Gestoofde witte kool – Kool is heerlijk, maar het kan soms wat zwaar vallen. Ben je een koolliefhebber, maar mag het allemaal wel een beetje lichter? Dan is er goed nieuws. Je kunt kool ook stoven in plaats van koken. Behalve dat het heel erg lekker is, valt het ook minder zwaar. Kijk maar eens naar het recept voor gestoofde witte kool.
Nee, geen gekookte kool in een melksausje, maar een veel lichtere variant van de witte kool die oma vroeger maakte. Omdat je tijdens het stoven smaakmakers toevoegt, wordt de kool extra lekker. Zo lekker dat je voortaan gestoofde witte kool op tafel zet, in plaats van gekookte kool in een melksausje. En dan kun je door steeds andere smaakmakers te gebruiken ook nog volop variëren met die heerlijke witte kool. Je tafelgenoten zullen verrast zijn.
Stoven kan ook heel goed met groenten
Stoven doe je niet alleen met vlees, dit is ook heel goed mogelijk met groenten. Maar wat is stoven dan precies? Stoven is het eerst aanbakken in boter of olie van bijvoorbeeld vlees of groente, waarna er een minimale hoeveelheid vocht aan toegevoegd wordt. In dat beetje vocht stoof je dus het gerecht gaar. Zo giet je geen vitamines weg met het kookvocht en alle smaak blijft behouden. Die smaak wordt zelfs beter, want de smaak van de bouillon en de kruiden trekken in de groente. En dat maakt een gerecht, in dit geval gestoofde witte kool, natuurlijk veel lekkerder dan iets wat je alleen in water kookt.
Smaakmakers voor gestoofde witte kool
Voor dit bijgerecht gebruiken we kerriepoeder, maar je zou ook tomatenpuree, currypasta of bijvoorbeeld paprikapoeder aan de gestoofde witte kool toe kunnen voegen. Misschien heb je zelf ook nog wel lekkere ideeën. Wees creatief in de keuken, en probeer en varieer vooral!
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Gestoofde witte kool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 witte kool
- 2 uien
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 250 gram kippenbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Gestoofde witte kool maken doe je zo:
Snijd de witte kool in dunne reepjes.
Maak de ui schoon en snijd ze in halve ringen.
Verwarm de boter in een pan en voeg daar de kerriepoeder aan toe. Bak even kort door en voeg er de gesneden uien aan toe. Roer kort door en doe de witte kool erbij. Meng alles kort en voeg er een kopje kippenbouillon aan toe. Doe de deksel op de pan en laat dit onder af en toe roeren in ongeveer 10 – 15 minuten gaar stoven.
Voeg eventueel nog wat water aan de gestoofde witte kool toe als dat nodig is. Haal de deksel van de pan en laat alle vocht verdampen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Tafel lekker !!
Grappige recepten allemaal, en gelukkig bij zo’n ‘simpele’ groente als witte kool! Ik leer er weer veel van.
Wij doen hier de volgende variant:
– flinke klont boter, goede (!) kerry, dubbel zoveel uien, twee bollen knoflook in de oven roosteren (bollen kop eraf, olijfolie erop en half uur in de oven stoven)
– witte kool erbij, wat gemalen komijn, chilipepers/rode pepers, bouillon, erbij blijven en droog laten stoven
– na droogstoven de uit de schil gehaalde en enigermate geprakte knoflook erbij
– gebakken krieltjes
– goed gebakken varkenshaas met honingmosterdsaus.
Die gestoofde witte kool klinkt als erg lekker Arie, bedankt voor de tip!
Ook lekker met even gebakken chorizo en rijst
Klinkt goed Petra, bedankt voor de Tip
Mij allemaal te veel gedoe,
Ik eet het kleingesneden, rauw, met wat mayo er doorheen.
100% vitamine en veel kans op buikpijn.
Eventueel maak ik wat saus met gesmolten boter en kaas
om er overheen te gooien.
Mayo , gesmolten kaas en boter erdoor 100% vitamines 😉
Witte kool geschaafd en gestoofd in wat boter samen met twee eendebillen (het meeste vet verwijderd) en 100 gr gerookt spek in blokjes.2 teentjes look toevoegen, 2 laurierblaadjes ook. Goed aanstoven en blussen met witte wijn. Een groentebouillonblokje erbij voegen , peper en zout en overgieten met een bokaal gevogeltefonds. 2 uur héél zachtjes stoven en indien nodig een beetje water bijvoegen. Bijkruiden met gerookte paprika en een snuifje cayenne .
Héérlijk. Puree erbij.
Lijkt me erg lekker Marleen, bedankt voor de tip!
Dankjewel Connie, de kinderen vonden het héél lekker. Heb de laag puree bovenop de kool gedaan met een mengeling van paneermeel en gedroogde uitjes. Dus een echte ovenschotel met een héérlijk korstje.
roomboter met kerrie
gestoofde (halve) witte kool stoven
blokje bouillon met kopje heet water
en toen week ik af:
5 eieren erop en doorheen roeren tot het rul als gehakt is,
vlak voor serveren wat grove zoutkorrels.
2 volle diepe borden met superlekker en spotgoedkoop eten.
Lekker is dat ja, hier hebben we ook een recept van: spitskool met ei. Eenvoud kan erg smaakvol zijn.
Ik zie op jullie site verschillende koolrecepten staan, allemaal heel lekker dat weet ik zeker, maar ik ben naar een recept op zoek dat vaak gegeten wordt bij een Chinese rijsttafel, vaak vrij grof gesneden maar altijd gelig met een pittige smaak.
Kunnen jullie me aan dit recept helpen? Ik weet niet meer waar ik zoeken moet, omdat ik er geen naam van heb.
Met lieve groet Cecile
Bedoel je toevallig atjar? . https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/atjar-tjampoer/
Nee Connie, atjar ken ik wel, maar het is een warm gerecht.
Gaat het om een Chinese rijsttafel of een Indische rijsttafel Cecile? Zonder naam wordt het wel lastig. Ik zou denken gestoofde of roergebakken witte- of spitskool met kerrie?
Het zal wel een Indische rijsttafel zijn, chinese is meestal niet zo pittig, toch?
Er zal zeker kerrie of kurkuma inzitten maar ik zou graag de andere specerijen weten.
Ik zal toch eens bij de ‘chinees’ moeten gaan vragen naar de naam, maar dan is het ook goed te googlen. 🙂
Lieve groet Cecile
Heerlijk recept
Voor de tweede keer gemaakt
Witte kool kan zo lekker zijn op z’n tijd.
Hoeveel is 250 gram bouillon en hoeveel weegt de kool?
Dank voor je antwoord!
Een weegschaal doet wonderen en geeft antwoord op de vragen
250 gram bouillon is 250 ml water met een kwart of half bouillonblokje erin. En de kool is een gewone witte kool, zo groot als een babyhoofdje. Dat is even uitproberen welke hoeveelheid je nodig hebt. hier staat halve kool voor 4 personen en als bijgerecht.
Heerlijk, erbij heb ik kipfilet met verse grote champignons in roomsaus gemaakt.
Heerlijk!
Lijkt me lekker. Wat kun je er verder bij eten?
De mogelijkheden zijn eindeloos. Persoonlijk vind ik gekookte aardappels met jus en een lekker stukje vlees zoals karbonade of een gehaktballetje erg lekker hierbij.
Lekker. Gisteren gemaakt.
Leuk Shanna, fijn dat we iets aan je receptenlijstje hebben kunnen toevoegen. ?