Ovenschotel van knolselderij en winterpeen – In meerdere winterse gerechten, denk aan erwtensoep bijvoorbeeld, gebruik je ook de groenten uit de ovenschotel van knolselderij en winterpeen, waarvan je het recept hieronder vindt. Misschien is het een idee om twee of meer gerechten te combineren in je weekmenu waarin je knolselderij en winterpeen gebruikt. Zo maak je op een leuke manier je restjes op! Want voedsel verspillen, dat kan niet meer! En je hoeft zeker niet bang te zijn dat je steeds hetzelfde eet, je kunt heel goed variëren met die ingrediënten.
Wintergroenten, voor een heerlijke ovenschotel van knolselderij en winterpeen
Knolselderij en winterpeen, allebei echte wintergroenten, zijn een fantastische combinatie. In de ovenschotel van knolselderij en winterpeen komen ze beiden prima tot hun recht. Je zou dit bijgerecht ook kunnen maken in kleine, eenpersoons ovenschaaltjes. Serveer het dan als bijgerecht bij een mooi stukje vlees of vis. Om te variëren kun je de winterpeen vervangen door pompoen. Ook dan zet je een mooie najaar- of wintertopper op tafel! Want koken met de seizoenen mee, dat zou toch je voorkeur moeten hebben. En met een beetje creativiteit in de keuken lukt het best om ook in de winter genoeg variatie in je maaltijden aan te brengen.
Je zou dit gerecht ook kunnen maken in kleine, een persoons ovenschaaltjes. Serveer het dan als bijgerecht bij een mooi stukje vlees of vis
Een ovenschotel die je heel goed van tevoren kunt klaarmaken
Zoals veel ovenschotels is dit een gerecht dat je heel goed van tevoren kunt klaarmaken. Lekker makkelijk toch? Bewaar de ovenschotel van knolselderij en winterpeen in dat geval afgedekt wel in de koelkast. Je warmt hem dan weer op voordat je wilt gaan eten. Als je het gerecht uit de koelkast in de oven zet, laat de schaal dan een kwartiertje langer in de oven staan om goed warm te worden, want uit de koelkast is het gerecht door en door koud.
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je ze jaarrond kopen.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Ovenschotel van knolselderij en winterpeen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram winterwortel, in blokjes
- 400 gram knolselderij, in blokjes
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 flinke ui, gesnipperd
- olie of boter om in te bakken en in te vetten
- een scheut water
- 3 eieren
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 200 gram geraspte oude kaas
- zout en peper
- 3 eetlepels gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de ovenschotel van knolselderij en winterpeen:
Verwarm de olie of boter in een grote koekenpan of wok. Bak hier in de ui en de knoflook even aan. Voeg vervolgens de knolselderij en de winterwortel toe. Bak die ook even mee en voeg een scheut water toe. Doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten stoven tot de groenten beetgaar zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Klop de eieren los met de melk en de slagroom. Roer de kaas en de peterselie erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Schep de groenten in een ingevette vuurvaste schaal. Schenk het eiermengsel er overheen.
Laat de ovenschotel van knolselderij en winterpeen in de oven in 45 minuten gaar worden. Mocht de bovenkant te snel donker kleuren, dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Tafel lekker !!
Voor hoeveel personen is dit recept? Het lijkt mij wel lekker.
Joke
Deze ovenschotel is voor 4 personen Joke
Dit IS ook heel erg lekker! Lieve groet Cecile
Waar staat hoe klein/groot de ingrediënten moeten worden gesneden? En hoe warm de oven moet worden voorverwarmd?
Winterpeen en knolselderij beide in blokjes Janne, en oven op 200 graden. We hebben een aanpassing in het recept gemaakt.