• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gegratineerde witlof (witlof brunoise)

Frederike door Frederike
in Bijgerecht
0
Gegratineerde witlof (witlof brunoise)

Gegratineerde witlof – Witlof is één van de fijnste groenten voor de herfst- en wintermaanden. Natuurlijk is witlof er het hele jaar door, maar juist in de donkerste maanden van het jaar biedt witlof de nodige afwisseling op alle kool en knolgroenten. Als jij met de seizoenen mee-eet, weet je dat het vooral in de winter lastiger is om te variëren met groente. Je bent dan dubbel zo trots als je met een seizoensgroente wel variatie op tafel zet.

De eyecatcher onder de winterse bijgerechten

Je hebt een flinke hoeveelheid kraakverse witlof gescoord op de markt. Niet met van die groene bladpunten, zoals je ze in de supermarkt vaak aantreft, maar echt verse witlof. Dat leent zich uitstekend voor een bijgerecht. Ben jij ook die pechvogel die dan altijd hoort: “Ik lust geen witlof”? Dan is hier de oplossing. Gegratineerde witlof is namelijk minder bitter. Zo kun je je toch uitleven met die verse groente. Gegratineerde witlof wordt de favoriet van iedereen.

Witlof brunoise is extra delicate witlof

Voor degene die het niet weet, brunoise betekent: blokjes. Als je iets in blokjes snijdt, wordt dat dus ook wel brunoise genoemd. Maar hoe ga je witlof in blokjes snijden? Daar moet je vast even over nadenken. Toch is het allemaal niet zo ingewikkeld. Snijd die mooie struikjes witlof eerst in reepjes, en vervolgens snijd je die reepjes weer fijn.

Je kunt natuurlijk ook hele struikjes witlof gratineren, maar in dit recept ga je aan de slag met de extra fijne variant. Dat geeft een heel interessant mondgevoel. Het maakt het witlof subtieler en verfijnder. Zo at je gegratineerde witlof waarschijnlijk nog niet eerder.

Gegratineerde witlof is een compliment voor:

Tja, gegratineerde witlof maken is natuurlijk niet zo moeilijk. Even aanstoven, in een ovenschaal, kaas erover en de oven doet de rest. Maar dan? Nou, dat is ook niet zo moeilijk. Serveer die heerlijke gegratineerde witlof bij vlees of vis, maar ook bij pasta en rijst past dit bijgerecht uitstekend. Probeer maar eens in combinatie met een risotto.

Kortom, met dit recept voor gegratineerde witlof zet je iets heel eenvoudigs, maar ook iets heel bijzonders op tafel. Je werkt met in Nederland of België geteelde groente en dat is natuurlijk duurzamer dan groenten die ingevlogen zijn uit China of Marokko. Zo levert dit bijgerecht je een dubbel goed gevoel.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Gegratineerde witlof (witlof brunoise)

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo witlof
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram roomboter
  • nootmuskaat
  • zout en peper uit de molen

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak jij gegratineerde witlof:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak het witlof schoon. Snijd de kontjes van het witlof, je gebruikt enkel de zachte blaadjes, niet de harde kern en de kontjes.

Snijd het witlof in grove reepjes en snijd die dan in kleine blokjes, van ongeveer een centimeter doorsnede.

Stoof het witlof aan in gesmolten boter en breng op smaak met zout, peper uit de molen en nootmuskaat.

Doe het gestoofde witlof in een ovenschaal en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer de gegratineerde witlof direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin6VerstuurVerstuur
Frederike

Frederike

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief