• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
0
Refried beans, gebakken bonenpuree- zwarte bonen

Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree

Zwarte bonen, ik vind ze er zo heerlijk dramatisch uitzien. Ik weet niet waarom, maar de kleur spreekt me aan. Wij eten ze regelmatig, meestal in Mexicaans getinte maaltijden. En tja, gebakken bonenpuree, frijoles refritos, op zijn Mexicaans, dat hoort er sowieso helemaal bij als je Mexicaans wil koken of de Tex-Mex stijl aanhoudt. De bonenpuree is een goede (en goedkope) maagvuller en als zodanig erg populair in Mexico. Een smakelijke maagvuller ook, mits goed klaargemaakt. Je kunt hem eventueel vegetarisch bereiden met plantaardige olie, maar eigenlijk moet je reuzel gebruiken om de bonen in op te bakken. Reuzel is de laatste jaren een min of meer verboden ingrediënt geworden in de Nederlandse keuken, maar als je authentiek Mexicaans wil koken, hoort reuzel er gewoon bij. Toevallig las ik laatst ergens dat het gebruik van dierlijke vetten weer schijnt te mogen, omdat ze uiteindelijk minder ongezond blijken te zijn dan we lange tijd dachten. Komt dat even goed uit! Afijn, wat voedingsleer betreft: ik brand mijn vingers er liever niet aan, want inzichten op dat gebied komen en gaan.

De ingeblikte refried bonen die je in de supermarkt kunt kopen, vinden wij niet lekker. Voorheen gebruikte ik een blikje chilibonen als alternatief. Dat leverde, geprakt en zachtjes opgebakken, een prutje op dat we wel lusten. Maar nu ik gedroogde zwarte bonen heb gevonden, maak ik de refried beans helemaal zelf. Dus, bonen weken, bonen koken en vervolgens opbakken. Ik gebruik graag zwarte bonen, maar je kunt ook andere bonen opbakken, bijvoorbeeld kievietsbonen (pintobonen) of kidneybonen en zelfs bruine bonen. In de gewone supermarkten heb ik nog nooit gedroogde zwarte bonen gezien, maar Turkse refried beans, gebakken bonenpureeen Marokkaanse winkels hebben vaak een verrassend groot assortiment peulvruchten en ook in de Aziatische supermarkten van Amazing Oriental  kun je ze kopen.

De gebakken bonenpuree is lekker bij vrijwel iedere Mexicaanse maaltijd. Wat kaas erbij en tortillachips, een beetje zure room en dippen maar. Of maak de feestelijke schotel Nacho’s Especial eens. Uiteraard kan je de gekookte zwarte bonen ook eten zonder ze op te bakken. Ze zijn erg lekker bij de groene rijst uit dit recept , hier op de foto met een stukje gevlinderde kip.

Om de bonen te koken:

  • 250 gram gedroogde (zwarte) bonen
  • 4 knoflooktenen
  • snufje anijspoeder
  • enkele takjes tijm en oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui in grove stukken gesneden
  • zout naar smaak

Was de bonen en week ze 8 uur tot een nacht in een ruime hoeveelheid water. Giet het weekvocht af en doe de bonen in een grote pan met zoveel schoon water dat ze 5-10 cm onder staan.

Plet de knoflooktenen en doe ze samen met de ui en de kruiden bij de bonen. Breng het water rustig aan de kook en kook de bonen in 1- 2 uur gaar op een zacht vuurtje. Voeg het zout pas op tegen het einde van de kooktijd toe anders worden de bonen niet goed gaar. De kooktijd varieert afhankelijk van de weektijd en de versheid van de bonen, controleer dus tussentijds.  Giet de bonen af, maar bewaar het kookvocht. Verwijder kruiden, knoflook en ui.

Refried beans maken:

  • refried beans, groene rijst en habanero salsa1 portie gekookte zwarte bonen (+ een gedeelte kookvocht)
  • 50 gram reuzel (eventueel plantaardige olie)
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • zeezout en zwarte peper
  • 1 el koriandersteeltjes, fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld (naar keuze)

Erbij:

  • zure room
  • oude brokkelkaas, cheddar of feta, verkruimeld
  • korianderblaadjes, grof gehakt
  • tortillachips (totopos)

Pureer de bonen in een keukenmachine of met behulp van een staafmixer. Voeg een beetje kookvocht toe, zodat een dikke puree ontstaat.

Verhit de reuzel in een pan met een dikke bodem. Voeg de uisnippers toe als het vet lichtjes begint te schuimen. Strooi er peper en zout over en bak de ui zachtjes aan tot hij glazig ziet. Voeg dan knoflook en kruiden toe (het pepertje als je van pit houdt) en bak alles nog enkele minuten door.

Voeg de gepureerde bonen toe en bak ze al roerend op een zeer laag vuur circa 10 minuten door. Pas goed op dat de bonen niet aanbranden. Voeg telkens een klein beetje van het kookvocht toe, zodat je een mooie, gladde puree krijgt. Proef en breng de puree op smaak met zout en peper.

Serveer de refried beans met de zure room, de verbrokkelde kaas en tortillachips. Garneer met verse koriander.

Mexicanen gebruiken het kruid epazote. In dit recept is de epazote vervangen door andere kruiden omdat het in Nederland niet of nauwelijks bekend is. Je kunt het in gedroogde vorm bestellen via de webshop van Mexworld.

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Aardbeien met Rotterdamsche Oude

Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker

Zachte aardbeien, oude kaas en frisse basilicum: dit makkelijke borrelhapje van aardbeien met Rotterdamsche Oude is snel klaar en vol smaak.

Watermeloen snijden

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Watermeloen snijden is simpel, voordelig en véél lekkerder dan kant-en-klaar. Lees hoe je dit makkelijk zelf aanpakt.

Gebakken schol met gepofte tomaatjes

Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Met deze gebakken schol met gepofte tomaatjes zet je in 20 minuten een makkelijke, verse vismaaltijd met veel smaak op tafel.

Tags: MexicaansPuree
DeelPin14VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Reacties 2

  1. Margreet Anceaux says:
    3 jaar geleden

    Reuzel kocht ik recent bij een ambachtelijke slager; wordt verkocht als ‘worstje’,

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Bij de slager inderdaad. Ergens anders zul je reuzel waarschijnlijk niet vinden.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief