Rode kool met balsamico en appel – Rode kool is best lekker. Het wordt alleen niet zo heel vaak gegeten en deze groente komt nogal eens uit een diepvriesdoosje. Vaak uit puur gemak koop je dan een doosje of potje. Maar een beetje hobbykok of een tegenstander van bewerkt voedsel maakt dit liever vers.
Ga naar de groenteman of maak een rondje over de markt en kom thuis met zo’n mooie rode kool. Ze kosten bijna niets en vooral in herfst en winter is dit een heerlijk ingrediënt om mee te werken.
Er zijn talloze recepten voor rode kool in omloop. Ze verschillen enorm. We suggereren dan ook zeker niet dat onderstaand recept een klassieker uit oma’s keuken is. Wel garanderen we dat dit een hele smaakvolle versie is van de bekende rode kool met appeltjes.
Rode kool met appel; een fantastische combi
Zomer of winter, rode kool met appel is altijd lekker. Varieer met soorten appels, kruiden en specerijen of door ander fruit toe te voegen.
Rode kool met balsamico en appel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 0,5 rode kool (fijngesneden)
- 1 ui
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1 theelepel karwijzaad (fijn gestampt)
- 0.5 l. water
- 5 eetlepels balsamicoazijn
- 70 gr. bruine basterdsuiker
- 1 groentebouillonblokje
- 2 appels
- allesbinder
- 1 flinke eetlepel appelstroop
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Rode kool met balsamico en appel maak je zo:
Snijd de rode kool fijn. Dit kun je met het mes doen, maar ook met een keukenmachine (gebruik de rasp voor plakjes). Snijd de ui in stukjes en fruit deze in een pan met dikke bodem aan. Doe hierbij het laurierblaadje, de kruidnagels en het karwijzaad. Als de ui glazig is voeg je de rode kool toe samen met het water, de balsamicoazijn, bruine suiker en het bouillonblokje. Breng dit aan de kook en laat dit 25 minuten pruttelen tot het bijna gaar is.
Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appel in stukjes, maar niet te fijn. Stukjes van ongeveer 1 cm in doorsnee zijn prima. Voeg deze ongeveer (als het bijna gaar is) na de 25 minuten toe aan de rode kool en laat dit opstaan tot er nog maar een vingerkootje water in de pan zit. Let wel op dat het niet droog kookt!
Als de appel lekker zacht is, strooi je de allesbinder bij het kookvocht zodat het vocht indikt tot een sausdikte. Voeg als laatste een dikke lepel appelstroop toe. Breng de rode kool met appel en balsamico verder op smaak met zout en peper.
Tafel lekker !!
Ontzettend lekker recept. Heeft veel meer smaak dan “rode kool”. Echt een aanrader.
Verrassend lekker recept, ik deel het vaak, en krijg altijd lovende reacties!
Dank Jan, fijn dat we kunnen inspireren! 😉
Had de rode kool met Balsamico en appel gemaakt .
Hij heeft lekker gesmaakt .
Maar een vraag (welke appels worden hierbij gebruikt ?
Vaak een elstar of een goudreinet Mieke, maar je kunt natuurlijk voor een eigen favoriet kiezen.
Er staat helemaal geen ui bij de ingrediënten?!
Bedankt voor de tip Petra, bij deze staat ook de ui er tussen ?