• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gegrilde prei met saffraandressing en ei mimosa

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Gegrilde prei met saffraandressing en ei mimosa

Gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei – Een recept dat perfect past bij de tijd van het jaar is gegrilde prei met saffraandressing en ei mimosa. Dit heerlijke bijgerecht doet je meteen verlangen naar de zon!

Gegrilde prei met saffraandressing

Meestal als je prei klaarmaakt dan ga je ermee aan de slag in een klassieke ovenschotel met bijvoorbeeld vis of gebruik je prei in een stamppot. Maar wat als je de prei eens laat schitteren in een gerecht en je de groente als hoofdingrediënt gebruikt?

Gegrilde prei met saffraandressing laat je zien dat dit goed mogelijk is en dat is ook nog eens echt lekker. Tip: kies voor dit recept de prei zorgvuldig uit. Maak eens een gezellige uitstap naar de markt of een groenteboer, hier zul je zeker en vast verse prei tegenkomen. Ziezo, als je prei hebt gekocht kun je ermee aan de slag. Let er op dat je de groente goed wast, prei kan namelijk wel wat zand vasthouden. Als je de prei hebt gewassen en gesneden, leg je de prei op de grill. Door de prei te grillen krijg je een heerlijke rokerige smaak en mooie grillstrepen.

Voorjaar op je bord met dit gerecht!

De gele kleur van de saffraandressing van mayonaise schreeuwt natuurlijk lente. Als je aan mensen vraagt welke kleur ze associëren met lente, dan zullen de meeste antwoorden met ‘geel’. Met dit bijgerecht serveer je dat ook het zonnetje op tafel. Maar ook prei past heel goed in dit seizoen. Het is een heerlijke groente die prachtig oogt op dit lentebordje. Wat ook prima past bij gegrilde prei met saffraandressing is ei mimosa. Mimosa van ei is gewoon simpelweg een hardgekookt ei, geprakt in kleine stukjes.

Dit bijgerecht van gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei kun je ook heel goed op een andere dag eten. Maar vanwege die gele kleur zal het perfect staan op een feestelijk Paasetentje. Het ideale gerecht om te serveren op een heerlijke lentedag.

Prei recepten

Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei

Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!

Gegrilde prei met saffraandressing en mimosa van ei

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4-5 stronkjes jonge prei
  • olijfolie om te grillen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 6 saffraandraadjes
  • 1 theelepel (acacia)honing
  • 1 theelepel kraanwater
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel room
  • 2 eetlepels mayonaise
  • zoet en peper
  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 eetlepel fijngehakte bladpeterselie
  • 4 eetlepels granaatappelpitjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gegrilde prei met saffraandressing:

Breng een flinke pan met water aan de kook. Maak de prei schoon en snijd de stronken tot en met het lichtgroene gedeelte in schuine stukken van 8-10 cm. (Je hebt 12 stukjes nodig.) Spoel ze nog een keer goed af om eventuele hardnekkige zandresten te verwijderen. Doe wat zout in het water en blancheer de stukken prei 6-8 minuten. Giet het water af en laat de prei goed uitlekken.

Maak ondertussen de saffraandressing. Duw de saffraandraadjes uit in de wijnazijn (zodat ze hun gele kleur en aroma afgeven) met behulp van een vijzel of de achterkant van een lepel. Roer er vervolgens een volle theelepel kraanwater door en dan achtereenvolgens de honing, olijfolie, room en de mayonaise. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Hak de eieren fijn en breng de ‘mimosa’ op smaak met wat zout. Meng de fijngehakte peterselie erdoor.

Verhit een grillpan, kwast de stronkjes prei aan alle kanten in met een beetje olijfolie. Gril ze ongeveer 5 minuten. Keer de stronkjes, zodat je aan alle kanten mooie bruine streepjes ziet.

Leg op ieder bord 3 prei stronkjes. Druppel er wat saffraandressing over. Schep een bergje ei mimosa op de prei. Garneer met de granaatappelpitjes, de olijfjes en een streep saffraandressing.

Vis erbij? Neem moten zeewolf, zeeduivel of heilbot. Insmeren met een beetje olijfolie en de kruidenmelange ‘Baharat’ en garen in een oven van 180 ⁰C. Klaar in 10 tot 15 minuten. Heerlijk!

Serveer de gegrilde prei met saffraandressing ei mimosa direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin9VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief