• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Rode kool met appel en cranberry

Een lekkere variant op de klassieker

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
Rode kool met appel en cranberry

Rode kool met appel en cranberry –  Rode kool wordt op veel manieren klaar gemaakt. Het meest bekende is natuurlijk de rode kool met appeltjes, als bijgerecht, naar grootmoeders recept. Rode kool, appel, kruidnagel, nootmuskaat, azijn, suiker en niet te vergeten laurier. Die klassieke rode kool kent iedereen wel. Heerlijk, maar een beetje variatie kan geen kwaad. Met een kleine toevoeging maak je er een heel ander gerecht van. Met rode kool met appel en cranberry maak je heel makkelijk zo’n variant. En reken maar dat je gaat scoren aan tafel. Het kan maar zo gebeuren dat dit recept de nieuwe standaard voor rode kool koken in jouw huishouden wordt.

Zuur toevoegen doe je niet alleen voor de smaak

Als je rode kool kookt voeg je zuur toe. Dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Meestal worden er appels of azijn toegevoegd. Maar bij de rode kool met appel en cranberry zijn het de cranberry’s die het gerecht dat zuurtje geven en het net even anders maken. Ook wordt de rode kool zachter van structuur en de kleur fel paars door het toevoegen van het zuur. Het oog wil tenslotte ook wat. Ook met de kruiden is er in dit recept geëxperimenteerd. De kaneel is gebleven, maar de geijkte laurier, kruidnagel en nootmuskaat zijn in dit geval vervangen door steranijs. Om de zure smaak van de cranberry’s te verzachten voeg je als alles gaar is, een beetje honing naar smaak toe. Je zult versteld staan over hoe lekker de rode kool met appel en cranberry van dit recept is.

Rode kool met appel en verse cranberry

Het is natuurlijk het lekkerst om voor dit recept verse cranberry’s te gebruiken. Nu worden die verse bessen alleen van oktober tot januari in Nederland verkocht. Wil je de rode kool met appel en cranberry op een ander moment maken, dan kun je diepvries cranberry’s gebruiken. Dat heeft geen invloed op de smaak en er is wat makkelijker aan te komen.

Serveer dit gerecht bij een lekker stukje rundvlees, met een gehaktbal of een vegetarisch alternatief. Of zet het eens op tafel bij een wildgerecht.

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Rodekool met appel en cranberry

Rode kool met appel en cranberry

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram rode kool
  • 250 gram cranberry’s
  • 250 gram goudrenet
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 stuks steranijs
  • honing, naar smaak
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode kool met appel en cranberry:

Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes.

Doe de rode kool in een royale pan samen met de geschilde en in stukjes gesneden appel en de cranberry’s.

Voeg zout toe en een half kopje water, leg de kaneel en de steranijs op de kool. Leg de deksel op de pan.

Eenmaal aan de kook af en toe doorroeren en eventueel een klein beetje vocht toevoegen. Voeg zeker niet te veel vocht toe want de appels en de cranberry’s laten ook vocht los tijdens het garen. Kook de kool gaar. Dit duurt afhankelijk van de kool een half uur tot een uur. Laat op het laatst de rodekool een beetje droogstomen door de deksel van de pan te laten. Haal de kaneel en de steranijs uit de rode kool en breng op smaak met honing.

Serveer de rode kool met appel en cranberry’s direct.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

Reacties 3

  1. Liduin Mesken-Luijten says:
    3 jaar geleden

    Vind mijn zelfgemaakte rode kool nooit zo lekker, maar als ik dit zo zie ga ik het toch maar weer eens zelf maken volgens dit recept. Zo te zien gebruik je verse cranberry’s? De gedroogde (en gesuikerde) zijn veel zoeter, lijkt me.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Zelf gekookte rode kool is zo lekker, en dit recept vraagt inderdaad om verse cranberry Liduin.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief