Gegratineerde witlof – Witlof is één van de fijnste groenten voor de herfst- en wintermaanden. Natuurlijk is witlof er het hele jaar door, maar juist in de donkerste maanden van het jaar biedt witlof de nodige afwisseling op alle kool en knolgroenten. Als jij met de seizoenen mee-eet, weet je dat het vooral in de winter lastiger is om te variëren met groente. Je bent dan dubbel zo trots als je met een seizoensgroente wel variatie op tafel zet.
De eyecatcher onder de winterse bijgerechten
Je hebt een flinke hoeveelheid kraakverse witlof gescoord op de markt. Niet met van die groene bladpunten, zoals je ze in de supermarkt vaak aantreft, maar echt verse witlof. Dat leent zich uitstekend voor een bijgerecht. Ben jij ook die pechvogel die dan altijd hoort: “Ik lust geen witlof”? Dan is hier de oplossing. Gegratineerde witlof is namelijk minder bitter. Zo kun je je toch uitleven met die verse groente. Gegratineerde witlof wordt de favoriet van iedereen.
Witlof brunoise is extra delicate witlof
Voor degene die het niet weet, brunoise betekent: blokjes. Als je iets in blokjes snijdt, wordt dat dus ook wel brunoise genoemd. Maar hoe ga je witlof in blokjes snijden? Daar moet je vast even over nadenken. Toch is het allemaal niet zo ingewikkeld. Snijd die mooie struikjes witlof eerst in reepjes, en vervolgens snijd je die reepjes weer fijn.
Je kunt natuurlijk ook hele struikjes witlof gratineren, maar in dit recept ga je aan de slag met de extra fijne variant. Dat geeft een heel interessant mondgevoel. Het maakt het witlof subtieler en verfijnder. Zo at je gegratineerde witlof waarschijnlijk nog niet eerder.
Gegratineerde witlof is een compliment voor:
Tja, gegratineerde witlof maken is natuurlijk niet zo moeilijk. Even aanstoven, in een ovenschaal, kaas erover en de oven doet de rest. Maar dan? Nou, dat is ook niet zo moeilijk. Serveer die heerlijke gegratineerde witlof bij vlees of vis, maar ook bij pasta en rijst past dit bijgerecht uitstekend. Probeer maar eens in combinatie met een risotto.
Kortom, met dit recept voor gegratineerde witlof zet je iets heel eenvoudigs, maar ook iets heel bijzonders op tafel. Je werkt met in Nederland of België geteelde groente en dat is natuurlijk duurzamer dan groenten die ingevlogen zijn uit China of Marokko. Zo levert dit bijgerecht je een dubbel goed gevoel.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Gegratineerde witlof (witlof brunoise)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo witlof
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 50 gram roomboter
- nootmuskaat
- zout en peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak jij gegratineerde witlof:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Maak het witlof schoon. Snijd de kontjes van het witlof, je gebruikt enkel de zachte blaadjes, niet de harde kern en de kontjes.
Snijd het witlof in grove reepjes en snijd die dan in kleine blokjes, van ongeveer een centimeter doorsnede.
Stoof het witlof aan in gesmolten boter en breng op smaak met zout, peper uit de molen en nootmuskaat.
Doe het gestoofde witlof in een ovenschaal en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer de gegratineerde witlof direct.
Tafel lekker !!