• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Rode kool met appel en cranberry

Een lekkere variant op de klassieker

0
Rode kool met appel en cranberry

Rode kool met appel en cranberry –  Rode kool wordt op veel manieren klaar gemaakt. Het meest bekende is natuurlijk de rode kool met appeltjes, als bijgerecht, naar grootmoeders recept. Rode kool, appel, kruidnagel, nootmuskaat, azijn, suiker en niet te vergeten laurier. Die klassieke rode kool kent iedereen wel. Heerlijk, maar een beetje variatie kan geen kwaad. Met een kleine toevoeging maak je er een heel ander gerecht van. Met rode kool met appel en cranberry maak je heel makkelijk zo’n variant. En reken maar dat je gaat scoren aan tafel. Het kan maar zo gebeuren dat dit recept de nieuwe standaard voor rode kool koken in jouw huishouden wordt.

Zuur toevoegen doe je niet alleen voor de smaak

Als je rode kool kookt voeg je zuur toe. Dit beïnvloedt natuurlijk de smaak. Meestal worden er appels of azijn toegevoegd. Maar bij de rode kool met appel en cranberry zijn het de cranberry’s die het gerecht dat zuurtje geven en het net even anders maken. Ook wordt de rode kool zachter van structuur en de kleur fel paars door het toevoegen van het zuur. Het oog wil tenslotte ook wat. Ook met de kruiden is er in dit recept geëxperimenteerd. De kaneel is gebleven, maar de geijkte laurier, kruidnagel en nootmuskaat zijn in dit geval vervangen door steranijs. Om de zure smaak van de cranberry’s te verzachten voeg je als alles gaar is, een beetje honing naar smaak toe. Je zult versteld staan over hoe lekker de rode kool met appel en cranberry van dit recept is.

Rode kool met appel en verse cranberry

Het is natuurlijk het lekkerst om voor dit recept verse cranberry’s te gebruiken. Nu worden die verse bessen alleen van oktober tot januari in Nederland verkocht. Wil je de rode kool met appel en cranberry op een ander moment maken, dan kun je diepvries cranberry’s gebruiken. Dat heeft geen invloed op de smaak en er is wat makkelijker aan te komen.

Serveer dit gerecht bij een lekker stukje rundvlees, met een gehaktbal of een vegetarisch alternatief. Of zet het eens op tafel bij een wildgerecht.

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.

Cranberry's

Cranberry’s; van zuur naar zoet!

Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!

Rodekool met appel en cranberry

Rode kool met appel en cranberry

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram rode kool
  • 250 gram cranberry’s
  • 250 gram goudrenet
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 stuks steranijs
  • honing, naar smaak
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode kool met appel en cranberry:

Snijd de rode kool in zo dun mogelijke reepjes.

Doe de rode kool in een royale pan samen met de geschilde en in stukjes gesneden appel en de cranberry’s.

Voeg zout toe en een half kopje water, leg de kaneel en de steranijs op de kool. Leg de deksel op de pan.

Eenmaal aan de kook af en toe doorroeren en eventueel een klein beetje vocht toevoegen. Voeg zeker niet te veel vocht toe want de appels en de cranberry’s laten ook vocht los tijdens het garen. Kook de kool gaar. Dit duurt afhankelijk van de kool een half uur tot een uur. Laat op het laatst de rodekool een beetje droogstomen door de deksel van de pan te laten. Haal de kaneel en de steranijs uit de rode kool en breng op smaak met honing.

Serveer de rode kool met appel en cranberry’s direct.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

  • Pastinaak friet uit de oven

    Pastinaak friet uit de oven of airfryer; de gezonde variant van friet

  • Rode kool met stoofpeertjes

    Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

  • Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

    Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.