Geplette krieltjes – Met krieltjes kun je heel gevarieerd koken. Je kunt ze gekookt, gebakken en gefrituurd eten. Je kunt ze ook in de oven klaarmaken. En het leuke van dat laatste is dat je dat op verschillende manieren kunt doen. Voor het recept in dit artikel ga je ze pletten. Pletten? Ja. Dat klinkt agressiever dan het is, want je plet ze heel voorzichtig. Maar waarom zou je die aardappels dan pletten? Als je de krieltjes voorkookt, ze vervolgens plet en met een mengsel van onder andere boter en olijfolie besmeert en dan in de oven zet, worden ze heerlijk knapperig. De peterselie en de knoflook voegen heel veel smaak toe aan de krieltjes. Zo maak je heel makkelijk een origineel bijgerecht met aardappels. Geplette krieltjes zijn lekker met een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief en een frisse, groene salade of wat gekookte groente.
Krieltjes kopen, maar wel de echte graag!
Laat je voor het klaarmaken van geplette krieltjes niet verleiden tot de aankoop van voorgekookte aardappels. Het koelvak van de supermarkt ligt vol met allerlei voorgekookte aardappelproducten. Er liggen ook ‘krieltjes’. Waarom die aanhalingstekens? Omdat veel producten die verkocht worden onder de naam ‘minikrieltjes’ et cetera, helemaal geen krieltjes zijn. Het zijn stukjes aardappel die gesneden worden uit grote aardappels. Ze worden een beetje afgerond en dan heb je krieltjes. Niet dus. Krieltjes zijn kleine aardappeltjes met een formaat van ongeveer 20 -30 mm. Jonge aardappeltjes dus. En neem maar aan dat die echt anders smaken dan ‘krieltjes’ gesneden uit grote exemplaren.
Geplette krieltjes in andere smaken
Als je de geplette krieltjes graag eens in een andere smaak wilt maken, meng dan in plaats van peterselie en knoflook eens iets anders door de boter en olijfolie. Denk aan een specerijenmengsel als Ras el Hanout, knoflook met rozemarijn en tijm, karwijzaad of gerookte paprikapoeder. Of kies een andere smaak die jou lekker lijkt.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Geplette krieltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo ongeschilde krieltjes
- 75 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 4 eetlepels gehakte peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geplette krieltjes:
Was de krieltjes goed. Je hoeft ze niet te schillen.
Hak de peterselie.
Pers de knoflook.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de krieltjes ongeveer 10 minuten. Als ze gaar zijn kun je er makkelijk met een vork in prikken. Giet ze af en laat ze uitdampen.
Smelt in de tijd dat de krieltjes koken de boter. Doe dat op een laag vuurtje en laat hem niet kleuren. Zet het vuur uit. Doe de knoflook, de peterselie en de olijfolie erbij en roer dit alles goed door elkaar.
Verspreid de krieltjes over de bakplaat. Kruis ze in met en scherp mesje. Vervolgens plet je met een vork voorzichtig elk krieltje.
Schep op alle krieltjes wat van het botermengsel.
Bestrooi de krieltjes met zout en een klein beetje peper.
Bak de geplette krieltjes in 30 minuten knapperig en goudbruin. Serveer de aardappeltjes direct.
Tafel lekker !!