Gekarameliseerde witlof – Witlof is een populaire groente, maar het wordt wel vaak op dezelfde manier klaar gemaakt. En dat kan ook ander. Want witlof kun je koken, rauw eten en … karameliseren. Dat geeft je een heel andere beleving van witlof eten. Want vaak verdwijnt die witlof in een ovenschotel, een stamppotje of een salade. Gekarameliseerde witlof maken is niet moeilijk en wat ook fijn is, het staat razendsnel op tafel. Dit recept maak je binnen 10 minuten. En dat is toch wat je wilt, zeker voor een recept voor een doordeweekse maaltijd. Serveer er een aardappelgerecht en een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief bij, en je hebt een heerlijke, complete maaltijd.
Origineel en heel makkelijk te maken
Gekarameliseerde witlof maak je makkelijk, snel en het ook nog erg lekker! Het klinkt moeilijk, maar is eigenlijk supersimpel. Dit hele recept is trouwens simpel. Erg veel hoef je voor dit bijgerecht niet in huis te halen, de meeste mensen hebben wel honing en balsamicoazijn in huis. Oké, verse tijm misschien niet, maar dat is geen probleem als die er niet op zit. Ook kun je nog altijd gedroogde tijm gebruiken als je die wel hebt. Met de gekarameliseerde witlof zet je groenten eens echt verrassend anders op tafel.
Gekarameliseerde witlof moet bakken en niet koken!
Het witlof wordt in halve stronkjes gebakken. Doe dit op een redelijk hoog vuur, want anders wordt het koken in plaats van bakken en dat is nu net niet de bedoeling. Doe er op het laatst pas zout en peper overheen, want zout trekt het vocht uit het witlof. Vind je de struikjes witlof wel mooi van kleur, maar zijn ze nog net niet gaar genoeg naar je zin? Zet de gekarameliseerde witlof dan even weg met een deksel op de pan. Zo garen ze nog een beetje na voordat je ze gaat serveren.
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Gekarameliseerde witlof
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 stronkjes witlof
- 25 gram boter
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel balsamico azijn
- zout en peper
- verse tijm (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gekarameliseerde witlof:
Snijd het witlof in de lengte doormidden en haal de kern er grotendeels uit.
Verhit een koekenpan waar de stronkjes in passen. Smelt de boter en wacht tot die begint te kleuren.
Leg de stronkjes witlof met de snijkant omlaag in de pan en laat ze 2 minuutjes bakken. Draai de stronkjes om en laat de andere kant ook 2 minuutjes bakken.
Verdeel ondertussen de honing over het witlof, zodat die een beetje tussen de blaadjes kan lopen. Strooi er ook de tijm overheen. Draai het witlof om en zet het vuur hoog zodat de honing karamelliseert. Zijn ze donker genoeg, verdeel dan de balsamicoazijn erover om het karamelliseren te stoppen. Laat de azijn nog even verdampen en breng de gekarameliseerde witlof op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Ik ga dit recept overmorgen eens proberen (om o.a. als bijgerecht bij een ruggebraadje te serveren. Heb wel mini-witloof gekocht dus gaartijd zal vermoedelijk ook minder zijn. Als ik jong was lustte ik eigenlijk enkel gestoofd of gebakken witloof, maar nu gaat er niets boven hespenrolletjes met witloof of rauw witloof met mayonaise, eitjes en bieslook.
Even kort op hoog vuur aanbakken, ze mogen nog een beetje knapperig zijn van binnen. Laat het je smaken.
Eet je de witlof warm of kan koud ook?
Je kunt witlof zowel koud als warm eten. Het witlof uit dit recept is bedoeld om warm te eten.
Héél lekker bij een met mosterd-en-olijfoliemengsel ingewreven varkensgebraadje in een manteltje van gerookt spek uit de oven. Dit zette ik al eens met kroketjes en eens met polenta op tafel. Of zou jij er rijst of pasta bij serveren, Connie? Of een andere aardappelbereiding?
Klinkt goed Guido, je kunt er volop mee variëren. Rijst of pasta kan natuurlijk ook prima. Mijn voorkeur is en kruidige aardappelpuree met een biefstukje. Misschien een beetje voor de hand liggend, maar wel ontzettend lekker.
Super lekker en sensatie qua smaak. Zoet, beetje bitter, kruidig, en goede beet! Hier een blijvertje!
Fijn dat het recept in de smaak is gevallen Jack.
Was heel smaakvol maar 4 min. voor dikke struikjes vind ik wat aan de magere
kant. Zou niet van die hele dikke struikjes meer nemen volgende keer. De dunnere waren lekkerder.
4 minuten is een richtlijn Von, je mag ze natuurlijk altijd langer laten garen als je dat lekkerder vind of als de struikjes iets groter zijn.
Ik snij dikke stronken in 4 stukken en dan bakken. Met ruwe rietsuiker gaat het ook goed. Een variatie is om de gebakken stronkjes in een ovenschaal te leggen. Kaassaus eroverheen en een beschuit erover kruimelen. Even in de oven…heerlijk.
Blanke of bruine balsamicoazijn?
Maakt niet zo veel uit Wendy, wat je hebt.