Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise – Soms hangt het leven van toevalligheden aan elkaar. Mijn vriendin en ik gingen uit eten in Rotterdam. Zij koos voor een vegetarisch gerecht. Iets met bloemkool en vadouvan mayonaise. Vadouvan is een Franse interpretatie van een Indiase kerrie. Er bestaat een zogenaamde ‘natte’ variant van (meer een kruidenpasta) en een droge. Vadouvan is tegenwoordig makkelijk te krijgen, kijk wel altijd even of er extra zout is toegevoegd. Niet nodig en als je het later zelf toevoegt, weet je ook precies hoeveel er in gaat.
]Vadouvan is een milde kerrie die is samengesteld uit uienpoeder, uienstukjes, mosterdzaad, knoflookgranulaat, kurkuma, kardemom, fenegriek-, komijn- en venkelzaad, dragon, kruidnagel, laurier en rozenblaadjes. Je kunt vadouvan voor van alles en nog wat gebruiken; vervang de standaard kerrie die je gebruikt eens door vadouvan….
Mijn vriendin genoot ervan; heerlijk, heerlijk, heerlijk vond ze het. En ze is van huis uit geen vegetariër, moet je weten, dus dat maakt het extra leuk. Het gerechtje had behalve geroosterde bloemkool ook een couscous van bloemkool. Nou heb ik geroosterde bloemkool en de couscous van bloemkool al in het repertoire, dus ik moest alleen nog even nadenken over de vadouvan mayonaise, om het gerecht thuis min of meer na te bootsen. Niet al te moeilijk een mayonaise maken et voilà, we hebben een heerlijk en geheel vegetarisch toppertje. Niet helemaal het zelfde als de Rotterdamse versie, maar het komt aardig in de buurt. De couscous van bloemkool is een optie, je kan deze natuurlijk ook weglaten of een andere keer maken. De link naar het recept hiervan vind je hieronder.
Bloemkool bakken in de pan of in de wok
Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!
Geroosterde bloemkool met vadouvan mayonaise
Start met de geroosterde bloemkool, dit heeft namelijk nogal wat tijd nodig om te garen. In de tussentijd kan je de couscous en de vadouvan mayonaise maken.
Voor de geroosterde bloemkool heb je nodig:
- 1 grote bloemkool of 2 kleinere
- olijfolie
- peper en zout
Verhit de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem een bloemkool, bij voorkeur een stevige exemplaar waarvan de roosjes dicht opeen zitten en verwijder de groene bladeren en het onderste deel van de stronk. Was de bloemkool en laat hem goed uitlekken. Dep de plakken nog even na, want vochtige bloemkool zal minder goed karameliseren. Snijd de schoongemaakte bloemkool in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt proberen in één keer de hele bloemkool in plakken te snijden, maar ik snijd de bloemkool liever eerst in kwarten en maak van die kwarten de plakken. Spreid de plakken bloemkool voorzichtig uit over de bakplaat en besprenkel ze met 2-3 el olijfolie. Het is vrijwel onvermijdelijk, er zullen hier en daar losse stukjes van de plakken vallen. Die kan je gewoon mee-roosteren en eventueel net iets eerder uit de oven halen. Strooi peper en zout (en-of andere kruiden) over de plakken bloemkool en rooster ze in 40-50 minuten gaar en goudbruin. Keer de plakken halverwege de bereidingstijd.
Maak hierna de mayonaise. Je maakt de vadouvan mayonaise simpel door deze verse mayonaise maken, maar dan onder toevoeging van de vadouvan. Wil je geen rauw eigeel eten, dus geen verse mayo, gebruik dan circa 6 eetlepels van jouw favoriete mayonaise uit pot en verdun die met een beetje water en citroensap. Roer en zoveel vadouvan doorheen als jou lekker lijkt en breng de mayonaise op smaak met zout en desgewenst wat peper. Zet de vadouvan mayonaise tot gebruik in de koelkast.
Het recept voor de ‘bloemkoolcouscous’ (met geroosterde hazelnootjes), vind je hier. Het is geen echte couscous, maar geraspte rauwe bloemkool die we mengen met wat geroosterde hazelnootjes en aanmaken met mayonaise en vinaigrette. Vervang de mayonaise uit het basisrecept door een eetlepel vadouvan mayonaise.
Maak de borden op. Schep de bloemkoolcouscous (met behulp van ronde uitstekers) in cirkels op de borden. Leg de (warme) geroosterde bloemkool eromheen. Garneer met een flinke lik vadouvan mayonaise. Maak het bord af met verse kruiden. Serveer er eventueel grove stukken, in de schil gefrituurde aardappels naast.
Tot slot: dit is geen recept dat je maakt op een doordeweekse werkdag. Ik weet het, druk, druk, daar heb je geen tijd voor. Maar, bewaar het recept voor een gezellig, onthaast weekend; hopelijk geniet je er net zo van als wij. De vadouvan mayonaise kan je natuurlijk ook met heel veel andere zaken combineren, da’s sowieso een blijvertje.
In een woord ; VERRUKKELIJK!!!!
Het is even wat werk om alle losse onderdelen te bereiden, maar het resultaat is er dan ook naar. Een mooi uitziend gerecht met heerlijke smaken. Mijn echtgenoot vond het zo lekker en at met zoveel gretigheid dat ik blij was dat hij na afloop zijn vingers nog had ( En dat was niet vanwege het ontbreken van het vlees in dit gerecht). IK zou tegen een ieder willen zeggen, MAKEN!!!!