Romige venkel uit de oven is een uniek bijgerecht. Venkel is namelijk zo’n groente die je misschien niet standaard meeneemt uit de winkel. Toch is het een verrassend veelzijdige seizoensgroente met een zachte anijssmaak die in het voorjaar op z’n best is. Met dit recept voor romige venkel uit de oven laat je zien dat vers koken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Je hebt maar een paar verse ingrediënten nodig: venkel, room en een goed gerijpte boerenkaas. Meer heeft dit gerecht eigenlijk niet nodig.
Romige venkel uit de oven is méér dan een bijgerecht
Wat het verschil maakt? De keuze voor verse venkel. Gewoon doen! Venkel kun je niet bevroren kopen en ook niet voorgesneden. Door zelf venkel schoon te maken en kort te koken, serveer je iets echts, hou je de smaak puur en de structuur lekker stevig. En die fijne groene veertjes? Die hoef je niet weg te gooien, want die zijn juist ideaal als frisse smaakmaker en decoratie.
Met verse venkel kook je lichter én smaakvoller
Venkel past goed in een voorjaars- of zomerse maaltijd. In deze romige versie combineer je hem met room en boerenkaas. Geen dikke saus uit een pakje, maar een lichte binding door het gerecht even in de oven te zetten. De room vermengt zich met het vocht van de venkel en krijgt extra smaak van de geraspte kaas. De kaas zorgt tegelijk voor een mooi korstje bovenop. Gebruik een belegen boerenkaas – die geeft nét wat meer karakter dan fabriekskaas en smelt goed zonder vettig te worden.
Verse venkel is in Nederland volop te koop vanaf het voorjaar, vaak gewoon bij de supermarkt of groenteboer. Kijk naar venkels met frisgroene stelen en stevige knollen. Hoe witter en steviger de knol, hoe verser. De smaak wordt na het garen mild en zoet, zeker als je hem even laat gratineren in de oven.
Serveer deze romige venkel met vis of aardappelpuree
Deze romige venkel uit de oven is een echt bijgerecht, maar dan wel eentje dat opvalt op tafel. Serveer hem bij een stukje gebakken witvis of gepocheerde zalm, of naast een romige aardappelpuree. Het gerecht past ook goed in een vegetarische maaltijd – bijvoorbeeld met een notenrijst of linzenschotel erbij.
Wil je een iets stevigere saus? Dan kun je een theelepel maïzena losroeren in de room voordat je die door de warme venkel mengt. De oven doet daarna het werk. Terwijl jij de rest van het eten afmaakt, krijg je een heerlijk geurige ovenschotel die zó op tafel kan.
Gebruik de overgebleven venkelveertjes als topping voor een frisse uitstraling en een klein extra smaakaccent. Daarmee maak je dit eenvoudige gerecht ook nog eens mooi om te zien.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Romige venkel uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg venkel
- 100 gram geraspte belegen boerenkaas
- 150 ml room
- Zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Was de venkel en snijd hem in kwarten.
Haal de mooie groene takjes eraf en houd ze apart.
Snijd de kern uit de venkel en snijd hem in halve ringen van ongeveer 1 cm dik.
Kook de venkel in een bodempje water met een beetje zout in ongeveer 10 minuten net gaar.
Giet de venkel af en laat hem even droog stomen.
Voeg er de room, een beetje peper en 1/3 van de kaas aan toe.
Doe de venkel in een ovenvaste schaal en bestrooi de bovenkant met de resterende kaas.
Zet de schaal 10 – 15 minuten in een oven van 180 graden tot de kaas mooi gesmolten en licht verkleurd is.
Verdeel een paar achtergehouden groene takjes over de romige ovenschotel met venkel en serveer hem direct.
Tafel lekker !!