Rösti van aardappels en groenten – Rösti, dat ken je als een aardappelgerecht. Nu kun je door een beetje met het recept te spelen, de rösti een lekkere en gezonde twist geven. Hoe je dat doet? Door een rösti van aardappels en groenten te maken. Zo maak je van een eenvoudig bijgerecht meteen iets heel anders. Het gerecht is nog steeds even makkelijk te maken, je verandert alleen iets aan de ingrediënten. Het gerecht staat ook nog steeds binnen 30 minuten op tafel. Met een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief erbij maak je er heel makkelijk een compleet gerecht van.
Variëren met de klassieker
Rösti is een echte Zwitserse klassieker. Lekker knapperig gebakken aardappelkoek of koekjes, die je eet als bijgerecht of hoofdgerecht. Traditioneel bestaat dit gerecht voor het grootste gedeelte uit geraspte aardappel, waaraan je eventueel een ei en wat zout en peper toevoegt. En dat bak je dan in olie of boter. Maar waarom zou je de rösti niet een beetje aankleden? Maak eens rösti met aardappels en groenten. Je kunt wat geraspte groenten aan de rösti toevoegen. Daarmee geef je het gerecht meer smaak. Maar je kunt ook wat kruiden en specerijen toevoegen, voor nog meer smaak. Nog meer variëren doe je door wat geraspte kaas aan het gerecht toe te voegen. Zo geef je weer een andere draai aan het recept.
Rösti met aardappels en groenten
Je kunt verschillende groenten gebruiken om in een recept met rösti te verwerken. Niet alle groenten zijn geschikt. De volgende soorten kun je net als aardappels raspen en doen het goed in een rösti met aardappels en groenten:
- Winterpeen of bospeen: de wortels hebben een stevige structuur en laten zich goed raspen. Ze geven een lichtzoete smaak aan de rösti. Daarnaast vormt de oranje kleur natuurlijk een mooi contrast met de aardappel.
- Pastinaak: deze wortel met een zachte, anijsachtige smaak combineert heel goed met de aardappels, maar ook met andere groenten die je aan de rösti met aardappels en groenten kunt toevoegen.
- Rode bieten: voor een aardse smaak en een prachtige rode kleur voeg je bieten toe aan de rösti. Omdat ze wat steviger zijn dan aardappels geven ze de rösti een extra knapperige bite.
- Courgette: courgette heeft een neutrale smaak en zal de rösti wat zachter maken. Knijp de courgette wel goed uit om overtollig vocht te verwijderen.
- Zoete aardappel: dat is geen aardappel maar een groente. Ze vallen onder de knolgewassen en je kunt ze prima raspen en combineren met gewone aardappels in een rösti.
Kruiden en specerijen toevoegen
Rösti met aardappels en groenten laat zich makkelijk combineren met kruiden en specerijen. Op die manier is het wel heel makkelijk variëren. Kies voor het kruidenmengsel dat jij het lekkerst vindt. Je kunt het ook eenvoudig houden en bijvoorbeeld wat gerookt paprikapoeder, of karwijzaad toevoegen.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Rösti met aardappels en groenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram vastkokende of licht kruimige aardappels
- 500 gram stevige groenten naar keuze (zie tekst)
- 2 kleine eieren
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper
- kruiden en specerijen naar keuze
- olie of boter om te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rösti met aardappels en groenten:
Schil de aardappels, spoel ze af en rasp ze op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt, dan kun je die ook gebruiken. Doe hetzelfde met de groenten die je wilt toevoegen.
Doe de geraspte aardappel en de groenten in een schone theedoek. Draai er een balletje van en druk er zo zoveel mogelijk vocht er uit.
Doe de geraspte aardappel met de groenten in een kom. Meng met wat zout en peper. Meng de eieren en de bloem erdoor. Breng de rösti met aardappels en groenten eventueel verder op smaak met kruiden en specerijen naar keuze.
Smelt een flinke klont boter in een koekenpan en doe het aardappel-groentemengsel daarin. Druk het met een spatel of de achterkant van een grote lepel aan tot een koek. Bak de rösti op een laag vuurtje 10 minuten. Leg een deksel op de pan, maar laat er wel wat lucht bij. Na 10 minuten draai je de röstikoek met behulp van een deksel of bord om en bak je de andere kant in 10 minuten goudbruin.
Schuif de gare röstikoek op een bord of een snijplank. Snijd de rösti met aardappels en groenten in punten of vierkantjes en serveer direct. Lekker bij een vleesgerecht of een salade.
Tafel lekker !!