Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Een simpel maar doeltreffend bijgerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie

Krieltjes met roomboter en peterselie – Een heerlijke en klassieke manier om krieltjes te serveren is met roomboter en verse peterselie. Ze worden vaak bij asperges geserveerd, omdat ze beide rond die tijd geoogst worden. 

Krieltjes; de kleine aardappeltjes

Krieltjes met roomboter en peterselie horen echt bij het voorjaar. De kleine aardappeltjes zijn de eerste aardappelen, die je vaak met schil kookt en dan afpelt. Ze worden gerooid vanaf mei tot begin juli. De grootte van de krieltjes variëren van 23 tot 30 mm en ze zijn stevig van structuur. De krieltjes worden er tijdens het sorteren van de aardappelen uitgehaald.

Door goede bewaarmethodes zijn krieltjes nu het hele jaar door verkrijgbaar, maar die eerste krieltjes zijn toch echt wel de lekkerste. 

Aardappelbolletjes zijn geen krieltjes

Verwar krieltjes niet met de in bolletjes gesneden aardappelen. Die bolletjes zijn gesneden uit grote aardappelen. Hierdoor zijn ze veel minder smaakvol en hebben een heel andere structuur. Koop krieltjes het liefst met schil en kook ze zelf. Het makkelijkste is het om ze na het koken aan een vork te prikken en heet te pellen. Je warmt de krieltjes later weer op in de roomboter met de peterselie. 

Vind je het echt heel lastig om ze heet te pellen, dan kun je ze ook voor het koken pellen door ze te schuren met een metalen spons. Dit geeft wel een heel ander grover oppervlak en een iets grauwe aardappel. Schillen met een mesje is geen optie, hiervoor zijn ze echt te klein.

Krieltjes met roomboter en peterselie, eenvoudig, maar juist daarom zo lekker!

De simpelste en lekkerste manier om krieltjes te serveren is met roomboter en peterselie. Niet een klein beetje roomboter, maar een flinke klont gesmolten echte boter, met een paar takjes vers gehakte peterselie. Door de boter zachtjes te laten smelten en niet te laten verkleuren, krijg je een heel romig resultaat. Laat je de boter bruin worden dan zie je allemaal donkere stipjes van de eiwitdeeltjes op de aardappeltjes, dit ziet er minder smaakvol uit. 

Je ziet dat het echt niet moeilijk hoeft te zijn om een heerlijk bijgerecht op tafel te zetten. Door het heel eenvoudig te houden proef je juist de pure smaken.

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Krieltjes met roomboter en peterselie

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 600-750 gram krieltjes
  • 25 gram roomboter
  • 2 takjes peterselie
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je krieltjes met roomboter en peterselie:

Was de aardappels goed met koud water. Zet ze op in ruim water en breng ze aan de kook. Kook ze in 15 tot 20 minuten al naar gelang de grootte gaar.

Giet de aardappels af en probeer ze zo heet mogelijk te schillen door ze aan een vork te prikken en er met een mesje de schilletjes eraf te trekken.

Was en snijd de peterselie fijn. Smelt de boter en voeg er een klein beetje zout aan toe en verwarm hier de aardappels in.

Bestrooi de krieltjes met roomboter vlak voor het serveren royaal met peterselie.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin38TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!