Soms wil je gewoon iets simpels dat het altijd goed doet aan tafel. Deze geplette aardappeltjes zijn daar zo’n voorbeeld van. Ze zien er leuk uit, smaken fantastisch en passen overal bij. Nieuwe oogst krieltjes zijn ideaal: klein, stevig en met zo’n dun schilletje dat je ze niet hoeft te schillen. Dat scheelt tijd en die schil wordt lekker knapperig in de oven.
Het pletten doe je het makkelijkst met een glas. Niet tot moes – ze moeten net barsten zodat het botermengsel goed intrekt. Dat mengsel maak je door knoflook en rozemarijn even zachtjes te verwarmen in olie en boter. Daar zit het geheim van dit gerecht: geurige olie die zich overal tussen nestelt en voor een diepe, kruidige smaak zorgt.
Of je ze nu in de oven maakt of in de airfryer, het eindresultaat is een schaal vol goudbruine aardappeltjes waar je blij van wordt. Serveer ze bij een stuk vlees of een frisse salade, en zet er wat aioli naast. Grote kans dat er niets overblijft.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Geplette aardappeltjes van de nieuwe oogst met rozemarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo ongeschilde krieltjes
- 75 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 3 takjes rozemarijn
- grof zeezout uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geplette aardappeltjes met rozemarijn:
Was de aardappeltjes goed, en kook ze 10-15 minuten voor, zodat je ze makkelijker kunt pletten.
Giet ze af en laat ze uitstomen.
Haal de schilletjes van de knoflook en snijd er, met een dunschiller of scherp mes, dunne plakjes van.
Hak de naaldjes van 2 takjes rozemarijn fijn.
Verwarm de olie en doe hier de knoflook en de gehakte rozemarijn in.
Laat even staan zodat de smaken van de kruiden in de olie kunnen trekken.
Voeg de boter toe en laat die smelten.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier de gekookte aardappeltjes op.
Plet de aardappeltjes met de onderkant van een glas of beker zodat ze barsten, maar wel heel blijven.
Giet er het warme olie/botermengsel over en meng dit voorzichtig kort door elkaar.
Breek het resterende takje rozemarijn en leg dit tussen de aardappeltjes.
Zet de bakplaat in de warme oven en bak de geplette aardappeltjes met rozemarijn in 30-45 minuten goudbruin en knapperig.
Voor het beste resultaat draai je ze halverwege om. Zo verdelen de smaken zich goed en worden ze rondom lekker knapperig.
Bestrooi de geplette aardappeltjes vlak voor het serveren met grof gemalen zeezout.
Bak je de aardappeltjes in de airfryer? Stel deze dan in op 160 graden en bak de aardappeltjes in ongeveer 20 minuten knapperig. Schud ze halverwege de baktijd even om.
Tafel lekker !!