• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Het ideale en gezonde bijgerecht

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
ratatouille maken recept

Ratatouille is zo’n gerecht waar je blij van wordt. Lekker veel groenten, simpel klaar te maken, en je keuken gaat er heerlijk van ruiken. In deze versie gaan we voor de klassieke Franse basis, met verse tomaten, courgette, aubergine, paprika en ui. Geen zakjes, geen pakjes – alleen maar pure ingrediënten.

We voegen ook een wortel toe voor wat extra bite. Snijd die lekker dun, dan gaart-ie gelijk mee met de rest. De tomatenpuree bak je kort mee om het zure eraf te halen. Daarna mogen de verse tomaten erbij – die ontvellen we zelf, gewoon even onderdompelen in kokend water en dan plopt het velletje er zo af. Kleine moeite, groot verschil in smaak.

De truc bij ratatouille zit ’m in de rust: laat het gerecht minstens twee uur staan voordat je het serveert. Dan mengen de smaken zich echt goed, en dat proef je. Maak je het een dag van tevoren, dan is het zelfs nog lekkerder.

Serveer het met rijst, pasta of gewoon een stuk brood erbij. Ook koud bij de lunch of bij de barbecue doet-ie het prima. En heb je restjes? Die vries je gewoon in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand. Dit is koken met het seizoen op z’n best.

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer

Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!

Ratatouille

Porties: 4 tot 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 winterwortel
  • 1 rode paprika
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 500 gram verse tomaten
  • een takje verse oregano of een theelepel gedroogde
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Snijd de uien grof en leg ze apart.

Verdeel de courgette in de lengte in vieren en snijd de repen dan in dikke plakken. Doe dit ook met de aubergine. Snijd de wortel doormidden en verdeel die in dunne plakjes. Vooral dun, omdat het wat langer duurt voordat ze gaar zijn. Snijd de paprika in stukjes ongeveer even groot als de aubergine en courgette.

Neem een grote pan en verwarm hierin de olijfolie. Bak hierin zachtjes de ui glazig, het hoeft niet bruin te worden. Pers er de knoflook boven uit, voeg de rest van de groenten toe en bak ze even aan. Doe het blikje tomatenpuree erbij, dat moet je even goed mee verwarmen, zodat de puree minder zuur wordt. Voeg er nu 500 gram verse ontvelde tomaten in stukken aan toe. Doe er de oregano en wat zout en peper naar smaak bij.

Laat alles ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn maar niet uit elkaar vallen. Laat de ratatouille liefst 2 uur of langer staan, zodat de smaak zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Geniet van de heerlijke ratatouille.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

Reacties 3

  1. Gerda says:
    3 jaar geleden

    Jaren geleden dat ik nog Ratatouille heb gemaakt (meestal vergeten) Maar uw recept terug op mijn bucketlist gezet… En gemaakt… Was super lekker, gezond, niet duur en makkelijk te maken…
    Dankuwel voor het recept…
    Gerda uit België (Vlaanderen)

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Graag gedaan Gerda, lekker en gezond eten kan zo makkelijk zijn.

      Beantwoorden
  2. Cor Koning says:
    11 jaar geleden

    Ik heb dit gerecht gemaakt Connie Derks en het was ontzettend lekker, heb over en dat eet ik de volgende dag. Ben bezig met een dieet (Cambridge) en ga nu aan de afbouwweken (drie) beginnen. Heb nu voor de eerste maal na vele weken weer gegeten, heerlijk. Bedankt voor het heerlijke idee.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief