Ratatouille is zo’n gerecht waar je blij van wordt. Lekker veel groenten, simpel klaar te maken, en je keuken gaat er heerlijk van ruiken. In deze versie gaan we voor de klassieke Franse basis, met verse tomaten, courgette, aubergine, paprika en ui. Geen zakjes, geen pakjes – alleen maar pure ingrediënten.
We voegen ook een wortel toe voor wat extra bite. Snijd die lekker dun, dan gaart-ie gelijk mee met de rest. De tomatenpuree bak je kort mee om het zure eraf te halen. Daarna mogen de verse tomaten erbij – die ontvellen we zelf, gewoon even onderdompelen in kokend water en dan plopt het velletje er zo af. Kleine moeite, groot verschil in smaak.
De truc bij ratatouille zit ’m in de rust: laat het gerecht minstens twee uur staan voordat je het serveert. Dan mengen de smaken zich echt goed, en dat proef je. Maak je het een dag van tevoren, dan is het zelfs nog lekkerder.
Serveer het met rijst, pasta of gewoon een stuk brood erbij. Ook koud bij de lunch of bij de barbecue doet-ie het prima. En heb je restjes? Die vries je gewoon in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand. Dit is koken met het seizoen op z’n best.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!
Ratatouille
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 winterwortel
- 1 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 gram verse tomaten
- een takje verse oregano of een theelepel gedroogde
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Snijd de uien grof en leg ze apart.
Verdeel de courgette in de lengte in vieren en snijd de repen dan in dikke plakken. Doe dit ook met de aubergine. Snijd de wortel doormidden en verdeel die in dunne plakjes. Vooral dun, omdat het wat langer duurt voordat ze gaar zijn. Snijd de paprika in stukjes ongeveer even groot als de aubergine en courgette.
Neem een grote pan en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin zachtjes de ui glazig, het hoeft niet bruin te worden. Pers er de knoflook boven uit, voeg de rest van de groenten toe en bak ze even aan. Doe het blikje tomatenpuree erbij, dat moet je even goed mee verwarmen, zodat de puree minder zuur wordt. Voeg er nu 500 gram verse ontvelde tomaten in stukken aan toe. Doe er de oregano en wat zout en peper naar smaak bij.
Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Laat de ratatouille liefst 2 uur of langer staan, zodat de smaak zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Geniet van de heerlijke ratatouille.
Tafel lekker !!
Jaren geleden dat ik nog Ratatouille heb gemaakt (meestal vergeten) Maar uw recept terug op mijn bucketlist gezet… En gemaakt… Was super lekker, gezond, niet duur en makkelijk te maken…
Dankuwel voor het recept…
Gerda uit België (Vlaanderen)
Graag gedaan Gerda, lekker en gezond eten kan zo makkelijk zijn.
Ik heb dit gerecht gemaakt Connie Derks en het was ontzettend lekker, heb over en dat eet ik de volgende dag. Ben bezig met een dieet (Cambridge) en ga nu aan de afbouwweken (drie) beginnen. Heb nu voor de eerste maal na vele weken weer gegeten, heerlijk. Bedankt voor het heerlijke idee.