Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie – Witlof uit de oven is een populaire ovenschotel in Nederland. Zeker het recept met in ham gerolde witlof bestrooid met geraspte kaas, die je vervolgens in de oven heet laat worden, kan rekenen op veel fans. Nu is daar ook niets tegenin te brengen, want dat gerecht is dan ook gewoon lekker. Maar wat doe je als je kookt voor iemand die geen vlees of ham eet? Om dan maar wat kaas te raspen en dat over het witlof te strooien is wel erg gewoontjes. Het kan ook anders. Serveer eens gegratineerde witlof met Tomme de Savoie. Dat kost je net zoveel, of weinig, tijd als witlof met ham en kaas, en het is eens iets compleet anders. En er zit geen vlees in. Dus een prima recept om eens te maken als je een dagje zonder vlees wilt eten.
Tomme de Savoie is een magere kaas uit de Franse Alpen
Misschien heb je nog nooit van Tomme de Savoie gehoord. Het is ook geen kaas die je in de Nederlandse supermarkten zult vinden. Dus voor het maken van de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie zul je even naar de kaasspeciaalzaak moeten. Nu is dat geen straf, want je vindt er vast nog veel meer lekkere kaas die je graag wilt proeven. Maar begin eens met de Tomme de Savoie. De kaas is vrij mager, dus dat maakt het al een aantrekkelijke keuze als je op de calorieën wilt letten. Maar waar het natuurlijk vooral om gaat, is de heerlijke, volle, nootachtige smaak van de kaas. Je voegt ook nog kookroom aan de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie toe, dus het gerecht wordt heerlijk romig.
Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie kun je voorbereiden
Wil je bij een etentje een groenteschotel serveren waar je op het moment dat je gaat eten weinig aan hoeft te doen? Ga dan voor het recept van de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie. Je kunt het gerecht helemaal van tevoren klaarmaken. Als je gaat eten, zet je de schaal dan nog even in de oven. Bewaar het gerecht in de koelkast tot je het gebruikt. Let er wel op dat de schaal dan iets langer in de oven moet.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen
Op de borrelplank, of in een kaasfondue, Tomme de Savoie is een heerlijk Frans kaasje waar je bij de kaasboer zeker eens naar moet vragen!
Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 dikke struikjes witlof
- 150 gram Tomme de Savoie + plus een beetje extra
- 250 ml kookroom
- 2 eetlepels gehakte, verse peterselie
- paneermeel
- zout en peper
- olie om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde witlof met Tomme de Savoie:
Verwijder de korst van de Tomme de Savoie. Rasp de kaas.
Hak de peterselie.
Haal eventuele lelijke blaadjes van het witlof. Kook de struikjes een minuut of 6 in water met wat zout. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Verwarm de oven op 200 graden.
Vet een passende ovenschaal in.
Snijd de kontjes van het witlof. Halveer de struikjes in de lengte. Leg ze in de ovenschaal.
Doe de kookroom in een pannetje en breng aan de kook. Smelt 150 gram Tomme de Savoie in de kookroom. Zet het vuur uit. Voeg een eetlepel peterselie toe en breng de kaassaus op smaak met zout en peper. Wees voorzichtig met het zout. Eerst proeven dus.
Schenk de saus over het witlof.
Meng een paar eetlepels paneermeel met de rest van de kaas en de rest van de peterselie. Strooi dit over de saus op het witlof.
Zet de schaal een minuut of 20 in de oven om goed heet te worden en het paneermeel licht te laten kleuren. Let erop dat het niet te hard gaat. Dek de schaal indien nodig af met aluminiumfolie.
Serveer de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie met gekookte aardappels of aardappelpuree en een stukje vlees of vis.
Tafel lekker !!
Weten jullie.
De korst van deze kaas is eetbaar. Dus wij raspen deze mer.
We gaan zo eten.
Jullie jaren van mij als het oké is.
Het is mij bekend dat de korst van de Tomme de Savoie eetbaar is, Gerry. Ik heb hem dit keer verwijderd, omdat het invloed heeft op de kleur van het gerecht.