Latkes – Dat is een oorspronkelijk Joods gerecht dat traditioneel vaak wordt gegeten tijdens Chanoeka. Het zijn kleine aardappelpannenkoekjes die worden gebakken in olie. Naast dat latkes gewoon erg lekker zijn, hebben ze ook een belangrijke symbolische betekenis. Het eten van gerechten die in olie worden gebakken is een manier om de wonderen van Chanoeka te herdenken. Natuurlijk kun je latkes ook op andere momenten eten. Het is een heerlijk bijgerecht, en zeker de liefhebbers van aardappelgerechten zullen latkes heerlijk vinden. Traditioneel worden latkes gegeten met zure room en appelmoes. Het is ook heel lekker om ze te besmeren met zure room en daarop wat gerookte zalm te leggen.
Welke soort aardappels gebruik je?
Voor het klaarmaken van latkes kun je het beste licht kruimig kokende aardappels gebruiken. Een ras als Bildstar, Bintje, Santé of Première is heel geschikt. Je kunt alle aardappels gebruiken die je ook kunt gebruiken om zelf friet te snijden. Heel bloemige aardappels bevatten te veel zetmeel en bruinen te snel bij het bakken, vastkokende aardappels bevatten te veel vocht en hebben daardoor weer moeite om mooi te bruinen. Daarnaast wil je niet te veel vocht in de aardappels.
De lekkerste tips om te variëren met latkes
Behalve van gewone aardappels kun je ook latkes maken van zoete aardappels en van andere groenten die je kunt raspen, denk aan wortels of winterpeen, maar ook courgette of koolraap zou kunnen. Uiteraard kun je ook groenten combineren, of aardappels met groente combineren. Het is wel belangrijk om zoveel mogelijk vocht uit de groenten te drukken. Je leest bij de bereidingswijze van het recept hoe je dat kunt doen.
Dit bijgerecht kun je niet van tevoren klaarmaken. Je maakt het aardappelbeslag en daarna bak je direct de latkes en serveer je ze ook meteen. Tenslotte zijn ze warm en knapperig het lekkerst.
Aardappelpannenkoekjes
Aardappelpannenkoekjes worden in verschillende culturen gegeten, en hebben soms ook een bijzondere betekenis. Kijk hier voor de recepten!
Latkes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram licht kruimig kokende aardappels
- 1 flinke ui
- 80 gram bloem
- 2 eieren
- zwarte peper
- 1,5 theelepel zout
- zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je latkes:
Schil de aardappels en de ui. Veeg de aardappels schoon met wat keukenpapier in plaats van ze te wassen. Rasp de aardappels en de ui op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp het kun je die gebruiken, maar met een blokrasp of handrasp gaat het ook prima.
Doe vervolgens de aardappel en de ui in een schone theedoek, draai er een bolletje van en druk er zoveel mogelijk vocht uit. De latkes lukken het best als er nog weinig vocht in de aardappels zit. Doe het aardappelmengsel in een grote kom.
Klop in een andere kom de eieren los en meng de bloem erdoor. Voeg het zout toe, en peper naar smaak.
Voeg het ei en bloemmengsel bij de aardappels en de ui. Meng alles heel goed door elkaar tot een beslag
Verhit in een grote koekenpan een flinke laag olie. Laat de olie goed heet worden.
Schep nu met een lepel (een ijsschep is hier heel handig voor) een hoeveelheid beslag in de pan en druk dit iets plat met een lepel. Draai na een paar minuten om met een spatel en bak de andere kant bruin. Er kunnen in een grote koekenpan ongeveer 4 latkes tegelijk worden gebakken. Houd de reeds gebakken latkes op een bord warm in de oven op ongeveer 100 graden.
Wil je alle exemplaren even groot hebben, dan is het handig om een metalen serveerring in de olie te zetten, daar het beslag in te scheppen, aanrukken en even laten bakken tot het pannenkoekje stevigheid heeft. Verwijder dan de serveerring (heet!!) met een tang en schep het beslag voor de volgende er in.
Serveer de latkes direct. Lekker met zure room en gerookte zalm.
Tafel lekker !!