Karwij aardappeltjes uit de oven –Â Aardappelgerechtjes klaargemaakt in de oven zijn populairder dan ooit. Vaak worden er dan knoflook, en kruiden als rozemarijn en tijm aan toegevoegd om ze van een extra smaakje te voorzien. Dat maakt de aardappels tot een heerlijk bijgerecht. Maar hoe leuk is het om eens een compleet andere smaak toe te voegen aan die ovenaardappeltjes? Ook andere kruiden en specerijen kunnen goed gecombineerd worden met aardappels. Kijk bijvoorbeeld eens naar het recept van karwij aardappeltjes uit de oven. Net zo makkelijk te maken als met rozemarijn, en zeker net zo lekker!
Karwij aardappeltjes uit de oven kun je makkelijk voorbereiden
Karwij aardappeltjes uit de oven kun je makkelijk voorbereiden door de aardappels vast voor te koken, ze te besprenkelen met olie en het karwijzaad er vast door te mengen. Bewaar het gerecht tot gebruik afgedekt in de koelkast en schuif het in de oven als je wilt gaan eten.
Karwijzaad, kummel en wilde komijn
De smaak aan de karwij aardappeltjes uit de oven geef je aan het gerecht door er karwijzaad aan toe te voegen. Mogelijk heb je nog nooit van die zaadjes gehoord. Karwij is een specerij die in Nederland niet heel erg vaak wordt gebruikt. Daarnaast is er enige verwarring over de naam. Karwij wordt ook wel kummel genoemd. Karwij en kummel is dus hetzelfde. Nu worden kummel en karwij ook nog wel eens ‘wilde komijn’ genoemd.
En daar ontstaat de verwarring. Want de zaadjes van karwij en komijn mogen dan uiterlijk erg op elkaar lijken, het betreft hier niet hetzelfde specerij. Beide specerijen hebben een kruidige, wat zoete en anijsachtige smaak. Maar pas op: je kunt ze niet klakkeloos vervangen door de ander. Karwij heeft een veel meer uitgesproken en scherpere smaak dan komijn. Als je komijn wilt vervangen door karwij, gebruik dan de helft van wat je zou gebruiken als je komijn gebruikt.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Karwij aardappeltjes uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo krieltjes, of kleine aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel karwijzaad
- zout
- een vel bakpapier
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karwij aardappeltjes uit de oven:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappelen goed, je hoeft ze niet te schillen. Halveer grotere exemplaren of snijd ze in vieren.
Kook de aardappels 10 minuten voor. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Leg een vel bakpapier in een braadslede.
Leg de aardappels in de braadslede en besprenkel ze met olie.
Strooi er een eetlepel karwijzaad en wat zout overheen, en schep even om.
Zet de braadslede een half uurtje in de oven en bak de aardappeltjes goudgeel en gaar.
Serveer de karwij aardappeltjes uit de oven direct.
Tafel lekker !!