Krieltjes bakken in de oven – Wie houdt er nu niet van de heerlijke geur en de knapperige textuur van perfect gebakken krieltjes? Zacht en kruimig van binnen en een krokante buitenkant. Lekkerder wordt een bijgerecht niet. En hoe ga je dan te werk om dat resultaat te krijgen? Krieltjes bakken in de oven is een geweldige manier om die kleine aardappeltjes om te toveren tot een onweerstaanbaar gerecht. We hebben een makkelijk basisrecept voor je, waarmee je ook aan de slag kan om de leukste en lekkerste variaties te maken.
Verse krieltjes
Aardappels worden krieltjes genoemd als ze een grootte hebben van 23 tot 30 mm. Dit zijn jonge aardappeltjes, die dus nog klein zijn. Krieltjes zijn heel geschikt om te bakken in de oven. De krielaardappeltjes worden meestal met schil verkocht en gegeten. Zelf schillen is eigenlijk niet te doen bij aardappeltjes van dit formaat en omdat het jonge aardappeltjes zijn, met een nog dunne schil, kun je ze prima zo gebruiken. Wil je echt krieltjes zonder schil? Ga dan bij de groenteboer langs. Veel groenteboeren verkopen machinaal geschrapte krieltjes, die verder niet bewerkt of voorgekookt zijn. Dit zijn dus ook verse krieltjes. Wat dan weer geen verse krieltjes zijn, zijn de voorverpakte kleine aardappeltjes in het koelvak van de supermarkt. Vaak zijn dit geen krieltjes, maar aardappelballetjes die zijn gesneden uit grote aardappels. En zeg nu zelf, wat is de moeite om de aardappeltjes even zelf voor te koken voor dat je de krieltjes gaat bakken in de oven?
Krieltjes bakken in de oven; daar kun je ook mee variëren
Je kunt krieltjes in de oven bakken op een heel basic manier. Maar hoe leuk en lekker is het om ze steeds op een andere manier te kruiden? Gerookt paprikapoeder is een heerlijk ingrediënt om krieltjes mee op smaak te brengen. Denk ook eens aan kerriepoeder. Maar eigenlijk kun je bijna elk specerijenmengsel gebruiken dat je lekker vindt.
Wat ook een manier is om te variëren is het gebruik van olie met een smaakje. Denk aan knoflookolie, citroenolie of truffelolie.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Krieltjes bakken in de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo ongeschilde, verse krieltjes
- olijfolie
- zout en peper
- Optioneel: wat knoflookteentjes
- Optioneel: een paar takjes rozemarijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je krieltjes bakken in de oven:
Was de ongeschilde krieltjes goed en kook ze een minuut of tien voor in wat water met zout. Giet af en laat ze goed uitdampen.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Leg de aardappeltjes is een ruime braadslee of ovenschaal. Besprenkel de aardappeltjes met olijfolie en zorg dat ze allemaal een laagje olie hebben. Breng op smaak met zout en peper. Leg als je dat lekker vindt een paar takjes rozemarijn en wat knoflookteentjes tussen de krieltjes.
Zet de braadslee op het rooster in het midden van de oven. Laat de krieltjes in ongeveer 25 minuten bruin en krokant bakken. Schep de aardappeltjes af en toe even om. Eventueel kun je aan het eind van de baktijd de grillstand van de oven inschakelen, om het korstje nog knapperiger te krijgen. Houd dan wel heel goed in de gaten dat de krieltjes niet verbranden.
Serveer direct. Lekker bij een stukje vlees of vis en wat gekookte groente.
Tafel lekker !!
Hoi ellen ,
Moest vandaag vlees bij de slager halen ,en wat zie ik kleine krieltjes .,
Handig toch .ga ik morgen klaarmaken (in de oven .).
Ben benieuwd naar de smaak
Het is de eerste keer (dat ik ze in de oven bak )
Wat leuk dat je ze gaat proberen, Mieke! We horen graag wat je er van vindt!