• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Bijgerecht

Savooiekool met een saus van Edammer kaas

Eenvoud kan zo lekker zijn

0
Savooiekool met een saus van Edammer kaas

Savooiekool met een saus van Edammer kaas – Soms gaat er niets boven een eenvoudige maaltijd. En eenvoudig wil echt niet zeggen dat het minder lekker is. Maar na een paar dagen pasta en rijst is een maaltijd van aardappels, groenten en vlees soms meer dan welkom. Kijk eens of je aan groene kool (ook wel savooiekool genoemd) kunt komen. Je ziet hem helaas niet meer zo vaak. Dus als je hem ziet, koop hem dan. Met een halve kool maak je voor 4 personen savooiekool met een saus van Edammer kaas. Met de andere helft maak je nog een ander gerecht. Je maakt dus van één kool 2 maaltijden voor 4 personen. Dat is echt voordelig. Je hebt dus alle reden om de volgende keer die kool ook te kopen.

Savooiekool met een saus van Edammer kaas

Kool en kaas zijn een geweldig lekkere combinatie en zeker met een lekkere Edammer kaas van Nederlandse bodem. Een saus kan soms erg zwaar zijn, zeker als er ook nog eens veel kaas in wordt verwerkt. Bij de saus die je gaat maken met dit recept, valt dat reuze mee. Er is geen melk of room gebruikt, maar een groentebouillon. Die zorgt ervoor dat de saus niet te zwaar wordt, maar die geeft ook heel veel smaak aan de kaassaus van Edammer kaas.

Zo behoudt de savooiekool zijn mooie groene kleur

Savooiekool met een saus van Edammer kaas is heerlijk. Savooiekool of groene kool heeft prachtig groen blad. Die mooie groene kleur wil je graag behouden. Je gerecht ziet er met een frisse kleur direct een stuk smakelijker uit. Om die groene bladeren mooi fris te houden zijn er een paar heel eenvoudige foefjes, misschien doe je het zelfs al zo:

  • Kook de savooiekool kort; 5 minuten is voldoende voor gesneden kool.
  • Kook de kool in gezouten water. Het zout helpt de kleur te versterken.
  • Doe geen deksel op de pan en voorkom zo ophoping van zuur dat vrijkomt tijdens het koken van de savooiekool.
  • Als je de savooiekool van tevoren wilt maken is het beter om die met koud water te spoelen zodra de kool beetgaar is.

Met al deze tips zet jij straks een bijgerecht op tafel waar iedereen van opkijkt. Savooiekool met een saus van Edammer kaas is echt het proberen waard.

Savooiekool

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!

Savooiekool met Edammer kaassaus

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1/2 savooiekool
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 250 ml groentebouillon
  • 150 gram geraspte Edammer kaas
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je savooiekool met een saus van Edammer kaas:

Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij.

Gaar dit samen een minuut en voeg er dan in gedeeltes de groentebouillon aan toe.

Laat dit 2 minuten onder voortdurend roeren doorkoken. Zet opzij.

Snijd de kool in iets grovere reepjes en snijd die een of twee keer door.

Breng een pannetje water met een theelepel zout aan de kook.

Doe de kool in het kokende water en kook dit in 5 tot maximaal 10 minuten beetgaar. Giet de kool vervolgens af.

Verwarm de saus even opnieuw, haal deze van het vuur en roer de geraspte kaas erdoor.

Breng de kaassaus op smaak met een beetje peper.

Doe de savooiekool in een schaal en giet er de Edammer kaassaus over.

Serveer de savooiekool met Edammer kaassaus met gebakken of gekookte aardappels en varkensvlees of worst.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.