Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen – Aardappels en paddenstoelen zijn twee ingrediënten die allebei een heerlijke aardse smaak hebben. Ze laten zich samen dan ook heel goed in een recept combineren. Voor het gerecht, waarvan je het recept hieronder vindt, is er gekozen voor ovenkrieltjes en gemengde paddenstoelen. Door de paddenstoelen is dit natuurlijk een gerecht met een najaarstintje, maar het zal zeker ook niet misstaan als bijgerecht in een wildmenu dat je bijvoorbeeld met de feestdagen serveert.
Krieltjes, maar dan wel de echte
Als je het recept voor ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen wilt maken, koop dan wel echte krieltjes. Krieltjes zijn kleine aardappeltjes die een grootte hebben van 23 tot 30 mm. Dit zijn verse, jonge aardappeltjes. Ze worden meestal in de schil verkocht en ook gegeten. Zelf schillen is niet echt handig bij zulke kleine aardappeltjes. Maar omdat de schillen dun zijn is het geen probleem om ze gewoon met de schil te eten. Wat wel handig is; bij sommige groenteboeren wordt machinaal geschrapte kriel verkocht. Dus als je geen ongeschilde aardappels wilt eten, kun je proberen om ze daar te kopen. Maak niet de fout om ‘minikrieltjes’ te kopen uit het koelvak van de supermarkt als je ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen wilt maken. Dit zijn geen krieltjes, maar grote aardappels die in blokjes worden gesneden en vervolgens afgerond. Laat je dus niet in de maling nemen. Kijk eens bij je lokale aardappelboer, die kan je ongetwijfeld aan echte krieltjes helpen.
Welke paddenstoelen kies je voor ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen?
Er is voor het recept de ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen gekozen voor een mengsel van kastanjechampignons, koningsoesterzwammen en shiitake. Je hoeft voor het recept niet speciaal dit mengsel te gebruiken. Neem gewoon de paddenstoelen die jij lekker vindt of die voorhanden zijn. Je kunt ook voor één soort kiezen. Wil je iets speciaals? Kijk dan eens of je aan cantharellen of eekhoorntjesbrood kunt komen. Hou je het liever simpel? Neem dan gewoon alleen champignons, dat gaat ook heel goed.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo krieltjes in de schil
- 450 gram gemengde paddenstoelen naar keuze
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 takjes rozemarijn
- zout en peper
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de krieltjes goed en laat ze even drogen.
Snijd de uien in halve ringen.
Doe de krieltjes met de ui, de knoflook en de rozemarijn in een braadslee of een grote ovenschaal.
Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met wat zout.
Zet de braadslee in de oven.
Borstel ondertussen de paddenstoelen schoon. Snijd grote exemplaren in stukken.
Voeg de paddenstoelen na 30 minuten toe aan de krieltjes en bak ze 15 minuten mee.
Serveer de ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen direct. Lekker met een stukje vlees of wild.
Tafel lekker !!