Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Sperzieboontjes met tomaat en ui

Een idee dat oorspronkelijk uit de Griekse keuken komt

Connie Derks door Connie Derks
in Bijgerecht
0
Sperzieboontjes met tomaat en ui

Sperzieboontjes met tomaat en ui – een makkelijk en erg smaakvol groentegerecht met boontjes en tomaat.

Hollandse sperziebonen horen bij de zomer

Sperzieboontjes met tomaat en ui is een heerlijk zomers gerecht van verse sperziebonen, verse tomaten en een verse ui uit eigen land. Die verse sperziebonen zie je eigenlijk altijd in de winkel liggen. Maar heb je al een gecheckt waar ze vandaan komen? Een groot deel van het jaar worden sperziebonen namelijk geïmporteerd uit landen als Spanje en Egypte. De echte Nederlandse sperziebonen zie je vooral in de zomer, en dat zijn stiekem toch echt de lekkerste. Ze liggen dan volop in winkels en op markten, en misschien heb je ze ook wel uit je eigen moestuin.

Sperzieboontjes met tomaat en ui is feest in het hoogseizoen

In het bonenseizoen staan de sperziebonen dan ook vaker op tafel dan normaal. Alleen al omdat je dan grote hoeveelheden ziet liggen bij de groenteman, en dat maakt natuurlijk ook dat ze dan lekker goedkoop zijn. Lekker om mee te nemen dus. Koken, een klontje boter erbij en een snufje nootmuskaat erover, zo deed oma dat al. Superlekker! Af en toe maak je er ook een lekkere bonensalade van of een stamppotje. O, ja, sperziebonen doen het ook uitstekend in de wok. Maar vandaag ga je het anders doen. Je serveert sperzieboontjes met tomaat en ui.

Een beetje op z’n Grieks

Die sperzieboontjes met tomaat en ui zijn heerlijk fris door het lichtzure van de tomaten. Het idee komt uit de Griekse keuken. Daar stoven ze de sperziebonen in een mengsel van tomaat en ui. Ze laten ze zolang stoven tot de boontjes bijna uit elkaar vallen. Dat stukje van het idee neem je in dit recept dus niet over. Een beetje bite is gewoon lekker. Kook de bonen daarom maar kort. Ze zijn dan beetgaar en dat is lekkerder. Warm ze dan nog even goed door in het kruidige mengsel van tomaat en ui. Zo blijven ze wat steviger en je hebt een fantastisch bijgerecht met heel veel smaak En zeg nu zelf, zo moeilijk is dat toch niet? Maak vandaag dus eens heerlijke sperzieboontjes met tomaat en ui

Beetgaar gekookte sperziebonen zijn echt lekkerder

Sperziebonen

Sperziebonen

Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!

Sperzieboontjes met tomaat en ui

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram verse sperziebonen
  • 250 gram verse tomaten
  • 1 flinke ui
  • zout en peper
  • 1 flinke eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepeltje suiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je sperzieboontjes met tomaat en ui:

Maak de boontjes schoon door de topjes er af te snijden, breek de te lange boontjes door en was ze.

Snijd de ui en de tomaat in blokjes. Houd je niet van de velletjes van de tomaat? Ontvel ze dan eerst voor je ze gaat snijden.

Kook de boontjes in ruim water met zout beetgaar.

Verhit ondertussen een ruime pan en verwarm hierin de olijfolie. Smoor daarin de ui en de tomaat gaar. Er mogen nog grove stukken tomaat tussen zitten.

Als de boontjes beetgaar zijn schep je ze in het tomatenmengsel. Laat ze daarin nog 5 minuten zachtjes verder garen.

Breng de sperzieboontjes met tomaat en ui op smaak met een beetje suiker, peper en zout. Erg lekker met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees of vis.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Rosti
Bijgerecht

Rösti van geraspte aardappel uit de koekenpan

ratatouille maken recept
Bijgerecht

Ratatouille; een Frans gerecht met Nederlandse groenten

Spinazie a la crème
Bijgerecht

De allerlekkerste spinazie à la crème maak je natuurlijk met verse spinazie

Reacties 9

  1. herman smeets says:
    2 jaar geleden

    Wat minder gerechten zonder vlees zou welkom zijn
    Jullie gerechten zijn niet af

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Wij hebben zelfs een hele rubriek met vlees Herman, maar ik neem aan dat je naast dat vlees ook iets anders eet? Dan zijn deze sperzieboontjes met tomaat en ui best een aanrader. Gezond hoor! 😉

      Beantwoorden
  2. Loe van Hees says:
    2 jaar geleden

    Ik ben benieuwd hoe uw recept van boontjes met tomaat en ui zal smake
    Ga het komende week zeker uitproberen ik ben 86 en weduwnaar moet dus goed voor me zelf zorgen

    Beantwoorden
    • Ada Veldheer says:
      2 jaar geleden

      Ik ben 80 en ik ga het ook maken lijk mij wel lekker en gezond

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        2 jaar geleden

        Lekker en gezond tafelen is belangrijk. Geniet ervan!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!