• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie

Een andere manier van witlof uit de oven serveren

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie

Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie – Witlof uit de oven is een populaire ovenschotel in Nederland. Zeker het recept met in ham gerolde witlof bestrooid met geraspte kaas, die je vervolgens in de oven heet laat worden, kan rekenen op veel fans. Nu is daar ook niets tegenin te brengen, want dat gerecht is dan ook gewoon lekker. Maar wat doe je als je kookt voor iemand die geen vlees of ham eet? Om dan maar wat kaas te raspen en dat over het witlof te strooien is wel erg gewoontjes. Het kan ook anders. Serveer eens gegratineerde witlof met Tomme de Savoie. Dat kost je net zoveel, of weinig, tijd als witlof met ham en kaas, en het is eens iets compleet anders. En er zit geen vlees in. Dus een prima recept om eens te maken als je een dagje zonder vlees wilt eten.

Tomme de Savoie is een magere kaas uit de Franse Alpen

Misschien heb je nog nooit van Tomme de Savoie gehoord. Het is ook geen kaas die je in de Nederlandse supermarkten zult vinden. Dus voor het maken van de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie zul je even naar de kaasspeciaalzaak moeten. Nu is dat geen straf, want je vindt er vast nog veel meer lekkere kaas die je graag wilt proeven. Maar begin eens met de Tomme de Savoie. De kaas is vrij mager, dus dat maakt het al een aantrekkelijke keuze als je op de calorieën wilt letten. Maar waar het natuurlijk vooral om gaat, is de heerlijke, volle, nootachtige smaak van de kaas. Je voegt ook nog kookroom aan de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie toe, dus het gerecht wordt heerlijk romig.

Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie kun je voorbereiden

Wil je bij een etentje een groenteschotel serveren waar je op het moment dat je gaat eten weinig aan hoeft te doen? Ga dan voor het recept van de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie. Je kunt het gerecht helemaal van tevoren klaarmaken. Als je gaat eten, zet je de schaal dan nog even in de oven. Bewaar het gerecht in de koelkast tot je het gebruikt. Let er wel op dat de schaal dan iets langer in de oven moet.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Tomme de Savoie

Tomme de Savoie; uit de Franse Alpen

Op de borrelplank, of in een kaasfondue, Tomme de Savoie is een heerlijk Frans kaasje waar je bij de kaasboer zeker eens naar moet vragen!

Gegratineerde witlof met Tomme de Savoie

Porties: 3-4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 dikke struikjes witlof
  • 150 gram Tomme de Savoie + plus een beetje extra
  • 250 ml kookroom
  • 2 eetlepels gehakte, verse peterselie
  • paneermeel
  • zout en peper
  • olie om in te vetten

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegratineerde witlof met Tomme de Savoie:

Verwijder de korst van de Tomme de Savoie. Rasp de kaas.

Hak de peterselie.

Haal eventuele lelijke blaadjes van het witlof. Kook de struikjes een minuut of 6 in water met wat zout. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven op 200 graden.

Vet een passende ovenschaal in.

Snijd de kontjes van het witlof. Halveer de struikjes in de lengte. Leg ze in de ovenschaal.

Doe de kookroom in een pannetje en breng aan de kook. Smelt 150 gram Tomme de Savoie in de kookroom. Zet het vuur uit. Voeg een eetlepel peterselie toe en breng de kaassaus op smaak met zout en peper. Wees voorzichtig met het zout. Eerst proeven dus.

Schenk de saus over het witlof.

Meng een paar eetlepels paneermeel met de rest van de kaas en de rest van de peterselie. Strooi dit over de saus op het witlof.

Zet de schaal een minuut of 20 in de oven om goed heet te worden en het paneermeel licht te laten kleuren. Let erop dat het niet te hard gaat. Dek de schaal indien nodig af met aluminiumfolie.

Serveer de gegratineerde witlof met Tomme de Savoie met gekookte aardappels of aardappelpuree en een stukje vlees of vis.

Tafel lekker !!

DeelPin40VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 2

  1. Gerry says:
    6 maanden geleden

    Weten jullie.
    De korst van deze kaas is eetbaar. Dus wij raspen deze mer.
    We gaan zo eten.
    Jullie jaren van mij als het oké is.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Het is mij bekend dat de korst van de Tomme de Savoie eetbaar is, Gerry. Ik heb hem dit keer verwijderd, omdat het invloed heeft op de kleur van het gerecht.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!