Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden – Gepofte aardappels kunnen het hele jaar door en zijn een lekkere manier om aardappels klaar te maken. Als je aardappels poft, behouden ze veel meer smaak. Je kent het waarschijnlijk van de barbecue, maar je kunt ook aardappels poffen in de oven of de airfryer. Door de gepofte aardappel af te werken met Emmentaler, room en kruiden krijg je een aardappelgerecht bomvol smaak.
Gepofte aardappel met een werkelijk zalige vulling
Als je een aardappel poft heb je al veel meer smaak dan als je hem kookt in water. Maar als je die aardappel dan doorsnijdt, uitholt en weer vult dan wordt die lekkere aardappel nog lekkerder. Een gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden kan met recht luxe genoemd worden.
Het binnenste van de aardappel wat je eruit haalt, wordt een heerlijke vulling. Dat doe je door die aardappel te prakken met een scheut room. Daar voeg je dan vers gesneden kruiden aan toe. En alsof dat nog niet lekker genoeg is, wordt er ook nog Emmentaler door gemengd. Dit heerlijk prakje doe je weer terug in de aardappel. Daarop strooi je nog een beetje extra Emmentaler. Als de gepofte aardappels gevuld zijn, zet je ze terug in de oven om goed door te warmen. Die kaas gaat dan zo lekker smelten. De heerlijke geur die vrijkomt, vertelt je dat dat wel een heel erg lekkere gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden gaat worden.
Aardappels poffen doe je zo:
Poffen is het garen van aardappelen of groenten zonder water of vetten. Het is van belang dat de groenten voldoende vocht en zetmeel bevatten. Dat zit met aardappels wel goed. Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden maak je met grote egale en bloemige aardappels. Denk dan aan een eigenheimer, santé of een bintje.
De garingstijd is afhankelijk van hoe je ze poft en hoe groot ze zijn. Voor je de aardappels gaat poffen was je ze grondig en droog je ze af. Daarna prik je er met een vork gaatjes in zodat de stoom weg kan.
De gaartijd voor de gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden:
- In de oven op een rooster op bakplaat ongeveer 50-60 minuten op 200 graden.
- Ga je in de airfryer poffen? Doe dit dan 40-45 minuten op 180 graden.
- Wil je de aardappelen op de barbecue poffen? Verpak ze dan eerst in aluminiumfolie. Afhankelijk van de plek (op het rooster of tussen de kolen) en hoe heet de barbecue is hebben ze 30-40 minuten nodig.
Gepofte aardappels in de folie
Op de foto bij dit recept voor gepofte aardappel met Emmentaler zie je dat de aardappels in aluminiumfolie geserveerd worden. Dat kun jij natuurlijk ook doen, maar het hoeft niet. Je kunt gepofte aardappels ook prima maken zonder dat je ze in aluminiumfolie wikkelt. Het is gewoonweg een manier van presenteren. Als je ze op de barbecue maakt pak je de aardappels in aluminiumfolie omdat ze dan vaak in de houtskool gelegd worden. Het wordt dus gebruikt als bescherming.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 flinke eigenheimers
- 150 ml slagroom
- 150 gram Emmentaler
- 3 takjes peterselie
- 1 takje dille
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden:
Pof de aardappels zoals hierboven beschreven in de oven, airfryer of op de barbecue.
Snijd de kruiden fijn.
Rasp de Emmentaler of snijd hem in blokjes
Verpak de aardappel in aluminiumfolie als je hem in de folie wil serveren.
Snijd de aardappel in het midden (door de folie) in, maar niet helemaal door.
Haal 2/3 van het binnenste uit de aardappel en doe dit in een kom.
Meng de aardappel met de room, de kruiden 2/3 van de kaas en roer goed door elkaar.
Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Doe de vulling in de aardappel terug en duw de aardappel voorzichtig weer in model.
Verdeel de resterende kaas over de vulling en verwarm de aardappel nog 10 minuten tot de binnenkant lekker warm is en de kaas gesmolten. Strooi er eventueel extra kruiden over en serveer.
Wil je de gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden al eerder maken en wil je hem opwarmen? Tel dan ongeveer een half uur om op te warmen.
Tafel lekker !!