Gegratineerde witte kool met Gruyère – Kool en kaas, heb je al eens aan die combinatie in een recept gedacht? Je kunt kool heel goed in de oven gratineren. Daarmee geef je een heel andere dimensie aan kool. Gegratineerde witte kool met Gruyère is een heerlijk romig bijgerecht dat heel goed bij heel veel andere gerechten past. Met een stukje vlees of vis en een aardappelgerecht erbij serveer je een complete maaltijd.
Koop een hele kool
Als je besluit om dit recept te gaan maken, koop dan eens een verse, hele witte kool. Een hele kool kost ongeveer evenveel als een zakje voorgesneden kool uit het koelvak. Natuurlijk is een flinke kool veel te veel om gegratineerde witte kool met Gruyère te maken. Maar bedenk je eens wat je allemaal kunt doen met de andere helft van die witte kool. Wat denk je van een lekkere witte koolsalade, een soepje of een ovenschotel? Ook witte kool uit de wok is een gerecht waar je punten mee kunt scoren bij je tafelgenoten.
Naast dat het goedkoper is om een hele kool te kopen, is het ook nog eens zo dat vers gesneden groenten gewoon lekkerder en knapperiger is dan iets wat al een paar dagen in een zakje in de koeling ligt. Maak er een gewoonte van om je groenten zelf te snijden. Het kost je maar een paar minuten en je proeft het verschil echt. Begin er dus mee als je dit koolgerecht maakt.
Gegratineerde witte kool met Gruyère en karwijzaad
Een van de ingrediënten die je in de ingrediëntenlijst van dit recept tegenkomt, is karwijzaad. Die zaadjes hebben een warme en kruidige smaak die heel goed samengaat met de witte kool. Als je het kruid eenmaal geproefd hebt, ga je het vast vaker gebruiken.
Je kunt de gegratineerde witte kool met Gruyère helemaal voorbereiden en een half uurtje voor je het wilt gaan eten in de oven schuiven. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Gruyère; die andere beroemde Zwitserse kaas
Gruyère, die andere beroemde Zwitserse kaas! Het neefje van de Emmentaler, met een heerlijk complexe smaak, maar zonder de grote gaten!
Gegratineerde witte kool met Gruyère
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een witte kool van 700 gram
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram Gruyère
- 200 gram crème fraîche
- 2 theelepels karwijzaad
- zout en peper
- een paar takjes verse peterselie
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegratineerde witte kool met Gruyère:
Schaaf of snijd de witte kool in heel dunne reepjes.
Snijd de ui in dunne kwart ringen.
Snijd de knoflook in heel dunne plakjes.
Rasp de Gruyère.
Hak de peterselie fijn.
Verhit een scheut olie in een wok of een grote koekenpan. Bak hierin de kool, de knoflook en de ui aan. Roerbak tot de kool beetgaar is.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de crème fraîche en 150 gram van de Gruyère door de witte kool.
Schep de kool in een ingevette, passende ovenschaal.
Strooi de rest van de kaas en de gehakte peterselie over de kool.
Zet de schaal voor een minuut of 15 in de oven tot de kaas gesmolten is en de kool warm is.
Serveer de gegratineerde witte kool met Gruyère met een aardappelgerecht en een stukje vlees of vis.
Tafel lekker !!