Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen – Eigenlijk vindt iedereen friet wel lekker en zou je dat graag wat vaker eten, maar normaal gesproken is friet vrij calorierijk. Vaak grijp je dan als alternatief naar de ovenfriet uit de vriezer. Hartstikke makkelijk natuurlijk, maar is die ovenfriet echt een gezonder alternatief voor friet uit de frituur? Hieronder lees je hoe dat zit, en wat de meest gezonde manier is om zelf friet te bakken.
Zo maak je een lekkere en gezonde keuze
Je las het al, vaak wordt er gegrepen naar een zak ovenfriet uit de diepvries. Vaak wordt er gedacht dat er in ovenfriet, de kant-en-klare variant dus, geen vet zit. Dat is echter een misverstand. Die ovenfrieten uit de supermarkt zijn al voorgebakken en bevatten dus ook al veel olie. Ook de verse friet uit de supermarkt is voorgebakken. Dus je gaat het zelf doen, zo heb je controle over wat je eraan toevoegt. Het is allemaal heel eenvoudig, en zelf frieten snijden is helemaal niet zoveel werk. En gegarandeerd, als je ze eenmaal geproefd hebt, maak je voortaan je eigen ovenfriet! Hoe je zelf patat voor in de oven maakt, zonder veel vet, lees je in het recept.
Ovenfriet voorkoken in plaats van voorbakken, dat scheelt vet
Neem bij voorkeur bintjes, maar een andere licht kruimige aardappel mag ook. In plaats van die voor te bakken kook je ze 5 minuten voor. Dat scheelt dus al heel veel calorieën. Daarna doe je er een beetje olijfolie op om de ovenfriet vervolgens in de oven knapperig te bakken. Je zou, als je er een hebt, de ovenfriet ook in de airfryer kunnen bakken. Net zo makkelijk.
Wil je meer lezen over het zelf friet bakken? Kijk dan eens hier. Je krijgt uitgelegd uit hoe je perfecte Vlaamse frieten uit de frituurpan haalt.
Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
Patat bakken is niet moeilijk, maar gebruik het juiste recept. Met dit recept bak je perfecte friet. Zacht van binnen, krokant van buiten.

Patat; aardappelen frituren of toch…?
Een heerlijke knapperig frietje, met of zonder mayonaise , lusten we allemaal wel. Maar moet die patat uit de frituur of uit de oven komen?
Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardappelen
- 1 eetlepel olijfolie
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Ovenfriet maak je zo:
Schil de aardappelen, snij ze in plakken en snijd ze dan in frieten.
Spoel de aardappelen af en kook ze in ongeveer 5 minuten in ruim kokend water beetgaar.
Laat de frietjes op een bakplaat helemaal afkoelen.
Verdeel een eetlepel olie over de frieten en meng er die voorzichtig doorheen.
Zet de bakplaat een ongeveer half uur in een oven van 180 graden en schep dit tussentijds 1 of 2 keer om tot de frieten goudbruin en knapperig zijn.
Strooi wat zout over de ovenfriet en serveer direct.
Tafel lekker !!
Correctie op voorgaande: deep fryer is “air fryer”
uitgeprobeerd met Agria aardappel. : gesneden en gekookt gedurende 5 minuten, daarna even afgespoeld met koud water. Vervolgens op bakplaat met wat olie besprenkeld (eerst met zonnebloem olie en daarna olijf olie,kleine hoeveelheden gebruikt. Voorverwarmde oven 200 graden gedurende 25 minuten: niet mooi gebruind -> oven op 220 graden en ongeveer 5 – 7 minuten door laten gaan. Resultaat: tamelijk knapperig echt wel smakelijk maar de smaak is niet als gefrituurd. Overigens is dit wel iets om te proberen en verder mee te experiementeren wat iik zeker van plan ben te gaan doen. De geur tijdens het process maakt het wel heel aangenaam om frietjes te maken. De volgende keer probeer ik hetzelfde in de “deep fryer” waarvan ik vermoed dat het iets beter / sneller zal gaan.
Leuk dat je de resultaten met ons deelt Ronald. Verschil zal er altijd blijven, dat kan ook niet anders, als de frietjes maar lekker zijn. Overigens is iedere oven weer verschillend en met of zonder hete lucht maakt ook veel verschil. Benieuwd naar je resultaat met de airfryer.
Patat
Ik wil liever geen plantaardige olie (seed oils zijn ongezond) gebruiken, zou het ook gaan met bijvoorbeeld Ghee?
Wij hebben dat nog niet geprobeerd Delila, het is ook wat lastiger over de friet te verdelen, maar het zou moeten kunnen. Waarschijnlijk krijgt de friet dan ook wat minder kleur. Maar als je het geprobeerd hebt horen we graag wat het resultaat was.
Dat komt mooi uit want olijfolie is geen seed oil. Een olijf is een vrucht.
Bedankt voor dit recept! Wat fijn dat het hiermee mogelijk is om toch enigszins gezond en mager friet te eten. Ik heb de friet nu een paar keer zo gemaakt en doe er soms ook wat paprikapoeder en knoflookpoeder op. Mijn man vindt het heerlijk. Met Remia Friteslijn erbij mis je niks.
Graag gedaan hoor! Genieten van frietjes zonder schuldgevoel maakt ze nog lekkerder.
Wat voor aardappelen gebruik je?
Gisteren de ovenfriet getest. Heerlijk! Die durf ik wel aan frietliefhebbers te geven.
Leuk om te horen. Verse friet valt altijd wel in de smaak. En als deze ook nog eens minder vet is is dat mooi meegenomen.