Rösti-sticks – De klassieke Zwitserse rösti op een andere manier? Dat doe je door het aardappelgerecht in een andere vorm klaar te maken. In plaats van de grote aardappelkoek, die de rösti normaal is, maak je er staafjes van. Op die manier is de rösti meer een soort fingerfood geworden. De sticks combineren de eenvoud van aardappels met een heerlijke crunch. Hoe je ze maakt? Kijk snel naar het recept.
Wat zijn rösti-sticks?
Eigenlijk is het een heel makkelijk recept. Om te beginnen rasp je rauwe aardappels. De rasp meng je met bloem en ei om het bij elkaar te houden. Zo maak je rösti. Doe de rösti in een lage, vierkante schaal of bakvorm, druk het aan tot een koek van ongeveer 1 cm dik. Het mengsel vries je een uurtje of twee aan en daarna snijd je die koek in reepjes, de zogenaamde rösti-sticks. Die sticks bak je vervolgens een paar minuten in de frituurpan. Eigenlijk maak je een soort frietjes van rösti dus. Je kunt die sticks natuurlijk gewoon bij de warme maaltijd eten. Maar geloof maar dat ze net zo lekker zijn als snack. Serveer ze op een bordje, net als patat. Een beetje mayo erbij en je hebt een superlekkere, knapperige aardappelsnack.
Welke aardappelen gebruik je?
Om rösti-sticks te maken gebruik je het beste licht kruimige aardappelen. Die bevatten genoeg zetmeel om de rösti bij elkaar te houden. Neem geen heel kruimig kokende aardappels, die vallen uit elkaar als ze gaar worden. Kies voor dit recept een ras als Agria, Bintje of Frieslander voor het beste resultaat.
Variëren met rösti-sticks
Dit recept leent zich er op een geweldige manier voor om mee te variëren:
- Meng eens een handjevol geraspte Parmezaanse kaas door het aardappelmengsel voor een extra hartige touch.
- Kruid de rösti-sticks met je favoriete kruidenmengsel.
- Wil je de sticks een beetje gezonder maken? Vervang een gedeelte van de aardappels eens door geraspte wortel, pastinaak of courgette.
- Geef de rösti-sticks eens een andere vorm. Snijd ruitjes, vierkantjes of bredere reepjes, bijvoorbeeld ter grootte van een visstick.
Let erop dat de aangegeven bereidingstijd exclusief de tijd in de vriezer is.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Rösti-sticks
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kruimig kokende aardappels
- 2 eieren
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- Frituurolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rösti-sticks:
Schil de aardappels, spoel ze af en rasp ze op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt, dan kun je die ook gebruiken.
Doe de geraspte aardappel in een schone theedoek. Draai er een balletje van en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
Doe de geraspte aardappel in een kom. Meng met wat zout en peper en het paprikapoeder. Klop de eieren los en meng ze met de bloem door de aardappel.
Leg een velletje bakpapier in een vierkante vorm of schaal van ongeveer 20×20 cm. Doe de rösti daar in en druk de aardappelrasp aan tot een koek van ongeveer 1 cm dik. Zet de vorm een uur of twee in de vriezer. Zo kun je makkelijker rösti-sticks snijden.
Verhit de frituurpan tot 180 graden.
Haal de vorm uit de vriezer en keer hem om op een snijplank. Snijd nu met een scherp mes reepjes van de bevroren rösti.
Frituur de rösti-sticks, in kleine porties, een paar minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Serveer ze als bijgerecht of als snack, op dezelfde manier als je frietjes zou serveren.
Tafel lekker !!