Rendang eieren – Als je wel eens Indonesisch eet ken je ongetwijfeld de rendang van rundvlees. Maar wist je al dat je ook rendang kunt maken van andere ingrediënten dan rundvlees? Soms wil je wel eens een dagje zonder vlees eten. Of misschien eet je helemaal geen vlees. Maak dan eens rendang eieren. Dat klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar het kan echt. Het recept om ze te maken vind je onderaan de pagina. Het recept is misschien niet 100% authentiek Indonesisch, maar lekker is in ieder geval het wel. Dit gerecht is lekker als lunch, of om van een ander oosters gerecht een complete maaltijd te maken. De rendang eieren doen het ook prima als onderdeel van een rijsttafel of een warm buffet.
Wat is rendang?
Rendang is een van de beroemdste gerechten uit de Indonesische keuken. Oorspronkelijk komt het uit West-Sumatra. Het is een rijk en kruidig gerecht dat meestal wordt gemaakt van rundvlees, kokosmelk en de nodige specerijen. Hoewel de rendang van rundvlees ongetwijfeld de meest bekende variant is, worden er veel meer variaties op dit recept gemaakt. Een van die variaties is het recept voor rendang eieren, ook wel rendang telor genoemd. Dit gerecht is een vegetarisch alternatief voor de rendang met rundvlees. Die laatste heeft ook nog eens uren nodig om klaar te maken. De rendang eieren zijn wat dat betreft veel makkelijk en sneller te maken.
Rendang eieren
Je maakt dit recept met hard gekookte eieren. En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: koop alsjeblieft verantwoorde eieren. ‘Scharreleieren’ klinkt heel verantwoord, maar bedenk dat scharrelkippen met zijn negenen op een vierkante meter leven. Daar valt dus niets te scharrelen. Koop dus voor het maken van dit recept vrije-uitloopeieren of biologische eieren. Daarmee doe je de kippen een groot plezier en jezelf ook. Want die rendang eieren op je bord smaken ongetwijfeld een stuk beter als je weet dat de kip die ze heeft gelegd een beetje bewegingsruimte heeft.
Eieren in een saus; ontdek deze makkelijke recepten
Verse eieren koken en in een heerlijke saus op tafel zetten. Dat is variëren met een gekookt ei. Heel veel recepten voor jouw inspiratie.
Rendang eieren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 eieren
- 3oo gram sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 30 gram verse gember
- 1 rode chilipeper
- 200 gram kokoscrème of santen
- 750 ml water
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel citroengras
- 2 theelepels loas
- 2 eetlepels sambal badjak
- 2 eetlepels tamarindepasta
- 2 eetlepels ketjap manis
- zout, naar smaak
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rendang eieren:
Hak de sjalotten, de knoflook, de chilipeper en de gember fijn. Dit gaat het handigst in een hakmolen. Je kunt de ingrediënten ook in een vijzel fijnwrijven, maar dat kost wat meer tijd.
Verhit wat olie in een braadpan en bak hierin de sjalotten, de chilipeper, de gember en de knoflook aan. Bak een minuut vijf.
Voeg vervolgens de sambal badjak, de tamarindepasta, de ketjap en de specerijen toe. Bak ook die even mee.
Doe de kokoscrème erbij, voeg het water toe en roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook en laat op een heel laag vuurtje een half uurtje pruttelen.
Kook ondertussen de eieren hard.
Breng de saus eventueel op smaak met wat zout.
Voeg de eieren aan de saus toe en laat het geheel nog een minuut of 20 zachtjes koken.
Rendang eieren zijn lekker met witte rijst en sambalboontjes, of als onderdeel van een rijsttafel.
Tafel lekker !!
Moeten de specerijen niet steeds een theelepel zijn? Een eetlepel van alles lijkt me nogal veel
Het recept klopt echt, Mie. Voel je vrij om het aan te passen als het je te veel lijkt.