• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden

Een robuuste aardappel met een zalige luxe kaasvulling

0
Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden

Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden – Gepofte aardappels kunnen het hele jaar door en zijn een lekkere manier om aardappels klaar te maken. Als je aardappels poft, behouden ze veel meer smaak. Je kent het waarschijnlijk van de barbecue, maar je kunt ook aardappels poffen in de oven of de airfryer. Door de gepofte aardappel af te werken met Emmentaler, room en kruiden krijg je een aardappelgerecht bomvol smaak.

Gepofte aardappel met een werkelijk zalige vulling

Als je een aardappel poft heb je al veel meer smaak dan als je hem kookt in water. Maar als je die aardappel dan doorsnijdt, uitholt en weer vult dan wordt die lekkere aardappel nog lekkerder. Een gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden kan met recht luxe genoemd worden.

Het binnenste van de aardappel wat je eruit haalt, wordt een heerlijke vulling. Dat doe je door die aardappel te prakken met een scheut room. Daar voeg je dan vers gesneden kruiden aan toe. En alsof dat nog niet lekker genoeg is, wordt er ook nog Emmentaler door gemengd. Dit heerlijk prakje doe je weer terug in de aardappel. Daarop strooi je nog een beetje extra Emmentaler. Als de gepofte aardappels gevuld zijn, zet je ze terug in de oven om goed door te warmen. Die kaas gaat dan zo lekker smelten. De heerlijke geur die vrijkomt, vertelt je dat dat wel een heel erg lekkere gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden gaat worden.

Aardappels poffen doe je zo:

Poffen is het garen van aardappelen of groenten zonder water of vetten. Het is van belang dat de groenten voldoende vocht en zetmeel bevatten. Dat zit met aardappels wel goed. Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden maak je met grote egale en bloemige aardappels. Denk dan aan een eigenheimer, santé of een bintje.

De garingstijd is afhankelijk van hoe je ze poft en hoe groot ze zijn. Voor je de aardappels gaat poffen was je ze grondig en droog je ze af. Daarna prik je er met een vork gaatjes in zodat de stoom weg kan.

De gaartijd voor de gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden:

  • In de oven op een rooster op bakplaat ongeveer 50-60 minuten op 200 graden.
  • Ga je in de airfryer poffen? Doe dit dan 40-45 minuten op 180 graden.
  • Wil je de aardappelen op de barbecue poffen? Verpak ze dan eerst in aluminiumfolie. Afhankelijk van de plek (op het rooster of tussen de kolen) en hoe heet de barbecue is hebben ze 30-40 minuten nodig.

Gepofte aardappels in de folie

Op de foto bij dit recept voor gepofte aardappel met Emmentaler zie je dat de aardappels in aluminiumfolie geserveerd worden. Dat kun jij natuurlijk ook doen, maar het hoeft niet. Je kunt gepofte aardappels ook prima maken zonder dat je ze in aluminiumfolie wikkelt. Het is gewoonweg een manier van presenteren.  Als je ze op de barbecue maakt pak je de aardappels in aluminiumfolie omdat ze dan vaak in de houtskool gelegd worden. Het wordt dus gebruikt als bescherming.

Emmentaler

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 flinke eigenheimers
  • 150 ml slagroom
  • 150 gram Emmentaler
  • 3 takjes peterselie
  • 1 takje dille
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden:

Pof de aardappels zoals hierboven beschreven in de oven, airfryer of op de barbecue.

Snijd de kruiden fijn.

Rasp de Emmentaler of snijd hem in blokjes

Verpak de aardappel in aluminiumfolie als je hem in de folie wil serveren.

Snijd de aardappel in het midden (door de folie) in, maar niet helemaal door.

Haal 2/3 van het binnenste uit de aardappel en doe dit in een kom.

Meng de aardappel met de room, de kruiden 2/3 van de kaas en roer goed door elkaar.

Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.

Doe de vulling in de aardappel terug en duw de aardappel voorzichtig weer in model.

Verdeel de resterende kaas over de vulling en verwarm de aardappel nog 10 minuten tot de binnenkant lekker warm is en de kaas gesmolten. Strooi er eventueel extra kruiden over en serveer.

Wil je de gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden al eerder maken en wil je hem opwarmen? Tel dan ongeveer een half uur om op te warmen.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Aardappelkoekjes met creme fraiche

    Aardappelkoekjes met crème fraîche; een lekker bijgerecht maken in 20 minuten

  • Kruiden en marinade voor gebakken aardappels

    Kruiden en marinade voor gebakken aardappels; zo serveer je de lekkerste aardappeltjes

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.