Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes – Vaak wordt een aardappelgratin geserveerd in een grote schaal. Vervang die grote schaal eens door mini-pannetjes of cocottes. Dat staat erg leuk en je zult luid applaus van je gasten krijgen. De aardappel kaas gratin is dan ook heel geschikt als onderdeel van een feestelijk menu. Het maken van dit recept is makkelijk, dus het levert je ook geen stress op als je een uitgebreid menu gaat koken. Het recept vind je onderaan de pagina.
Aardappel kaas gratin maak je van vastkokende aardappels
Je krijgt hier het recept voor een heel eenvoudig, maar wel echt lekker bijgerecht. Aardappelen, kaas en room zijn de belangrijkste ingrediënten. De kaas voegt smaak toe, dus alleen een beetje zout en peper is voldoende om de aardappel kaas gratin te kruiden. Het is wel belangrijk om voor een echt lekkere aardappel te kiezen. Kies bij voorkeur voor een vastkokende of licht vastkokende aardappel. Denk hierbij aan een ras als Accent of Nicola. Licht vastkokende rassen zijn Bildstar, Redstar en Victoria. Daarmee behoudt de aardappel kaas gratin de structuur beter. Als je die toevallig in huis hebt, kun je ook een licht kruimige aardappel nemen, maar een kruimige aardappel moet je niet gebruiken voor dit recept, want dan krijg je aardappelpuree in een pannetje.
Het recept voorbereiden
Het handige aan het recept voor de aardappel kaas gratin is dat je het recept heel makkelijk van tevoren kunt klaarmaken. De oven doet het meeste werk en dat betekent dat je je handen vrij hebt om de andere gerechten van je menu te maken als de gratin in de oven staat. Als je de pannetjes van tevoren vult, zet ze dan tot gebruik afgedekt in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat je gerechten die uit de koelkast komen langer in de oven moet opwarmen om ze goed heet te kunnen serveren.
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel
Aardappelgratin, dat betekent heerlijk variëren met aardappel, groente, kaas en room. We hebben de lekkerste recepten voor je verzameld!
Romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ca. 750 gram vrij vastkokende aardappels
- 200 gram belegen Goudse kaas, geraspt
- kookroom
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een romige aardappel kaas gratin in mini-pannetjes:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hetelucht ovens op 180 graden voorverwarmen!
Schil de aardappelen, was ze en snijd in niet te dikke schijven.
Vul de bodem van de pannetjes met aardappelschijfjes. Verdeel er kaas en wat zout peper over. Herhaal de lagen tot de pannetjes tot 3/4 gevuld zijn. Eindig met een laagje kaas. Giet tot slot een scheutje kookroom over de aardappeltjes
Doe de deksels op de pannetjes, zet in het midden van de voorverwarmde oven en laat in 45 minuten garen.
Haal dan de deksels van de pannetjes en laat nog ca. 15 minuten garen tot er een mooi knapperig en goudbruin korstje ontstaat.
Serveer de romige aardappel kaas gratin in de mini-pannetjes.
Tafel lekker !!
Heerlijk, al meerdere malen gemaakt, gewoon in een grote ovenschaal.
Met bloemkool, broccoli of worteltjes een feestmaal ?
Fijn dat het smaakte en leuk dat je dit deelt Yvonne!
Wat is nou de oven temperatuur ?? 18o of 200 graden ??
200 graden Willeke
Nog een vraagje : moet er een laagje kookroom in de pannetjes zitten of is dat teveel ? Bij te weinig word ,t misschien te droog ? En de pannetjes invetten met boter ?
Maar bij teveel wordt het te nat, dus vooral voorzichtig gebruiken. Als je dat wilt kun je de pannetjes invetten van tevoren maar het is geen noodzaak.
Normaalgesproken verwarm je heteluchtovens ongeveer 10% (bij meeste temperaturen komt dat op ongeveer 20 graden uit) lager dan de normale oven, maar hier is het precies andersom, klopt dat wel?!
Dat klopt helemaal Nienke… wij hebben per abuis de temperaturen omgewisseld. Bij deze is het hersteld