Savooiekool met een saus van Edammer kaas – Soms gaat er niets boven een eenvoudige maaltijd. En eenvoudig wil echt niet zeggen dat het minder lekker is. Maar na een paar dagen pasta en rijst is een maaltijd van aardappels, groenten en vlees soms meer dan welkom. Kijk eens of je aan groene kool (ook wel savooiekool genoemd) kunt komen. Je ziet hem helaas niet meer zo vaak. Dus als je hem ziet, koop hem dan. Met een halve kool maak je voor 4 personen savooiekool met een saus van Edammer kaas. Met de andere helft maak je nog een ander gerecht. Je maakt dus van één kool 2 maaltijden voor 4 personen. Dat is echt voordelig. Je hebt dus alle reden om de volgende keer die kool ook te kopen.
Savooiekool met een saus van Edammer kaas
Kool en kaas zijn een geweldig lekkere combinatie en zeker met een lekkere Edammer kaas van Nederlandse bodem. Een saus kan soms erg zwaar zijn, zeker als er ook nog eens veel kaas in wordt verwerkt. Bij de saus die je gaat maken met dit recept, valt dat reuze mee. Er is geen melk of room gebruikt, maar een groentebouillon. Die zorgt ervoor dat de saus niet te zwaar wordt, maar die geeft ook heel veel smaak aan de kaassaus van Edammer kaas.
Zo behoudt de savooiekool zijn mooie groene kleur
Savooiekool met een saus van Edammer kaas is heerlijk. Savooiekool of groene kool heeft prachtig groen blad. Die mooie groene kleur wil je graag behouden. Je gerecht ziet er met een frisse kleur direct een stuk smakelijker uit. Om die groene bladeren mooi fris te houden zijn er een paar heel eenvoudige foefjes, misschien doe je het zelfs al zo:
- Kook de savooiekool kort; 5 minuten is voldoende voor gesneden kool.
- Kook de kool in gezouten water. Het zout helpt de kleur te versterken.
- Doe geen deksel op de pan en voorkom zo ophoping van zuur dat vrijkomt tijdens het koken van de savooiekool.
- Als je de savooiekool van tevoren wilt maken is het beter om die met koud water te spoelen zodra de kool beetgaar is.
Met al deze tips zet jij straks een bijgerecht op tafel waar iedereen van opkijkt. Savooiekool met een saus van Edammer kaas is echt het proberen waard.
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Savooiekool met Edammer kaassaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 savooiekool
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 250 ml groentebouillon
- 150 gram geraspte Edammer kaas
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je savooiekool met een saus van Edammer kaas:
Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij.
Gaar dit samen een minuut en voeg er dan in gedeeltes de groentebouillon aan toe.
Laat dit 2 minuten onder voortdurend roeren doorkoken. Zet opzij.
Snijd de kool in iets grovere reepjes en snijd die een of twee keer door.
Breng een pannetje water met een theelepel zout aan de kook.
Doe de kool in het kokende water en kook dit in 5 tot maximaal 10 minuten beetgaar. Giet de kool vervolgens af.
Verwarm de saus even opnieuw, haal deze van het vuur en roer de geraspte kaas erdoor.
Breng de kaassaus op smaak met een beetje peper.
Doe de savooiekool in een schaal en giet er de Edammer kaassaus over.
Serveer de savooiekool met Edammer kaassaus met gebakken of gekookte aardappels en varkensvlees of worst.
Tafel lekker !!