• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes

Een feestelijk bijgerechtje

Redactie door Redactie
in Bijgerecht
2
aardappel kaas gratin

 Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes – Vaak wordt een aardappelgratin geserveerd in een grote schaal. Vervang die grote schaal eens door mini-pannetjes of cocottes. Dat staat erg leuk en je zult luid applaus van je gasten krijgen. De aardappel kaas gratin is dan ook heel geschikt als onderdeel van een feestelijk menu. Het maken van dit recept is makkelijk, dus het levert je ook geen stress op als je een uitgebreid menu gaat koken. Het recept vind je onderaan de pagina.

Aardappel kaas gratin maak je van vastkokende aardappels

Je krijgt hier het recept voor een heel eenvoudig, maar wel echt lekker bijgerecht. Aardappelen, kaas en room zijn de belangrijkste ingrediënten. De kaas voegt smaak toe, dus alleen een beetje zout en peper is voldoende om de aardappel kaas gratin te kruiden. Het is wel belangrijk om voor een echt lekkere aardappel te kiezen. Kies bij voorkeur voor een vastkokende of licht vastkokende aardappel.  Denk hierbij aan een ras als Accent of Nicola. Licht vastkokende rassen zijn Bildstar, Redstar en Victoria. Daarmee behoudt de aardappel kaas gratin de structuur beter. Als je die toevallig in huis hebt, kun je ook een licht kruimige aardappel nemen, maar een kruimige aardappel moet je niet gebruiken voor dit recept, want dan krijg je aardappelpuree in een pannetje.

Het recept voorbereiden

Het handige aan het recept voor de aardappel kaas gratin is dat je het recept heel makkelijk van tevoren kunt klaarmaken. De oven doet het meeste werk en dat betekent dat je je handen vrij hebt om de andere gerechten van je menu te maken als de gratin in de oven staat. Als je de pannetjes van tevoren vult, zet ze dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat je gerechten die uit de koelkast komen langer in de oven moet opwarmen om ze goed heet te kunnen serveren.

Aardappelgratin met spinazie

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!

Goudse kaas

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes

Porties: 5 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • ca. 750 gram vrij vastkokende aardappels
  • 200 gram belegen Goudse kaas, geraspt
  • kookroom
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Hetelucht ovens op 180 graden voorverwarmen!

Schil de aardappelen, was ze en snijd in niet te dikke schijven.

Vul de bodem van de pannetjes met aardappelschijfjes. Verdeel er kaas en wat zout peper over. Herhaal de lagen tot de pannetjes tot 3/4 gevuld zijn. Eindig met een laagje kaas. Giet tot slot een scheutje kookroom over de aardappeltjes

Doe de deksels op de pannetjes, zet in het midden van de voorverwarmde oven en laat in 45 minuten garen.

Haal dan de deksels van de pannetjes en laat nog ca. 15 minuten garen tot er een mooi knapperig en goudbruin korstje ontstaat.

Serveer de romige aardappel kaas gratin in de mini-pannetjes.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Gegratineerde bloemkool uit de airfryer
Bijgerecht

Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Asperges met ham en kaas uit de oven
Bijgerecht

Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Salade van gegrilde groenten
Bijgerecht

Maak zelf een salade van gegrilde groenten met verse seizoensgroenten

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Romige venkel uit de oven
Bijgerecht

Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

Reacties 9

  1. Yvonne says:
    3 jaar geleden

    Heerlijk, al meerdere malen gemaakt, gewoon in een grote ovenschaal.
    Met bloemkool, broccoli of worteltjes een feestmaal ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Fijn dat het smaakte en leuk dat je dit deelt Yvonne!

      Beantwoorden
  2. Willeke says:
    4 jaar geleden

    Wat is nou de oven temperatuur ?? 18o of 200 graden ??

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      200 graden Willeke

      Beantwoorden
      • Willeke says:
        4 jaar geleden

        Nog een vraagje : moet er een laagje kookroom in de pannetjes zitten of is dat teveel ? Bij te weinig word ,t misschien te droog ? En de pannetjes invetten met boter ?

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          4 jaar geleden

          Maar bij teveel wordt het te nat, dus vooral voorzichtig gebruiken. Als je dat wilt kun je de pannetjes invetten van tevoren maar het is geen noodzaak.

          Beantwoorden
  3. Nienke says:
    9 jaar geleden

    Normaalgesproken verwarm je heteluchtovens ongeveer 10% (bij meeste temperaturen komt dat op ongeveer 20 graden uit) lager dan de normale oven, maar hier is het precies andersom, klopt dat wel?!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Dat klopt helemaal Nienke… wij hebben per abuis de temperaturen omgewisseld. Bij deze is het hersteld

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief