• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Geplette krieltjes uit de oven

Met knoflook en peterselie, dus een aardappelgerecht vol smaak!

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Geplette krieltjes

Geplette krieltjes – Met krieltjes kun je heel gevarieerd koken. Je kunt ze gekookt, gebakken en gefrituurd eten. Je kunt ze ook in de oven klaarmaken. En het leuke van dat laatste is dat je dat op verschillende manieren kunt doen. Voor het recept in dit artikel ga je ze pletten. Pletten? Ja. Dat klinkt agressiever dan het is, want je plet ze heel voorzichtig. Maar waarom zou je die aardappels dan pletten? Als je de krieltjes voorkookt, ze vervolgens plet en met een mengsel van onder andere boter en olijfolie besmeert en dan in de oven zet, worden ze heerlijk knapperig. De peterselie en de knoflook voegen heel veel smaak toe aan de krieltjes. Zo maak je heel makkelijk een origineel bijgerecht met aardappels. Geplette krieltjes zijn lekker met een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief en een frisse, groene salade of wat gekookte groente.

Krieltjes kopen, maar wel de echte graag!

Laat je voor het klaarmaken van geplette krieltjes niet verleiden tot de aankoop van voorgekookte aardappels. Het koelvak van de supermarkt ligt vol met allerlei voorgekookte aardappelproducten. Er liggen ook ‘krieltjes’. Waarom die aanhalingstekens? Omdat veel producten die verkocht worden onder de naam ‘minikrieltjes’ et cetera, helemaal geen krieltjes zijn. Het zijn stukjes aardappel die gesneden worden uit grote aardappels. Ze worden een beetje afgerond en dan heb je krieltjes. Niet dus. Krieltjes zijn kleine aardappeltjes met een formaat van ongeveer 20 -30 mm. Jonge aardappeltjes dus. En neem maar aan dat die echt anders smaken dan ‘krieltjes’ gesneden uit grote exemplaren.

Geplette krieltjes in andere smaken

Als je de geplette krieltjes graag eens in een andere smaak wilt maken, meng dan in plaats van peterselie en knoflook eens iets anders door de boter en olijfolie. Denk aan een specerijenmengsel als Ras el Hanout, knoflook met rozemarijn en tijm, karwijzaad of gerookte paprikapoeder. Of kies een andere smaak die jou lekker lijkt.

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Geplette krieltjes

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo ongeschilde krieltjes
  • 75 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je geplette krieltjes:

Was de krieltjes goed. Je hoeft ze niet te schillen.

Hak de peterselie.

Pers de knoflook.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de krieltjes ongeveer 10 minuten.  Als ze gaar zijn kun je er makkelijk met een vork in prikken. Giet ze af en laat ze uitdampen.

Smelt in de tijd dat de krieltjes koken de boter. Doe dat op een laag vuurtje en laat hem niet kleuren. Zet het vuur uit. Doe de knoflook, de peterselie en de olijfolie erbij en roer dit alles goed door elkaar.

Verspreid de krieltjes over de bakplaat. Kruis ze in met en scherp mesje. Vervolgens plet je met een vork voorzichtig elk krieltje.

Schep op alle krieltjes wat van het botermengsel.

Bestrooi de krieltjes met zout en een klein beetje peper.

Bak de geplette krieltjes in 30 minuten knapperig en goudbruin. Serveer de aardappeltjes direct.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Tuinbonen met verse groene kruiden
Bijgerecht

Tuinbonen met verse groene kruiden

Snijbonen met paprika en tijm
Bijgerecht

Snijbonen met paprika en tijm; steel de show met deze lekkernij

Spitskool met ei
Bijgerecht

Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

Snijbonen met spek en ui
Bijgerecht

Snijbonen met spek en ui; makkelijk, snel en altijd lekker

gegrilde bindsla
Bijgerecht

Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas

Tuinbonen zoals oma ze maakt
Bijgerecht

Verse tuinbonen zoals oma ze maakt – ouderwets lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!