Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Rode kool met stoofpeertjes een heerlijk kruidig bijgerecht

Het ideale bijgerecht bij stoofschotels, wild en natuurlijk ook een bal gehakt.

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
1
Rode kool met stoofpeertjes

Rode kool met stoofpeertjes – Je krijgt gelijk trek als je de geur ruikt die vrijkomt als de rode kool staat te pruttelen. Je weet alleen al door de geur dat er iets lekkers aan gaat komen. Heerlijke geuren vullen de keuken. De frisse kruidige geuren van kaneel en sinaasappel voeren hierin de boventoon. Rode kool met stoofpeertjes past perfect in de winterse keuken van stoofvlees en wildgerechten. Maar ook een eenvoudige gehaktbal of een stukje kip is er erg lekker bij.

Zelf snijden en koken is echt lekkerder

Het snijden van die verse rode kool is even een werkje en het schillen van de peertjes ook, maar het is het echt waard. Je kunt de kool zo fijn of grof snijden als je zelf lekker vindt, en nog belangrijker, je kunt zelf kiezen welke smaken je toevoegt. Bij de kant-en-klare versies kun je kiezen voor met of zonder appels. Als je zelf rodekool kookt gebruik je net zo veel appels, en ook de appels die jij lekker vindt. Maar je kunt voor de afwisseling ook eens kiezen voor rode kool met peertjes, sinaasappel en lekker veel kaneel. Die heerlijke winterse smaken vind je in een potje niet.

Stoofpeertjes in de rode kool

Waarom zouden het altijd appels moeten zijn? Peren kunnen ook perfect in de rode kool. Het zijn vaak dezelfde gerechten waarbij rode kool en stoofpeertjes gegeten worden. Ook de kooktijd komt overeen, het is dus eigenlijk een logische combinatie. Toch zie je bijna altijd alleen maar appel in de rode kool. Geef het eens een kans en verras je tafelgenoten. Maak rode kool met stoofpeertjes, zeker weten dat het in de smaak valt.

Een keer werk, meerdere keren rode kool als bijgerecht

Een rode kool weegt ongeveer 1,5 kilo, soms wat meer, soms wat minder. Tel daar nog 1,5 kilo Gieser wildeman bij op en je hebt een behoorlijke pan vol. Dat is veel te veel zul je denken, maar een grote pan vol met rode kool met stoofpeertjes is nooit een probleem. Je kunt het met gemak 2 keer in een week serveren. Een keer met heerlijk stoofvlees en een keer met bijvoorbeeld gehakt in een ovenschotel. Zo heb je twee totaal verschillende maaltijden.

Maar rode kool kun je ook perfect invriezen, hoe handig is dat! Als je het een keer wat drukker hebt haal je het uit de vriezer. Eventje opwarmen en niemand die proeft dat de rode kool uit de vriezer komt.

Stoofperen

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

rode kool

Rode kool; niet alleen om te stoven met appeltjes

Rode kool kennen we vooral met een appeltje. Maar er kan zoveel meer. Salade, stamppot, ovenschotel; met een rode kool kan het allemaal.

Rode kool met stoofpeertjes

Porties: 12 porties
Bereidingstijd: 75 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1,5 kilo rode kool
  • 1,5 kilo Gieser wildeman stoofperen
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels azijn
  • 2-3 eetlepels suiker
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepeltje kardemompoeder
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 1 eetlepel maizena
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode kool met stoofpeertjes:

Snijd de rode kool in dunne reepjes en doe ze in een grote pan.

Was de sinaasappel en rasp van ongeveer de helft de schil.

Pers de sinaasappel uit en voeg die samen met de schil, de suiker, de azijn, 250 ml water, een theelepeltje zout, een beetje peper en de kruiden bij de rode kool.

Schil de peertjes en snijd ze in blokjes, roer ze door de rode kool.

Breng de rode kool met stoofpeertjes aan de kook en kook dit zachtjes ongeveer 45 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de soort en de dikte van snijden.

Proef om te weten of de kool gaar is. Voeg er naar smaak nog zout, peper, azijn of suiker aan toe.

Los de maizena op in een klein bodempje water en roer dit door de rode kool met stoofpeertjes. Laat het kort even doorkoken. Haal de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de rode kool.

Serveer de rode kool met stoofpeertjes met bijvoorbeeld stoofvlees en aardappelpuree.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Reacties 2

  1. Liduin says:
    5 maanden geleden

    Er hoeft geen water bij? En zo ja, hoeveel dan?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 maanden geleden

      Om aanbranden te voorkomen moet er inderdaad een klein beetje water bij Liduin. 250 ml ongeveer.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!