Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Indische eieren; maak ze zo pittig als je zelf wilt

Lekker bij de nasi of bami

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Indische eieren

Indische eieren – Bij de nasi of bami is het bij veel mensen standaard om even snel een eitje te tikken in de koekenpan. Een gebakken ei bij een Indische maaltijd past meestal goed. Toch kun je ook iets anders met dat eitje. Zoek het eens in de vorm van heerlijke, Indische eieren met een beetje pit. Dat is een lekker gerechtje van gekookte eieren in een heerlijke, pittige saus. Je serveert ze als bijgerecht bij een maaltijd met een oosters tintje, maar ze passen ook prima in een rijsttafel of op een warm en koud buffet. En niet te vergeten, ook als snack zijn Indische eieren erg lekker. Een goede reden dus om dit gerecht eens te proberen.

Je kiest hier toch ook voor verantwoorde eieren?

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden; kies voor eieren van kippen die op een verantwoorde manier worden gehouden. Het staat uiteraard buiten discussie dat niet iedereen in de buurt van een boerderij woont, waar je even eieren kunt gaan halen. Maar in de supermarkt liggen ook eieren die wel een goede keus zijn.

Indische eieren, met Indische ingrediënten…

In een recept voor Indische eieren vind je in de ingrediëntenlijst Indische ingrediënten. Laat je daar niet door afschrikken. De meeste vind je gewoon in elke supermarkt. De rode chilipepers kun je ook vervangen door 3 theelepels sambal oelek. De gula djawa, ook wel Javaanse suiker genoemd, kun je vervangen door gewone bruine suiker.

Zoals bij alle (oosterse) gerechten waarin veel peper zit, geldt ook bij de Indische eieren dat je die hoeveelheid makkelijk kunt aanpassen naar jouw eigen smaak. Gebruik je chilipepers, dan kun je het zaad en de zaadlijsten verwijderen, dat maakt de peper direct een stuk minder scherp. Je kunt ook gewoon de hoeveelheid peper verminderen. Houd je van lekker spicy? Dan voeg je lekker wat extra peper of sambal toe.

Eieren in een saus

Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten

Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.

Indische eieren

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 8 eieren
  • 1 gram trassi
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode chilipepers
  • 1 theelepel sereh
  • 2 theelepels laos
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 verse tomaten
  • 2 eetlepels gula djawa (te vervangen door bruine suiker)
  • 100 gram santen
  • 400 ml groentebouillon
  • olie om in te bakken
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je Indische eieren:

Kook de eieren 6 -8 minuten, naar gelang hoe hard je ze wilt hebben. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze af. Bewaar ze tot gebruik in een schaal met koud water.

Snijd de sjalotten, de knoflook en de lomboks heel fijn. Heb je een hakmolen, gebruik die dan.

Snijd de tomaten in fijne stukjes.

Verhit de bouillon en laat de santen erin oplossen.

Verhit 3 eetlepels neutrale olie in een pan. Fruit hierin de trassi, de sjalotten, de knoflook en de chilipeper aan. Voeg de tomaten toe en bak die mee tot ze zacht worden.

Schenk dan de bouillon met de santen erbij, doe de gula djawa in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes een minuut of 20 doorkoken tot je een dikke saus krijgt.

Nu kun je twee dingen doen: als je graag een fijne, gladde saus hebt, pureer je hem met de staafmixer. Heb je het liever wat grover, pureer de saus dan niet.

Leg de gekookte eieren in de saus. Laat ze er een minuut of 10 in liggen voor je de eieren serveert. Dan kan de smaak er nog een beetje intrekken.

Tafel lekker !!

Tags: EierenOosterse keuken
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Reacties 13

  1. Anne says:
    6 jaar geleden

    Wanneer doe je de hardgekookte eieren in de saus? Ik neem aan dat ze anders niet pittig worden? 🙂

    Beantwoorden
    • henk says:
      5 jaar geleden

      Beste redactie, wat is hierop
      het antwoord?

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        5 jaar geleden

        Oops. We hebben dit zojuist toegevoegd aan het recept.

        Beantwoorden
  2. Brigitta says:
    9 jaar geleden

    Hoi,
    Zijn gemberpoeder en laos niet hetzelfde?
    En zijn koenjit en kurkuma ook niet hetzelfde?
    Hoe zijn dan de verhoudingen?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Gember en laos zijn verschillend Brigitta, hoewel wel vaak onder dezelfde naam verkocht. Dit even in correctie op mijn antwoord van gisteren. Laos is wel familie van de gember, maar komt van de galangawortel. Wil je ze samenvoegen in dit gerecht, dan is dat geen enkel probleem. Koenjit en kurkuma zijn wel gelijk en zal ik ook aanpassen in dit recept.

      Beantwoorden
      • Ingeborg says:
        7 jaar geleden

        Moet je het ook wel doen hè, aanpassen ?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          7 jaar geleden

          Je hebt helemaal gelijk. Meestal zijn we daar ook echt snel in. Bij deze beloven we zeer binnenkort een nieuwe versie van dit recept. ?

          Beantwoorden
        • Redactie says:
          7 jaar geleden

          Bij deze Ingeborg!

          Beantwoorden
  3. Henri says:
    11 jaar geleden

    Zie hetzelfde recept (met dezelfde spelfouten) ook op smulweb. Wie heeft van wie gepikt?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Betreffende smulweb auteur heeft in het verleden ook op Lekker Tafelen geschreven Henri. Er is dus geen sprake van pikken. We betreuren uiteraard de spelfoutjes

      Beantwoorden
  4. Suzanne says:
    11 jaar geleden

    Hi,
    Op zoek naar een snel en gemakkelijk indisch recept voor sambal goreng telor kwam ik op dit recept voor pittige Indische eieren. In het recept staan zowel koenjit als kurkuma. Dat is toch hetzelfde nl. geelwortel? Of vergis ik mij?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      11 jaar geleden

      Geelwortel is inderdaad hetzelfde als kurkuma Susanne

      Beantwoorden
  5. gre says:
    12 jaar geleden

    heerlijke sambal goreng telor
    of lekkere hete pittige eitjes
    uiteraard met boontjes en rijst
    hoeft niet mag ook met een frietje.
    wanneer je wieg in nederlands indie stond
    100 jaar geleden.
    overdreven natuurlijk,maar wel een hele tijd
    geleden, ken je deze recepten.
    het is natuurlijk niet zo dat wij iedere dag een uitgebreide Indische maaltijd nuttigen.
    meestal lekker hollands,veel groente,spaghetti
    vis,ook rijst met vis goreng.
    allemaal lekker en af en toe maak ik een uitgebreide maaltijd.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!