Radijsloofstamppot – Is het loof van radijs eetbaar? Vast niet… O, jawel én het is zelfs overheerlijk!
Radijsloofstamppot, stamppot met een ongebruikelijke bladgroente
Heb je een bosje radijsjes gescoord? Doe eens lekker gek en gooi het loof niet weg, maar probeer dit recept voor een verrassende radijsloofstamppot.
Radijsjes zijn nu (april) helemaal in het seizoen en je wilt ze altijd in huis hebben voor in de lekkerste salades, of als krokante snack. Als je radijsjes eet, eet je eigenlijk de wortel van een plantje uit de familie van de kruisbloemigen. Je eet die bolvormige wortels meestal rauw, omdat ze lekker pittig zijn. Maar, wat doe je met het loof van die radijsjes? In de compostbak? Bij het afval? Absoluut niet! Maak er eens een heerlijke radijsloofstamppot mee. Wedden dat je met die lentestamppot menig tafelgenoot versteld doet staan? De smaak is ongeëvenaard, je hebt er een vegetarisch, ‘zero-waste’ gerecht mee op je conto en het is lekker zuinig!
Je wist het misschien niet, maar radijsloof is dus een groene bladgroente, die je gratis meekrijgt bij aankoop van een bosje radijsjes. Win-win! Vanaf nu gooi je het nooit meer weg, want je kunt er heel wat lekkere dingen mee maken, zoals dit recept voor radijsloofstamppot.
Het bijgerecht is heel eenvoudig en superlekker, beloofd! Let op: gooi dit keer de radijsjes niet weg 😉, daar maak je een andere keer iets lekkers mee!
Gebruik alleen het mooie, groene radijsloof. Gele of gekneusde blaadjes gooi je weg. Hak het loof daarna in fijne stukjes en roerbak, stoof, kook of serveer het zelfs rauw in een salade. Durf je niet? Echt wel, zodra je het hebt geproefd in de radijsloofstamppot kun je er niet genoeg van krijgen. Probeer het maar!
Radijsloof is best een beetje pittig, zeker als je het rauw proeft, maar als het goed bereid is, is het minstens even lekker als spinazie. Zo niet nog lekkerder! Hier onder lees je hoe je dat voor elkaar krijgt.
Radijsloofstamppot
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg kruimige aardappelen
- het loof van 2 bosjes radijsjes
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram boter
- 2 x een halve theelepel zout
- peper uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je radijsloofstamppot:
Was en schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze gaar in ruim water met een halve theelepel zout.
Terwijl de aardappelen koken, ontdoe je de radijsjes van hun loof. Was het loof grondig en haal gekneusde blaadjes er tussenuit, die mogen weg. Hak het radijsloof fijn. Voor een extra bite laat je de steeltjes zitten, houd je daar niet van, dan verwerk je alleen het blad.
Doe 50 gram boter in een kookpan, laat de boter schuimig worden en stoof hierin het radijsloof beetgaar. Pers twee teentjes knoflook in het radijsloof en laat nog even meebakken tot het radijsloof goed geslonken is. Haal het gestoofde radijsloof van het vuur. Zet even aan de kant.
Pureer de aardappelen met een pureestamper. Als de textuur van de aardappelpuree naar je smaak is roer je er het radijsloof door. Leg de overige 50 gram boter in de hete radijsloofstamppot en roer tot de boter gesmolten is. Breng de radijsloofstamppot op smaak met wat peper uit de molen en een halve theelepel zout.
Tip: maak eens een ruimere hoeveelheid en serveer het als hoofdgerecht met gebakken spekblokjes erdoor, comfortfood ten top!
Tafel lekker !!