• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

Dat is witlof eten op eenheel andere manier!

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
gekarameliseerde witlof recept

Gekarameliseerde witlof – Witlof is een populaire groente, maar het wordt wel vaak op dezelfde manier klaar gemaakt. En dat kan ook ander. Want witlof kun je koken, rauw eten en … karameliseren. Dat geeft je een heel andere beleving van witlof eten. Want vaak verdwijnt die witlof in een ovenschotel, een stamppotje of een salade. Gekarameliseerde witlof maken is niet moeilijk en wat ook fijn is, het staat razendsnel op tafel. Dit recept maak je binnen 10 minuten. En dat is toch wat je wilt, zeker voor een recept voor een doordeweekse maaltijd. Serveer er een aardappelgerecht en een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief bij, en je hebt een heerlijke, complete maaltijd.

Origineel en heel makkelijk te maken

Gekarameliseerde witlof maak je makkelijk, snel en het ook nog erg lekker! Het klinkt moeilijk, maar is eigenlijk supersimpel. Dit hele recept is trouwens simpel. Erg veel hoef je voor dit bijgerecht niet in huis te halen, de meeste mensen hebben wel honing en balsamicoazijn in huis. Oké, verse tijm misschien niet, maar dat is geen probleem als die er niet op zit. Ook kun je nog altijd gedroogde tijm gebruiken als je die wel hebt. Met de gekarameliseerde witlof zet je groenten eens echt verrassend anders op tafel.

Gekarameliseerde witlof moet bakken en niet koken!

Het witlof wordt in halve stronkjes gebakken. Doe dit op een redelijk hoog vuur, want anders wordt het koken in plaats van bakken en dat is nu net niet de bedoeling. Doe er op het laatst pas zout en peper overheen, want zout trekt het vocht uit het witlof. Vind je de struikjes witlof wel mooi van kleur, maar zijn ze nog net niet gaar genoeg naar je zin? Zet de gekarameliseerde witlof dan even weg met een deksel op de pan. Zo garen ze nog een beetje na voordat je ze gaat serveren.

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.

Gekarameliseerde witlof

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 stronkjes witlof
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • zout en peper
  • verse tijm (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gekarameliseerde witlof:

Snijd het witlof in de lengte doormidden en haal de kern er grotendeels uit.

Verhit een koekenpan waar de stronkjes in passen. Smelt de boter en wacht tot die begint te kleuren.

Leg de stronkjes witlof met de snijkant omlaag in de pan en laat ze 2 minuutjes bakken. Draai de stronkjes om en laat de andere kant ook 2 minuutjes bakken.

Verdeel ondertussen de honing over het witlof, zodat die een beetje tussen de blaadjes kan lopen. Strooi er ook de tijm overheen. Draai het witlof om en zet het vuur hoog zodat de honing karamelliseert. Zijn ze donker genoeg, verdeel dan de balsamicoazijn erover om het karamelliseren te stoppen. Laat de azijn nog even verdampen en breng de gekarameliseerde witlof op smaak met zout en peper.

Tafel lekker !!

DeelPin80VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Reacties 17

  1. Caroline van Nieuwenhoven says:
    2 maanden geleden

    Hoi Connie, ik was voornemens ook de witlof te carameliseren maar heb geen honing in huis. Ik heb op elke halve stronk beetje chilisaus gedaan. Verder bakken en keren. en geserveerd met parrano strooikaas er over heen. Was heerlijk.
    Groet Caroline

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Wat een leuk idee Caroline. En nu op zoek naar een pot goede honing voor de volgende keer 😉

      Beantwoorden
  2. Tineke says:
    6 maanden geleden

    Heerlijk, goed recept. De gaartijd is afhankelijk van je eigen voorkeur. Ook heel lekker om gehalveerde sjalotjes mee te bakken

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 maanden geleden

      Klinkt lekker met die sjalotjes Tineke.

      Beantwoorden
  3. Koen Gladines says:
    7 maanden geleden

    Ik ga dit recept overmorgen eens proberen (om o.a. als bijgerecht bij een ruggebraadje te serveren. Heb wel mini-witloof gekocht dus gaartijd zal vermoedelijk ook minder zijn. Als ik jong was lustte ik eigenlijk enkel gestoofd of gebakken witloof, maar nu gaat er niets boven hespenrolletjes met witloof of rauw witloof met mayonaise, eitjes en bieslook.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Even kort op hoog vuur aanbakken, ze mogen nog een beetje knapperig zijn van binnen. Laat het je smaken.

      Beantwoorden
  4. Mattie says:
    7 maanden geleden

    Eet je de witlof warm of kan koud ook?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      7 maanden geleden

      Je kunt witlof zowel koud als warm eten. Het witlof uit dit recept is bedoeld om warm te eten.

      Beantwoorden
  5. Guido Jacob says:
    1 jaar geleden

    Héél lekker bij een met mosterd-en-olijfoliemengsel ingewreven varkensgebraadje in een manteltje van gerookt spek uit de oven. Dit zette ik al eens met kroketjes en eens met polenta op tafel. Of zou jij er rijst of pasta bij serveren, Connie? Of een andere aardappelbereiding?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Klinkt goed Guido, je kunt er volop mee variëren. Rijst of pasta kan natuurlijk ook prima. Mijn voorkeur is en kruidige aardappelpuree met een biefstukje. Misschien een beetje voor de hand liggend, maar wel ontzettend lekker.

      Beantwoorden
  6. Jacq. says:
    2 jaar geleden

    Super lekker en sensatie qua smaak. Zoet, beetje bitter, kruidig, en goede beet! Hier een blijvertje!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Fijn dat het recept in de smaak is gevallen Jack.

      Beantwoorden
  7. Von says:
    2 jaar geleden

    Was heel smaakvol maar 4 min. voor dikke struikjes vind ik wat aan de magere
    kant. Zou niet van die hele dikke struikjes meer nemen volgende keer. De dunnere waren lekkerder.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      4 minuten is een richtlijn Von, je mag ze natuurlijk altijd langer laten garen als je dat lekkerder vind of als de struikjes iets groter zijn.

      Beantwoorden
    • Gerard Lettinck says:
      1 jaar geleden

      Ik snij dikke stronken in 4 stukken en dan bakken. Met ruwe rietsuiker gaat het ook goed. Een variatie is om de gebakken stronkjes in een ovenschaal te leggen. Kaassaus eroverheen en een beschuit erover kruimelen. Even in de oven…heerlijk.

      Beantwoorden
  8. Wendy says:
    3 jaar geleden

    Blanke of bruine balsamicoazijn?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Maakt niet zo veel uit Wendy, wat je hebt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!