Gnocchi – Je kent dit Italiaanse gerecht misschien wel van de ‘Wereldgerechten’ in de bekende groene doosjes, of van de kant-en-klare variant uit het pastaschap van de supermarkt. Maar je kunt ‘gnocchi di patate’ zoals het officieel heet, ook zelf maken. Zelf maken… dat is geen klusje dat je binnen een kwartier geregeld hebt. Maar als er iets de moeite waard is om tijd in te steken dan is het wel verse gnocchi! Het is niet moeilijk, je hebt maar een paar ingrediënten nodig en dus een beetje tijd. En daarna ga je verschrikkelijk lekker eten! Probeer het gewoon eens! Hieronder vind je een basisrecept waarmee je verder alle kanten uit kunt. Voeg een lekker sausje toe, groenten, spekjes, net waar je zin in hebt, en serveer het als bijgerecht. Dit is een recept om te bewaren!
Geen klusje dat je binnen een kwartier geregeld hebt. Maar als er iets de moeite waard is om tijd in te steken dan is het wel verse gnocchi!
Welke aardappels kun je gebruiken
Je hebt dus besloten om eens een poging te wagen om zelf verse gnocchi te maken. Welke aardappels kies je daar dan voor? Je maakt voor dit recept als het ware een soort deeg van aardappelpuree en bloem. Je neemt dus aardappels die zich goed laten pureren, maar ook wel wat stevigheid hebben. Je neemt dan iets kruimig kokende aardappels. Wat overigens wel erg handig is, is om de aardappels te pureren is een pureeknijper of een roerzeef. Er moeten namelijk geen klontjes in de aardappelpuree zitten om tot een goed resultaat te komen.
Tips bij het maken van gnocchi
Wil je wat extra smaak toevoegen? Vervang het kookwater dan eens door een bouillon naar keuze. Je kunt die aanpassen aan de saus die je later gebruikt.
Reken ongeveer 200 gram gnocchi per persoon. Is onderstaand recept teveel voor je? Je kunt gnocchi heel goed invriezen door ze los van elkaar op een bakplaat of een bord te laten bevriezen. Later kun je ze over doen in een bakje of zakje. De volgende keer ben je dan heel snel klaar. Kook de gnocchi zonder ze te laten ontdooien. De kooktijd is dan iets langer.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Gnocchi
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo aardappels, geschild en in stukken
- 300 gram bloem
- 1 ei
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gnocchi:
Kook de aardappels gaar in een pan water met zout. Haal ze door een pureeknijper of roerzeef en laat iets afkoelen.
Bestuif het werkblad met wat bloem. Stort de gepureerde aardappel op het werkblad. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de bloem en een flinke snuf zout in. Meng de bloem door de aardappel. Voeg het ei toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Haal een stukje van het deeg af, en rol er een sliert van. Hoe dik je die sliert maakt, hangt af van welk formaat je de gnocchi wilt hebben. Ongeveer 2 cm dik is meestal prima. Snijd er vervolgens met een mes kussentjes vanaf. Zo verdeel je al het deeg in kussentjes, die je op een met bloem bestrooide plank of werkblad legt. Druk dan met een vork een ribbelpatroontje in de gnocchi. Dat hoeft overigens niet, maar als het er wel in zit zou de saus beter hechten. Dus aan jou de keus of je dit wel of niet doet.
Laat de gnocchi een kwartiertje rusten voor je ze gaat koken. Iets langer is geen probleem.
Nu ga je de gnocchi koken. Zet een grote pan met ruim water met wat zout op. Als het water kookt doe je wat gnocchi in de pan. Je zult zien dat ze eerst naar de bodem zakken. Zodra ze gaar zijn komen ze bovendrijven en kun je ze met een schuimspaan uit de pan scheppen. Als je een saus hebt gemaakt waarmee je de gnocchi wil eten, zorg dan dat die warm klaar staat, en schep de gekookte gnocchi direct door de saus.
Tafel lekker !!