Haricots verts met spek – Een klassieke manier van haricots verts serveren is in een bundeltje bij elkaar gehouden door gerookt spek. Je ziet de bonen vaker in Frans getinte restaurants als bijgerecht op je bord. Maar waarom zou je dit gerecht alleen in een restaurant eten? Het is een recept dat je kunt maken bij heel veel andere gerechten. Hoe mooi staat zo’n bundeltje haricots verts met spek niet op je mooi gedekte tafel bij een feestelijk menu? En weet je wat er zo leuk aan dit gerecht is? Het ziet er best luxe uit, maar er is niets ingewikkelds aan. Met het recept hieronder kun je die klassieker heel makkelijk zelf maken.
Haricots verts en sperziebonen
Haricots verts, ook wel Franse boontjes genoemd, zijn jonge geoogste sperziebonen. Die bonen zijn het slankere zusje van de gewone sperzieboon, zoals die in Nederland veel wordt gegeten. De boontjes hebben nauwelijks ontwikkeld zaad en zijn herkenbaar aan de dunne peul. Ze zijn mooi recht en hebben iets minder bite dan de ons welbekende sperzieboon. Omdat ze zo dun zijn kun je er dus ook makkelijk bundeltjes van maken en in de spek rollen. Het staat ook mooier om dunne bonen voor dit recept van haricots verts met spek te gebruiken, dus kies niet voor sperziebonen.
Ontbijtspek om de boontjes in te rollen
Je hebt veel soorten ontbijtspek, maar neem voor de haricots verts met spek een heel dungesneden ontbijtspek. Het is niet lekker als het spek te dik gesneden is. Het lekkerste is een licht gerookt ontbijtspek om dit recept mee te maken. Als je dit niet in de supermarkt kunt vinden, breng dan eens een bezoekje aan een goede slager. Hij of zij kan het spek zelf voor je snijden. En als jij vertelt dat je er een recept voor haricots verts met spek mee wilt maken, krijg je vast spek dat in de juiste dikte is gesneden.
Bonen en verse peulvruchten; hier vind je de lekkerste recepten
Bonen zijn er in maten, soorten en kleuren. Vers zijn ze het lekkerst. Hier vind je tips en recepten met bonen en verse peulvruchten!
Haricots verts met spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram haricots verts
- 6 plakjes ontbijtspek
- 1 eetlepel olijfolie
- een takje tijm
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Haricots verts met spek maak je zo:
Snijd de steelaanzet van de boontjes af, maar laat het uiteinde met het puntje zitten.
Was de haricots verts en kook ze in ongeveer 6 minuten beetgaar. Haal ze uit het water en verdeel er een paar druppels olijfolie en een klein beetje vers gemalen zwarte peper over. Hussel dit een beetje door elkaar, zodat ze helemaal bedekt zijn met een heel dun laagje olie.
Leg het ontbijtspek op een plank zodat ze klaarliggen om er rolletjes van de kunnen maken.
Verdeel een paar blaadjes tijm over het ontbijtspek.
Neem 8 boontjes, leg ze allemaal met de puntjes in dezelfde richting in een bundeltje op een plakje spek. Rol dit redelijk strak op. Leg de spekrolletjes in een ovenschaal en strooi er nog een paar blaadjes verse tijm over.
Verwarm de pakketjes haricots verts met spek voor gebruik 10 minuten in een matig warme oven van 150-180 graden.
Tafel lekker !!