Savooiekool uit de wok; makkelijk en snel – Groene kool of savooiekool is een koolsoort die we de laatste jaren weinig in de winkel hebben zien liggen. En ook op de markt moest je goed zoeken. Gelukkig zien we de laatste tijd deze grote groene kool weer in het winkelbeeld terugkomen. Wij zijn daar erg blij mee en maakten gelijk dit snelle wokgerecht die je heerlijk als bijgerecht kunt serveren. Voor dit recept hebben we de grote groene bladeren apart gehouden, deze kun je vullen met gehakt of een andere groente / vleesvulling en ze dan bijvoorbeeld lekker stomen. Maar dat is een recept voor een andere keer.
Savooiekool of groene kool
Savooiekool wordt ook wel groene kool genoemd en herken je aan zijn donkergroene buitenbladeren met lichtgroene kern. De bladeren zijn bobbelig met stevige nerven. De kool heeft een echte koolsmaak, maar wel op een prettige manier. Let erop bij het kopen dat de bladeren goed stevig aanvoelen en de bladeren mooi heel zijn zonder bruine of gele plekken. Savooiekool kun je erg goed bewaren in de groentelade of in een koele kelder. De kool blijft niet zo lang goed als een witte kool, maar 1 à 2 weken redt hij prima. We hoeven je niet te vertellen dat je met deze groente ontzettend goed kunt variëren en er alle kanten mee op kunt. Hieronder het recept voor savooiekool uit de wok, maar denk ook eens aan ovenschotels of gevulde rolletjes.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Savooiekool uit de wok
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 savooiekool / groene kool
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook
- 1 1/2 eetlepel sojasaus
- 1 1/2 eetlepel ketjap
- een 1/2 theelepel zout
- 2 eetlepels sesamzaadjes (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je savooiekool uit de wok:
Zet je wok alvast op het vuur en laat deze ondertussen goed heet worden. Snijd de savooiekool door de helft en dan in reepjes. Snijd het dan nog een keer door het midden. Pers de knoflook. Doe de zonnebloemolie in de wok en laat deze warm worden. Voeg de knoflook toe en vervolgens de savooiekool. Houd de savooiekool in beweging want hij wordt gauw bruin. Wok de kool tot de gewenste gaarheid. De een houdt van nog wat een bite terwijl de ander liever een groente heeft die goed gaar is. Dit kun je het beste doen door af en toe een stukje te proeven. Voeg dan de sojasaus en ketjap toe. Proef het en breng het wanneer nodig op smaak met zout. Serveer de savooiekool uit de wok direct.
Serveertip: Sprenkel wat sesamzaadjes over de savooiekool uit de wok voor smaakvariatie.
Tafel lekker !!