Groene kool uit de wok – Savooiekool, ook wel groene kool, dat is een echte najaarsgroente. Maar dat wil zeker niet zeggen dat je die groente dan alleen maar in een stamppotje of een ovenschotel kunt verwerken. Savooiekool laat zich ook heel goed roerbakken. Bij roerbakken denk je ongetwijfeld al snel aan de oosterse keuken. En dat is precies wat er met onderstaand recept is gemaakt, een roerbakschotel met een oosters tintje. Lekker pittige en lekker kruidige groene kool uit de wok. En ook nog eens budgetvriendelijk!
Budgetvriendelijk koken met groenten uit het seizoen
Met groene kool uit de wok kook je een recept met een najaarsgroente uit het seizoen. Er zijn heel veel redenen om te koken met verse groenten uit het seizoen. Uit het seizoen wil zeggen dat het aanbod van die betreffende groente het grootst is en dat die groente bij voorkeur lokaal geteeld wordt in Nederland. Als er een groot aanbod is van een bepaalde soort, betekent dat dat de prijs laag is. En dat is natuurlijk altijd fijn. Zeker als je moet koken met een klein budget. Iets wat boodschappen doen ook flink goedkoper kan maken is geen zakjes voorgesneden groenten kopen. Koop voor de groene kool uit de wok gewoon eens een hele kool en snijd die zelf. Een savooiekool heeft meestal een flink formaat, en dat is vaak te veel voor een maaltijd. Maar met wat je overhoudt, kun je nog een keer een recept koken. De ene dag gewokte kool, een paar dagen later groene koolstamppot bijvoorbeeld. Dat heet slim en budgetvriendelijk koken!
Vegetarische groene kool uit de wok
In dit recept voor groene kool uit de wok is geen vlees verwerkt. Wil je het gerecht toch aanvullen met vlees? Bak dan wat stukjes kipfilet mee. Wil je het recept vegetarisch houden? Voeg dan aan het eind van de bereiding wat stukjes gemarineerde en knapperig gebakken tofu of tempeh toe aan de groene kool. Serveer er wat witte rijst bij en je hebt een complete, budgetvriendelijke maaltijd.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Groene kool uit de wok
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram groene kool
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 1 groene chilipeper
- stukje gember ter grootte van een duim
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel kerrie masala
- 1,5 theelepel kurkuma
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eetlepels zoute sojasaus
- zonnebloem of rijstolie of te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene kool uit de wok:
Verwijder de dikke nerven uit de bladeren van de groene kool en snijd de bladeren in reepjes.
Snipper de sjalot en hak de knoflook.
Snijd de chilipeper in ringetjes. Verwijder eventueel het zaad.
Snijd de puntpaprika in reepjes.
Hak de gember fijn.
Verhit de wok op en hoog vuur. Doe een scheut olie in de pan en laat die goed heet worden. Roerbak de sjalot, de knoflook, de puntpaprika, de gember en de chilipeper een paar minuten.
Voeg de koriander, de komijn, de kurkuma en de kerrie masala toe en bak die even mee.
Doe de kool in de wok en blijf omscheppen tot de groente geslonken en gaar is.
Voeg de sesamolie en de sojasaus toe en schep alles nog even goed om.
Serveer de groene kool uit de wok met witte rijst.
Tafel lekker !!