Een salade van gegrilde groenten is een makkelijk gerecht. Het is zo’n recept waar je net heel veel moeite voor hoeft te doen, maar waar je wel volop mee kunt variëren. De basis bestaat uit verse groenten van het seizoen, wat olie, kruiden en de oven doet de rest. Geen voorgesneden pakketten – gewoon puur en zelfgemaakt.
Zo’n salade van gegrilde groenten is heerlijk als bijgerecht bij de barbecue of bij een stukje vlees of vis. Maar ook op een sneetje brood of in een wrap doet hij het goed. Heb je restjes in de koelkast? Denk aan een halve courgette, wat champignons of een vergeten paprika – die kun je hier allemaal in kwijt. Je werkt restjes weg en tovert tegelijk iets lekkers op tafel.
Een salade van gegrilde groenten zelf maken doe je omdat vers véél lekkerder is
Kant-en-klare groenteschotels of gegrilde groenten uit de supermarkt lijken handig, maar vaak zijn ze doodgegaard, zuur gemarineerd of gewoon wat slapjes van smaak. Als je zelf een salade van gegrilde groenten maakt, bepaal je zelf welke groenten je gebruikt, hoe gaar je ze wil en hoeveel kruiden erin gaan.
Harde groenten zoals zoete aardappel en wortel hebben iets meer tijd nodig. Zet die dus als eerste in de oven, terwijl je ondertussen de rest snijdt en marineert. Die truc zorgt ervoor dat alles tegelijk goed gaar is. De zachtere groenten, zoals courgette, paprika en champignons, meng je met een simpele marinade van olie, knoflook en kruiden. Verse tijm en wat oregano geven net dat beetje extra.
Makkelijk, kleurrijk en altijd seizoensgebonden
Wat deze salade van gegrilde groenten extra aantrekkelijk maakt, is dat je hem het hele jaar kunt aanpassen aan wat er voorhanden is. In de zomer kies je misschien voor paprika’s, courgette en aubergine. In de winter kunnen er pastinaak, spruiten of knolselderij in. Combineer kleuren en structuren voor een aantrekkelijk resultaat. En snijd de stukken niet te klein, dan blijft er na het roosteren meer smaak én bite over.
Je kunt de salade warm serveren, maar ook lauwwarm of koud is hij heerlijk. Dat maakt dit recept ook geschikt om vooraf te maken. Bewaar de afgekoelde groenten maximaal twee dagen in een afgesloten bak in de koelkast. Even op temperatuur laten komen voor het serveren is voldoende.
Wil je de salade van gegrilde groenten als maaltijdsalade gebruiken? Voeg dan wat gekookte linzen, feta of een gekookt eitje toe. Of serveer met couscous of bulgur voor een vullende lunch.
Zelfgemaakt betekent trouwens niet moeilijk. Deze salade bestaat vooral uit snijden en wachten. De oven doet het werk, jij hoeft alleen af en toe te husselen.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Salade van gegrilde groenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 zoete aardappel
- 1 flinke wortel
- 1 rode paprika
- 1 groene puntpaprika
- 1 oranje puntpaprika
- 200 gram champignons
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 3 takjes tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- peper uit de molen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
Bereidingswijze van dit recept
Doe de olijfolie, tijm, oregano, zout, en wat peper in een grote kom. Pers het teentje knoflook erboven uit en meng alles goed door elkaar.
Snijd de wortel en zoete aardappel in gelijkmatige stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Plaats de bakplaat in de oven en laat de wortel en zoete aardappel alvast 10 minuten bakken.
Snijd ondertussen de rode, groene, en oranje paprika, de champignons, rode ui en courgette in grove stukken.
Doe deze groenten in de kom met de marinade en meng goed.
Haal de bakplaat uit de oven en voeg de gemarineerde groenten toe. Verdeel alles gelijkmatig.
Bak de groenten 20 tot 25 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Roer halverwege een keer om.
Laat de groenten na het bakken even afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
Verwijder de takjes tijm en serveer de groenten in een grote schaal.
Tafel lekker !!