Rode kool met appeltjes – Bij dit recept ga je even terug naar vroeger. Als je bij oma ging eten kreeg je vast rode kool die op de manier zoals in dit recept werd klaargemaakt. Heerlijke gestoofde kool. En geloof maar, met dat ouderwetse recept maak je nog steeds de lekkerste gestoofde kool. Tijd om de keuken in te duiken. Dus spring op de fiets, rijd naar de groenteboer en koop een rode kool. Een hele kool? Jazeker. Hieronder lees je waarom je rode kool met appeltjes maakt van een hele kool.
Koop een hele kool
Niets is mooier dan zo’n prachtige, grote rode kool op je snijplank leggen. Het is een erg gezonde groente die maar al te vaak vervangen wordt door glazen potten met kant-en-klaar kool. Natuurlijk is dat makkelijk, maar het is zeker niet de lekkerste optie als je rode kool met appeltjes wilt eten. Als je de lekkerste rode kool wilt maken, dan koop je een hele kool en ga je met oma’s recept aan de slag. Dat een hele kool te veel is, is geen argument. Met de rode kool die je overhoudt, kun je heel makkelijk nog een maaltijd maken. Je vindt vast nog een ander lekker recept op de website. Zorg in ieder geval voor een goed mes of een mandoline. Je kunt eventueel ook een keukenmachine gebruiken. Die stevige rode kool moet in mooie ragfijne slierten gesneden worden. Verwijder de harde witte kern en volg dan onderstaande recept voor rode kool met appeltjes.
Zo serveer je rode kool met appeltjes
De rode kool met appeltjes is een eeuwenoude klassieker die traditioneel geserveerd wordt bij wild of bij bijvoorbeeld een rollade. Een beetje zout, een beetje kruidig en een beetje friszuur door de appeltjes en de azijn. Maar hoe maak je dat nu? Onderstaand lees je het recept van de rode kool met appeltjes zoals oma dat maakte. Natuurlijk kun je dit bijgerecht ook serveren bij andere vleesgerechten. Draadjesvlees en rode kool doen het geweldig samen, maar een gewone gehaktbal zal er ook prima bij smaken.
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Rode kool met appeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rode kool van ongeveer 750 gram
- 40 gram boter
- 2 appels
- 2 eetlepels cider- of wijnazijn
- een snufje zout
- 6 à 8 kruidnagels of 0,5 theelepel kruidnagelpoeder
- 1,5 eetlepel suiker
- ongeveer 100 ml water
- eventueel 1 theelepel maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rode kool met appeltjes:
Snijd de kool heel dun en haal de witte steelaanzet weg. Doe de kool in een pan.
Schil en snijd de appeltjes in stukjes en voeg ze toe aan de rode kool. Voeg ook de andere ingrediënten, behalve de maïzena toe.
Zet de pan op het vuur en laat een deksel (zonder gaatjes) op de pan, anders verdampt het vocht te snel en heb je kans op aanbranden. Laat de kool ruim 45 minuten op een zacht vuurtje koken.
Controleer halverwege of de kool niet droog kookt. Als je op het einde van de kooktijd nog wat kookvocht over hebt, vis er een eetlepel van uit de pan (d.w.z. giet wat vocht af in een bakje) en roer er de maïzena door, totdat de maïzena is opgelost. Doe het mengsel terug de pan in en roer nog even door totdat het vocht bindt. Dan krijg je tenminste niet zo’n paars plasje op je bord dat uit de kool lekt. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar voor het oog wel: dan worden namelijk ook je andere ingrediënten op het bord paars en dat ziet er een beetje vreemd uit.
Serveer de rode kool met een aardappel- en een vlees- of wildgerecht.
Tafel lekker !!