Sperzieboontjes met tomaat en ui – een makkelijk en erg smaakvol groentegerecht met boontjes en tomaat.
Hollandse sperziebonen horen bij de zomer
Sperzieboontjes met tomaat en ui is een heerlijk zomers gerecht van verse sperziebonen, verse tomaten en een verse ui uit eigen land. Die verse sperziebonen zie je eigenlijk altijd in de winkel liggen. Maar heb je al een gecheckt waar ze vandaan komen? Een groot deel van het jaar worden sperziebonen namelijk geïmporteerd uit landen als Spanje en Egypte. De echte Nederlandse sperziebonen zie je vooral in de zomer, en dat zijn stiekem toch echt de lekkerste. Ze liggen dan volop in winkels en op markten, en misschien heb je ze ook wel uit je eigen moestuin.
Sperzieboontjes met tomaat en ui is feest in het hoogseizoen
In het bonenseizoen staan de sperziebonen dan ook vaker op tafel dan normaal. Alleen al omdat je dan grote hoeveelheden ziet liggen bij de groenteman, en dat maakt natuurlijk ook dat ze dan lekker goedkoop zijn. Lekker om mee te nemen dus. Koken, een klontje boter erbij en een snufje nootmuskaat erover, zo deed oma dat al. Superlekker! Af en toe maak je er ook een lekkere bonensalade van of een stamppotje. O, ja, sperziebonen doen het ook uitstekend in de wok. Maar vandaag ga je het anders doen. Je serveert sperzieboontjes met tomaat en ui.
Een beetje op z’n Grieks
Die sperzieboontjes met tomaat en ui zijn heerlijk fris door het lichtzure van de tomaten. Het idee komt uit de Griekse keuken. Daar stoven ze de sperziebonen in een mengsel van tomaat en ui. Ze laten ze zolang stoven tot de boontjes bijna uit elkaar vallen. Dat stukje van het idee neem je in dit recept dus niet over. Een beetje bite is gewoon lekker. Kook de bonen daarom maar kort. Ze zijn dan beetgaar en dat is lekkerder. Warm ze dan nog even goed door in het kruidige mengsel van tomaat en ui. Zo blijven ze wat steviger en je hebt een fantastisch bijgerecht met heel veel smaak En zeg nu zelf, zo moeilijk is dat toch niet? Maak vandaag dus eens heerlijke sperzieboontjes met tomaat en ui
Beetgaar gekookte sperziebonen zijn echt lekkerder
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Sperzieboontjes met tomaat en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse sperziebonen
- 250 gram verse tomaten
- 1 flinke ui
- zout en peper
- 1 flinke eetlepel olijfolie
- 1/2 theelepeltje suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sperzieboontjes met tomaat en ui:
Maak de boontjes schoon door de topjes er af te snijden, breek de te lange boontjes door en was ze.
Snijd de ui en de tomaat in blokjes. Houd je niet van de velletjes van de tomaat? Ontvel ze dan eerst voor je ze gaat snijden.
Kook de boontjes in ruim water met zout beetgaar.
Verhit ondertussen een ruime pan en verwarm hierin de olijfolie. Smoor daarin de ui en de tomaat gaar. Er mogen nog grove stukken tomaat tussen zitten.
Als de boontjes beetgaar zijn schep je ze in het tomatenmengsel. Laat ze daarin nog 5 minuten zachtjes verder garen.
Breng de sperzieboontjes met tomaat en ui op smaak met een beetje suiker, peper en zout. Erg lekker met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees of vis.
Tafel lekker !!
Wat minder gerechten zonder vlees zou welkom zijn
Jullie gerechten zijn niet af
Wij hebben zelfs een hele rubriek met vlees Herman, maar ik neem aan dat je naast dat vlees ook iets anders eet? Dan zijn deze sperzieboontjes met tomaat en ui best een aanrader. Gezond hoor! 😉
Ik ben benieuwd hoe uw recept van boontjes met tomaat en ui zal smake
Ga het komende week zeker uitproberen ik ben 86 en weduwnaar moet dus goed voor me zelf zorgen
Ik ben 80 en ik ga het ook maken lijk mij wel lekker en gezond
Lekker en gezond tafelen is belangrijk. Geniet ervan!