een heel goede combinatie, die de groente voor de niet-liefhebbers meteen een stuk toegankelijker maakt. Dus als je een kaasliefhebber bent, en je bent niet zo gek op spruitjes, dan moet je misschien toch nog eens een poging wagen met het recept voor gegratineerde spruitjes. Je maakt zelf een heerlijke kaassaus, waarin je de spruitjes in de oven gratineert. Dat geeft meteen een heel andere beleving aan de kleine kooltjes.
Moderne spruitjes zijn wel lekker!
Misschien heb je vroeger een spruitjestrauma opgelopen, maar toch zin gekregen in gegratineerde spruitjes als bijgerecht? Dan is er goed nieuws voor je, want de spruitjes die tegenwoordig worden geteeld zijn zeker een heel stuk minder bitter dan de spruitjes die je vroeger op je bord kreeg. Men is er in geslaagd het spruitjeszaad zo te veredelen dat de stofjes die de bittere smaak veroorzaken er uitgehaald zijn. Daarnaast is er nog iets wat invloed op de smaak van spruitjes heeft, en dat is het formaat. Kleine spruitjes smaken veel beter dan de grote ‘waterballen’ die vroeger werden verkocht. Je bent iets langer bezig om ze schoon te maken, maar dat is zeker de moeite wel waard. Nog meer redenen om toch nog eens de gegratineerde spruitjes te proberen dus!
Tips bij het maken van gegratineerde spruitjes
Iets wat ook een positieve invloed op de smaak van spruitjes heeft, is een kortere kooktijd. Gegratineerde spruitjes moet je wel voorkoken. Kook de spruitjes in een paar minuten beetgaar, dan worden ze niet bitter. Dat zorgt er ook voor dat de kleur van de spruitjes frisgroen blijft en dat maakt ze ook aantrekkelijker.
Je kunt dit gerecht van tevoren maken en later in de oven gratineren. Bewaar de spruitjes in de saus tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Let op, bij dit recept heb je een recept voor kaassaus nodig:
Kaassaus; van Hollandse kaas
Sauzen maak je toch zeker zelf en vers? Ook voor een lekkere kaassaus heb je geen pakje nodig. Met dit basisrecept kun je alle kanten uit!
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Gegratineerde spruitjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram spruitjes, schoongemaakt
- 1 recept kaassaus
- 1 eetlepel mosterd, naar keuze
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde spruitjes:
Kook de spruitjes beetgaar in water met zout. Spoel ze vervolgens koud onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Maak de kaassaus volgens het recept. (Zie bijgevoegde tekst boven dit recept) Roer een eetlepel mosterd door de kaassaus.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de spruitjes in een vuurvaste schaal en schenk de kaassaus er overheen.
Zet de schaal 20 minuten in de oven om goed warm te worden en de kaassaus te laten kleuren.
Gegratineerde spruitjes zijn lekker met gekookte aardappels en een stukje vlees.
Tafel lekker !!