Rettich zoetzuur – Zelf zoetzure groente maken, dat is iets waar je misschien niet zo snel aan denkt. Maar waarom eigenlijk niet? Met onderstaand recept kun je heel makkelijk je eigen rettich zoetzuur maken. Het is een eenvoudig en heerlijk fris bijgerecht, dat prima past in salades, of bij vleesgerechten. Als je eenmaal zelf zoetzuur hebt gemaakt, ga je het ongetwijfeld vaker maken en ook andere groenten voor het recept gebruiken. Het is altijd makkelijk om er wat potjes rettich zoetzuur in je koelkast te hebben staan.
Wat is rettich?
Heb je nog nooit van rettich zoetzuur gehoord? Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de groenteboer. Rettich is familie van de radijs. Het is een grote witte wortel van soms wel 50 cm. De smaak is licht pittig en iets milder dan de radijsjes. Rettich kan worden gekookt en gestoofd, maar wordt meestal rauw gegeten. Je kunt het ook inleggen. Rettich is in Nederland niet zo heel erg bekend. In Duitsland echter wordt de groente veel gegeten. Eigenlijk wel jammer dat het hier een onbekende groente is, want het is erg lekker om rettich als bijgerecht te serveren. Door de rettich zoetzuur te maken volgens onderstaand recept, krijgt de wortel een zoet pittige smaak, wat erg lekker is bij vlees of in een salade. Dit is dan ook een salade die zowel bij de BBQ, als bij een broodje warm vlees of kaas goed past.
Rettich op zoetzuur
Als de rettich op zoetzuur staat zal die, net als bij radijsjes, een zwavelachtige geur afgeven. Dit is een normale eigenschap van de groente en het doet niets af aan de smaak. Er is dus niets mis met het recept of de groente. Rettich is net als wortels vrij goedkoop, dus wat houdt je tegen om eens wat van die groente te kopen als je het in de winkel ziet liggen en dit recept te maken?
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Rettich zoetzuur
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rettich
- 150 gram suiker
- 150 gram azijn
- 300 ml water
- 2 blaadjes laurier
- een stukje steranijs
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rettich zoetzuur:
Doe de azijn, suiker, water en de kruiden in een pan en breng aan de kook. Roer even door zodat alle suiker gesmolten is. Zet opzij.
Schil de rettich en rasp die dan op een fijne rasp. Doe de rasp in een afsluitbare bak of glas. Giet er de lauwwarme azijnoplossing over en laat afkoelen.
Zet in de koelkast.
De rettich is het lekkerste na 24 uur.
Rettich zoetzuur kan tot 2 weken in de koelkast bewaard worden.
Tafel lekker !!