Geroosterde knolgroenten – Groente kun je heel goed roosteren in de oven. Het roosteren van groente is een heel makkelijke en gezonde manier van groente klaarmaken, waarbij de smaak van de ingrediënten goed behouden blijft. Geroosterde knolgroenten klaarmaken is weinig werk, want het enige wat je hoeft te doen is het snijden van de groenten, en de oven doet de rest. Wat ook nog eens mooi meegenomen is, is dat je er weinig afwas aan overhoudt. Dit bijgerecht van geroosterde knolgroenten als knolselderij, koolrabi en zoete aardappel, aangevuld met wat winterpeen, heeft een heerlijk milde en wat zoetige smaak, zodat kleine kinderen het ook lekker zullen vinden.
Knolgroenten in de hoofdrol
Groenten als knolselderij, koolrabi, koolraap, bieten, et cetera, horen allemaal tot de knolgroenten. Dit is een groep van verse groenten die onder de grond groeien. Vaak zijn het niet de mooiste groenten, maar ze zijn wel erg lekker, en daarnaast ook nog eens erg gezond. Een knolgroente waarvan je misschien niet verwacht dat het tot de groenten wordt gerekend, zijn zoete aardappelen. Toch is dit echt een groentesoort, en ze hebben verder niets te maken met aardappels. Knolgroenten kun je op allerlei manieren klaarmaken. Koken, pureren, roosteren of wokken, het kan allemaal. Geroosterde knolgroenten zijn een heel makkelijk te maken bijgerecht. En met een stukje vlees of vis erbij heb je al snel een complete maaltijd.
Lekker variëren met geroosterde knolgroenten
Als je geroosterde knolgroenten wilt maken, en er zit iets in wat je niet lekker vindt, dan kun je de ingrediënten makkelijk vervangen of aanvullen met andere soorten. Ook rode bieten, koolraap, aardperen of pastinaken passen heel goed in dit gerecht.
De kruiden kun je ook aanpassen aan jouw smaak. Met een Arabisch of Indiaas kruidenmengsel breng je de geroosterde knolgroenten ook heerlijk op smaak en geef je er een compleet andere draai aan.
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!
Geroosterde knolgroenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram knolselderij, geschild en in blokjes
- 300 gram winterpeen, geschrapt en in blokjes
- 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 300 gram koolrabi, geschild en in blokjes
- 1 ui, in dikke kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
- 4 takjes rozemarijn
- 6 takjes tijm
- 1 eetlepel appelazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je geroosterde knolgroenten:
Verwarm de oven op 180 graden voor.
Klop de olijfolie en de appelazijn door elkaar en breng op smaak met zout en peper naar smaak.
Verdeel de uien, de knoflook, de winterpeen, de koolrabi, de knolselderij en de zoete aardappel over een met bakpapier bekleedde bakplaat of in een grote braadslee. Sprenkel de olijfolie met de appelazijn over de groenten en meng er goed doorheen. Voeg ook de tijm en de rozemarijn toe.
Plaats de bakplaat of braadslee in het midden van de oven en rooster de knolgroenten in ruim een uur gaar en lichtbruin gekleurd.
Haal de geroosterde knolgroenten uit de oven, en doe ze over in een schaal. Serveer met een stukje vlees, vis of iets vegetarisch.
Tafel lekker !!