Ratatouille – De Fransen weten wel raad met die lekkere zomergroenten. Dit zalige traditionele Provençaalse groentestoofpotje staat bekend om zijn geweldige smaak en eenvoudige manier van klaarmaken. Het is een heerlijk bijgerecht en erg lekker met rijst, pasta of brood.
Groentestoofpotje
Oorspronkelijk is ratatouille een boerengerecht. Het wordt gemaakt van seizoensgroenten, die overvloedig groeien op de zonovergoten heuvels van de Provence. De naam is afgeleid van het woord “ratatolha” wat geroerd of gemengd betekent. Een heel toepasselijke naam voor dit gerecht dus, want het zit boordevol verschillende groenten.
De basisgroenten voor ratatouille zijn oorspronkelijk, tomaten, aubergines, courgette, ui en paprika, allemaal in stukjes gesneden en gestoofd. Dit stoven gebeurt in olijfolie. De groenten hebben al veel smaak van zichzelf, dus echt veel kruiden hoeven er niet aan toegevoegd te worden. Wat niet mag ontbreken zijn de knoflook en de oregano, die samen met de groenten voor de kenmerkende smaak van ratatouille zorgen.
Geef de smaken de tijd
Een stoofpotje van zomergroenten heeft niet veel tijd nodig om te garen en is in principe vrij snel klaar. Om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen, maak je de ratatouille minimaal 2 uur van tevoren, maar liever nog de dag ervoor. Als je het stoofpotje laat rusten, kunnen de smaken zich goed mengen en dat proef je ook echt terug.
Maak een dubbele portie als de groenten volop te verkrijgen zijn en doe een gedeelte in de vriezer
Profiteer van het seizoen
In de zomer zijn de groenten voor ratatouille volop verkrijgbaar, maak daar gebruik van en maak een dubbele portie. Je kunt dit stoofpotje namelijk perfect invriezen. Als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken ben je zo klaar. Je serveert het dan makkelijk en snel als bijgerecht bij de warme maaltijd. Ook bij de barbecue is een schaal ratatouille een leuke afwisseling op de standaard salades. Je kunt dit stoofpotje namelijk ook erg goed koud eten.
Voeg ook eens andere groenten toe
Een ratatouille is een gerecht waar je goed mee kunt experimenteren. Blijf bij de basis van tomaat, ui, courgette, paprika en aubergine en gebruik daar andere groenten bij. In dit recept is wortel toegevoegd, maar dit kunnen ook champignons, venkel of sperzieboontjes zijn. Misschien heb je nog kerstomaatjes liggen die op moeten, die zijn heerlijk zoet en kun je perfect verwerken in de ratatouille. Kijk wat er nog in de koelkast ligt, wat er misschien bij past en maak groente op, zodat je ze niet later weer weg moet gooien omdat ze te lang gelegen hebben en niet meer te eten zijn.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!
Ratatouille
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 winterwortel
- 1 rode paprika
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 500 gram verse tomaten
- een takje verse oregano of een theelepel gedroogde
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je zelf ratatouille maken:
Snijd de uien grof en leg ze apart.
Verdeel de courgette in de lengte in vieren en snijd de repen dan in dikke plakken. Doe dit ook met de aubergine. Snijd de wortel doormidden en verdeel die in dunne plakjes. Vooral dun, omdat het wat langer duurt voordat ze gaar zijn. Snijd de paprika in stukjes ongeveer even groot als de aubergine en courgette. Neem een grote pan en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin zachtjes de uit tot hij glazig ziet, het hoeft niet bruin te worden. Pers er de knoflook boven uit, voeg de rest van de groenten toe en bak ze even aan. Doe het blikje tomatenpuree erbij, dat moet je even goed mee verwarmen, zodat de puree minder zuur wordt. Voeg er nu 500 gram verse ontvelde tomaten in stukken aan toe. Doe er de oregano en wat zout en peper naar smaak bij. Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Laat de ratatouille liefst 2 uur of langer staan, zodat de smaak zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Kooktip
Tomaten ontvellen: Zet een pannetje met water op het vuur en breng het water aan de kook. Zet een kom met koud water klaar. Snijd met een scherp mesje op de onderkant van de tomaat een kruis. Steek een tomaat aan een vork en houdt die ongeveer 10 tellen in het kokende water en leg hem dan gelijk in de kom met koud water. Nu zal het velletje zich makkelijk laten verwijderen.
Geniet van de heerlijke ratatouille.
Tafel lekker !!
Jaren geleden dat ik nog Ratatouille heb gemaakt (meestal vergeten) Maar uw recept terug op mijn bucketlist gezet… En gemaakt… Was super lekker, gezond, niet duur en makkelijk te maken…
Dankuwel voor het recept…
Gerda uit België (Vlaanderen)
Graag gedaan Gerda, lekker en gezond eten kan zo makkelijk zijn.
Ik heb dit gerecht gemaakt Connie Derks en het was ontzettend lekker, heb over en dat eet ik de volgende dag. Ben bezig met een dieet (Cambridge) en ga nu aan de afbouwweken (drie) beginnen. Heb nu voor de eerste maal na vele weken weer gegeten, heerlijk. Bedankt voor het heerlijke idee.