Rösti maken is zó’n typisch voorbeeld van hoe je met een paar gewone ingrediënten toch iets verrassend lekkers op tafel zet. En ja, natuurlijk kun je in de supermarkt van die diepvriesrösti kopen. Maar als je eenmaal zelfgemaakte rösti hebt geproefd, wil je daar echt niet meer naar terug.
Je hebt er maar weinig voor nodig: aardappels, een beetje zout en peper, en als je wilt wat ei voor de stevigheid. Gebruik bij voorkeur licht kruimige aardappels. Die geven net genoeg binding zonder dat het een aardappelpuree wordt. Vastkokers kunnen ook, maar ga liever niet voor helemaal kruimige types. Dan krijg je een soort platte stamppot in plaats van een rösti.
Het raspen kost je misschien een minuutje werk, maar daarna is het vooral een kwestie van rustig bakken. Het enige wat je écht moet doen, is het vocht uit de geraspte aardappel drukken. Dat doe je eenvoudig met een theedoek. Het zetmeel laat je lekker zitten: dat helpt juist om de koek bij elkaar te houden.
Bak de rösti in een grote pan op laag vuur aan beide kanten goudbruin. Serveer ‘m direct. Snijd ‘m in punten en leg op tafel, als bijgerecht bij een stukje vlees of naast een frisse salade.
En wil je een keer wat anders? Meng gerust wat ui, spek, of zelfs geraspte appel door het aardappelmengsel. Rösti is er om mee te spelen. Zelfgemaakt is het in elk geval véél lekkerder dan uit de diepvries.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Rösti
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram licht kruimig kokende aardappels
- zout en peper
- 1 ei, optioneel
- een flinke klont boter
Bereidingswijze van dit recept
Schil de aardappels, spoel ze af en rasp ze op een wat grovere rasp. Als je een keukenmachine met een rasp hebt, dan kun je die ook gebruiken.
Doe de geraspte aardappel in een schone theedoek. Draai er een balletje van en druk zo zoveel mogelijk vocht er uit.
Doe de geraspte aardappel in een kom. Meng met wat zout en peper. Als je ook een ei gebruikt, klop dat dan los en meng het ook door de aardappel.
Smelt een flinke klont boter in een koekenpan en doe de rösti daar in. Druk met een spatel of de achterkant van een grote lepel de geraspte aardappel aan tot een koek. Bak de rösti op een laag vuurtje 10 minuten. Leg een deksel op de pan, maar laat er wel wat lucht bij. Na 10 minuten draai je de röstikoek met behulp van het deksel of een bord om, en bak je de andere kant ook 10 minuten goudbruin.
Schuif de gare röstikoek op een bord of een snijplank. Snijd in punten of vierkantjes en serveer direct. Lekker bij een vleesgerecht of een salade.
Tafel lekker !!